Deutsche Bank: Τo Bitcoin έγινε trendy, πριν καταλήξει να είναι κιτς

Deutsche Bank: Τo Bitcoin έγινε trendy, πριν καταλήξει να είναι κιτς
epa08315593 An exterior view of the Deutsche Bank at the popular Koenigsallee in Duesseldorf, Germany, 23 March 2020. Deutsche Bank temporarily closes around 200 branches for their customers from Tuesday 24 March 2020 due to the corona pandemic. According to the disease control centre of the Robert Koch Institute, the number of coronavirus COVID-19 cases in Germany has exceeded the 26,000 mark on Monday noon 23 March 2020. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα κρυπτονομίσματα και ειδικότερα στο Bitcoin αναφέρεται με ανάλυσή της η Deutsche Bank, αφορμώμενη από τη γνωστή ρήση του διάσημου σχεδιαστή μόδας Καρλ Λάγκερφελντ, πως κάτι προτού καταλήξει να είναι κιτς γίνεται πρώτα μόδα.

«Ακριβώς όπως μια μόδα που περνά» ξαφνικά, η 19η Μαΐου είναι η απόδειξη ότι τόσο ξαφνικά και τα κρυπτονομίσματα μπορεί να γίνουν passé. Στο Bitcoin πήρε τρεις μήνες για να ευτελιστεί, στα 30.000 δολ., αλλά όλα έγιναν με στιλ: Με μια απόφαση της κυβέρνησης της Κίνας: η κεντρική τράπεζα της χώρας απαγόρευσε τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.  Προηγουμένως, ο Elon Musk έγραψε στο Twitter πως η Tesla θα σταματήσει να δέχεται πληρωμές σε Bitcoin, καθώς πρόκειται για ένα ρυπαίνον νόμισμα.
Με λίγες λέξεις, γκρέμισε το ψηφιακό asset από τα 60.000 δολ. στα 48.000 δολ.» υποστηρίζει η Deutsche Bank, προσθέτοντας: «Η αξία του εξαρτάται, προς το παρόν, σε απόλυτο βαθμό από το τι πιστεύουν οι άνθρωποι γι’ αυτό – κάτι που ονομάζεται Tinkerbell Effect».
Σε αυτό το πλαίσιο, από μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, η χρήση του Bitcoin ως ευρέως διαδεδομένου μέσου πληρωμής είναι απίθανη.
Ως επενδυτικό στοιχείο, η ρευστότητά του παραμένει χαμηλή. Το 2020, 28 εκατ. Bitcoin άλλαξαν χέρια (150% των συνολικών bitcoin σε κυκλοφορία), σε σύγκριση με 40 δισεκατομμύρια μετοχές της Apple (270% των συνολικών μετοχών της σε κυκλοφορία). Λόγω της περιορισμένης εμπορευσιμότητας, το Bitcoin αναμένεται να παραμείνει εξαιρετικά ασταθές. Η βασική αιτία δε για αυτήν τη μεταβλητότητα έχει να κάνει με εισόδους και εξόδους «φαλαινών», δηλαδή με κινήσεις που κάνουν μεγάλα funds. Τι συμβαίνει με το Bitcoin.

Ο ανταγωνισμός και η καινοτομία παρουσιάζουν, συνήθως, θετική συσχέτιση.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις είναι απίθανο να παραιτηθούν από το νομισματικό μονοπώλιό τους, καταλήγει η Deutsche Bank.