Deutsche Telekom: Ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των αναμενόμενων

Deutsche Telekom: Ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των αναμενόμενων
Zentrale Bonn Magenta T Aussen Aussenkennzeichnung CI CD Dach Nur zur redaktionellen Nutzung im direkten Zusammenhang mit der Deutschen Telekom AG

Η επέκταση του ταχύτατου ευρυζωνικού δικτύου της επηρέασε θετικά τις οικονομικές τις δραστηριότητες. 

H γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom (DT) ανακοίνωσε καλύτερα από το αναμενόμενο αποτελέσματα στην εγχώρια αγορά της για το τέταρτο τρίμηνο του 2015, βοηθούμενη από την επέκταση του ταχύτατου ευρυζωνικού δικτύου της, το οποίο ενίσχυσε τη χρήση πακέτων με υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, διαδικτύου και τηλεόρασης.

Αν και οι Γερμανοί δαπανούν σχετικά μικρότερα ποσά για τη χρήση κινητών – περίπου τα μισά από τους Αμερικανούς – οι τιμές στηρίζονται από την ισχυρή οικονομία και τη μείωση του αριθμού των παρόχων στην αγορά σε τρεις από τέσσερις το 2014. Τα κέρδη της εταιρείας από τη βασική δραστηριότητά της στη Γερμανία αυξήθηκαν 4%, ενώ τα έσοδα από την κινητή τηλεφωνία ήταν σταθερά με μία ταυτόχρονη μικρή αύξηση των πελατών της έναντι μίας μικρής μείωσής τους συνολικά στη γερμανική αγορά κινητής τηλεφωνίας. Σε συνδυασμό με τα ισχυρά αποτελέσματα της μεγάλης θυγατρικής της εταιρείας στις ΗΠΑ (T- Mobile US), τα αποτελέσματα της Deutsche Telecom υπερέβησαν τις προσδοκίες με μία αύξηση 16% στα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων, υποτίμησης και αποσβέσεων (EBITDA).

Από την ανακοίνωση της εταιρείας προκύπτει ότι για το σύνολο του 2015 τα προσαρμοσμένα κέρδη της EBITDA αυξήθηκαν κατά 13,3% στα 19,9 δις ευρώ και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της κατά σχεδόν 70% στα 4,1 δις ευρώ. Τα έσοδά της αυξήθηκαν με διψήφιο ποσοστό (10,5%) στα 69,2 δις ευρώ και οι κεφαλαιακές δαπάνες της ενισχύθηκαν κατά 13,5% στα 10,8 δις ευρώ, ενώ τα χρηματικά διαθέσιμά της αυξήθηκαν 9,8% στα 4,5 δις ευρώ. Η DT αύξησε το μέρισμα που θα διανείμει για το 2015 – για πρώτη φορά από το 2007 – κατά 10% στα 55 σεντς ανά μετοχή.

«Η Deutsche Telekom είχε εξαιρετική επιτυχία και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Συνεχίζουμε στον δρόμο μας για να γίνουμε ο κορυφαίος ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός πάροχος, με περαιτέρω ισχυρές επενδύσεις φέτος», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Timotheus Hoettges. Η DT, που δραστηριοποιείται και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (στην Ελλάδα μέσω του ΟΤΕ), ανακοίνωσε ότι οι κεφαλαιακές δαπάνες της θα αυξηθούν 4% φέτος, καθώς θα συνεχίσει να επεκτείνει και να αναβαθμίζει τα δίκτυά της.

Στο ποσοστό αυτό δεν περιλαμβάνεται η δαπάνη για τη συμμετοχή της σε δημοπρασία για την απόκτηση επιπλέον δυναμικότητας για την κινητή τηλεφωνία της στις ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να κοστίσει περίπου 10 δις δολάρια. Η DT επεκτείνει, επίσης, το ευρυζωνικό δίκτυό της στις αγροτικές περιοχές της Γερμανίας, στο πλαίσιο κυβερνητικού σχεδίου για την αύξηση της πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Οι πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν φέτος, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, με την αναμενόμενη ισχυρή άνοδο στις ΗΠΑ να αντισταθμίζει τις μειώσεις στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA αναμένεται να αυξηθούν κατά 2% περίπου, αποκλειστικά από τις ΗΠΑ. Η DT ανακοίνωσε αυξήσεις τιμών για τα πακέτα κινητής τηλεφωνίας από τον Απρίλιο με αντάλλαγμα γενναιόδωρες παροχές δεδομένων, ελεύθερο roaming στις ΗΠΑ και πρόσβαση σε σημεία ελεύθερης σύνδεσης στο διαδίκτυο (wi -fi hotspots).