Deutsche Welle: Επίσκεψη μεγάλου συμβολισμού Ομπάμα στην Αθήνα

Deutsche Welle: Επίσκεψη μεγάλου συμβολισμού Ομπάμα στην Αθήνα
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπάρακ Ομπάμα (Α), κάνουν δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους, στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016. Έφτασε στην Ελλάδα ο Μπαράκ Ομπάμα, πρώτος σταθμός στο τελευταίο του ταξίδι στην Ευρώπη ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ θα ακολουθήσει η επίσκεψή του στη Γερμανία. Ο Μπαράκ Ομπάμα, είναι ο τέταρτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Αθήνα, δεκαεπτά χρόνια μετά την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Ο Ομπάμα ζητά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Οι Έλληνες συνεχίζουν να στενάζουν υπό το βάρος του τεράστιου χρέους και επομένως η κυβέρνηση προσδοκούσε όλο και περισσότερο ένα μήνυμα από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Και το έστειλε.

O αποχωρών πρόεδρος των ΗΠΑ τάχθηκε σθεναρά υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στην Αθήνα. Κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει προόδους στον αγώνα κατά της οικονομικής κρίσης και τόνισε ότι «η ελάφρυνση του χρέους, καθώς επίσης και άλλες στρατηγικές, είναι αναγκαίες, ώστε να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό σε αυτήν την μεταβατική φάση». Πρόσθεσε δε ότι η χώρα του θα είναι στο πλευρό των Ελλήνων και στο μέλλον για να αντιμετωπισθεί η κρίση.

Ο Τσίπρας υπενθύμισε ότι το 1953 οι νικήτριες δυνάμεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κούρεψαν ένα μεγάλο μέρος το γερμανικού χρέους. Αυτό θα έπρεπε να πράξει και η Γερμανία σήμερα, κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η υπαγορευμένη από το Βερολίνο πολιτική λιτότητας οδήγησε -σε αντίθεση με την πολιτική του Ομπάμα- σε κοινωνικά προβλήματα, όπως είπε.

Ο Ομπάμα ζήτησε επίσης τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. «Δεν ήταν εύκολες αλλά ήταν αναγκαίες», όπως είπε. Κατά την επικείμενη επίσκεψή του στο Βερολίνο θα τονίσει ότι η αυστηρή πολιτική της λιτότητας δεν φέρνει την ευημερία. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επανειλημμένα είχε επικρίνει στο παρελθόν τα απαιτηθέντα από την Γερμανία προγράμματα λιτότητας για την υπερχρεωμένη Ελλάδα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε τους Έλληνες για «το εξαιρετικό αίσθημα συμπόνιας» το οποίο επέδειξαν στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.