Το διαδίκτυο απειλεί την τηλεόραση και στην Ελλάδα

Το διαδίκτυο απειλεί την τηλεόραση και στην Ελλάδα

Την ενημέρωση μέσω ίντερνετ, ακόμα και για τηλεοπτικά προγράμματα φαίνεται να προτιμά κατά 86%, ο ελληνικός λαός.

Αν και η τηλεόραση εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο μέσο ψυχαγωγίας και στην Ελλάδα, τα στελέχη της δείχνουν να προβληματίζονται από την νέα τάση των θεατών που δείχνουν να προτιμούν άλλα μέσα (smartphones, ταμπλέτες, φορητούς και οικιακούς υπολογιστές), για την ενημέρωσή τους.

Το πόρισμα αυτό αναδείχθηκε από την έρευνα της Ericsson ConsumerLab TV & Media, της εταιρείας τηλεπικοινωνιών που παρακολουθεί το πεδίο των media παγκοσμίως (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας για πρώτη φορά), καταγράφοντας συνήθειες και τάσεις.

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας,  οι τηλεθεατές-καταναλωτές θέλουν να επιλέγουν εκείνοι και μάλιστα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας τους, το πρόγραμμα που θα παρακολουθήσουν και μάλιστα χωρίς ανεπιθύμητες εμπορικές διαφημίσεις. Η αυξανόμενη χρήση των ψηφιακών βίντεο συμβάλλει και στη συνέχιση της τάσης για «μαραθώνιο τηλεθέασης» επεισοδίων (binge), η οποία ξεκίνησε με τις συλλογές ταινιών, DVD και τηλεοπτικών σειρών.

Η επιλογή παρακολούθησης μέσω ψηφιακής μετάδοσης το 2014 διαμορφώθηκε στο 86% έναντι του 77% που απέσπασε η τηλεόραση. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν σε προσωπικές συνεντεύξεις 1.000 άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλλου, στην έρευνα ερωτηματολογίου της ConsumerLab  της Ericsson.

Στην Ελλάδα το αίτημα για παρακολούθηση τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω ίντερνετ (86%) είναι πιο έντονο από τον μέσο όρο (75%), που διαμορφώθηκε από την ίδια ακριβώς έρευνα, η οποία έγινε ταυτόχρονα σε άλλες εννέα ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς, προφανώς για τον τρόπο που δομούν τα προγράμματά τους.

Απαίτηση αποτελεί και το ποσοστό που επιθυμεί να μπει τέλος στις διαφημίσεις. Ένας στους  δύο που πήραν μέρος (στην επί ελληνικού εδάφους έρευνα) εξέφρασε την πρόθεση να στραφεί στη θέαση κατά επιλογή (Video on Demand). Η πλειονότητα των συμμετεχόντων (άνω του 70%) επιθυμεί υποτιτλισμένα προγράμματα υψηλής ποιότητας εικόνας και ήχου (HD) ενώ έξι στους δέκα ήθελαν να παρακολουθούν προγράμματα χωρίς διαφημίσεις ή άλλα εμπορικά μηνύματα.

Εμφανίζονται δε διατεθειμένοι να πληρώσουν ώστε να απολαμβάνουν τέτοιες υπηρεσίες…