Διάδοχος της Μέρκελ στην προεδρία του CDU η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ

Διάδοχος της Μέρκελ στην προεδρία του CDU η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ
epa07214609 The candidate for the leadership of the German Christian Democratic Union (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, holds her application speech, during the 31st Party Congress of the Christian Democratic Union (CDU) in Hamburg, Germany, 07 December 2018. At the party congress, a new party leader is to be elected. Associated with the new party leader is the debate over the fundamental political orientation of the CDU after Chancellor Merkel will no longer hold this office. EPA/CLEMENS BILAN

Η νέα πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας επικράτησε στον β' γύρο της ψηφοφορίας έναντι του «εκλεκτού» του Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς.

Με 517 ψήφους και ποσοστό 51,75% η Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ αναδείχθηκε στον β’ γύρο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Γερμανίας.

Ο Φρίντριχ Μερτς έλαβε 482 ψήφους και ποσοστό 48,2%. Ψήφισαν 999 σύνεδροι, δεν υπήρχαν άκυρα και αποχές και για την εκλογή απαιτούνταν τουλάχιστον 500 ψήφοι. 

«Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της νέας προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας των συνέδρων. Η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ ευχαρίστησε ακόμη τους άλλους δύο υποψηφίους, Φρίντριχ Μερτς και Γενς Σπαν για τον «έντιμο ανταγωνισμό», ο οποίος, όπως είπε, έδωσε στο κόμμα νέα ώθηση που πρέπει να διατηρηθεί.

Στην σύντομη ομιλία του, ο Φρίντριχ Μερτς ζήτησε από όσους τον ψήφισαν να στηρίξουν τη νέα πρόεδρο «με όλη τους τη δύναμη», ενώ δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για το προεδρείο ή για μια θέση αντιπροέδρου του κόμματος και ζήτησε να ψηφιστεί ο Γενς Σπαν.

«Μπορώ να ζήσω καλά με το αποτέλεσμα», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Σπαν που συγκέντρωσε το 15,7% των ψήφων στον α’ γύρο της εκλογικής διαδικασίας και πρόσθεσε ότι για τον ίδιο το σημαντικό ήταν να εξηγήσει τις θέσεις του. «Είμαι λίγο πιο χαλαρός και λίγο περισσότερο ο εαυτός μου. Και έμαθα κάτι για το πνεύμα του κόμματος και την σημασία του για την ομοσπονδιακή δημοκρατία. Τις τελευταίες εβδομάδες άνοιξαν κάποια νέα παράθυρα. Το βρίσκω σημαντικό ότι σήμερα έγινε εδώ η αρχή για μια νέα κουλτούρα συζητήσεων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος και κατέληξε λέγοντας ότι από την αρχή θεωρούσε σωστή την υποψηφιότητά του.

Μετά τις ομιλίες των ηττημένων, η νέα πρόεδρος τους κάλεσε να εμφανιστούν όλοι μαζί πάνω στην σκηνή, διαβεβαιώνοντας τους συνέδρους ότι θα διασφαλίσουν την ενότητα του κόμματος.

Ποια είναι η «μίνι Μέρκελ»

H Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η νέα Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (CDU), γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1962 στο Φέλκινγκεν του κρατιδίου Ζάαρλαντ που βρίσκεται στα γαλλογερμανικά σύνορα.

Από το 1999 έως το 2018 ήταν βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο του Ζααρμπρίκεν, από το 2000 έως το 2011 διετέλεσε υπουργός σε διάφορα υπουργεία: Εσωτερικών, Παιδείας και Κοινωνικών Υποθέσεων και από το 2011 δύο φορές πρωθυπουργός του εν λόγω κρατιδίου.

Πρωθυπουργός από το 2011 έως το 2018 του κρατιδίου του Ζάαρλαντ εωσότου τον περασμένο Φεβρουάριο που εξελέγη γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, διαθέτει πολιτικό και ιδεολογικό προφίλ που μπορεί να συνοψισθεί στη φράση: «Κοινωνικός συντηρητισμός με ισχυρές δόσεις αριστερών οικονομικών απόψεων».

Τον Φεβρουάριο του 2018, εξελέγη Γενική Γραμματέας του κόμματός της κατόπιν προτάσεως της καγκελαρίου Μερκελ με το συντριπτικό ποσοστό 98,87%.

«Υπάρχει στη ζωή του καθενός μία στιγμή που δεν είναι αρκετό να δείχνεις κάποιον και να λες αυτό έπρεπε να έχει κάνει, αλλά να δίνει μόνος σου τις απαντήσεις. Γι’ αυτό θέτω την υπηρεσίες μου στη διάθεση του κόμματος», είχε πει επί τη αναλήψει των νέων της καθηκόντων.

Οι οικονομικές της απόψεις βρίσκονται στα αριστερά του CDU: Θεωρείται μία από τις πλέον φανατικές υπερμάχους του κατώτατου μισθού και μάλιστα πριν από τις εκλογές του 2013 είχε προτείνει την αύξηση του ανώτατου ποσοστού φορολόγησης στο 53% , οδηγώντας οδηγώντας τον Ράινερ Μπρούντερλε, των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), να την χαρακτηρίσει «σοσιαλίστρια».
Ωστόσο οι κοινωνικές της αντιλήψεις θεωρούνται ξεκάθαρα συντηρητικές.

Έχει αντιταχθεί στη διαφήμιση υπέρ των εκτρώσεων, ενώ το 2015 προκάλεσε μεγάλη δημόσια αντιπαράθεση υποστηρίζοντας ότι το πράσινο φως στους γάμους ομοφυλοφίλων μπορεί να ανοίξει το δρόμο στην αιμομιξία και την πολυγαμία.

Κόρη λυκειάρχη, η Κραμπ Καρενμπάουερ μεγάλωσε σε καθολική οικογένεια, πηγαίνοντας στην εκκλησία κάθε Κυριακή και νηστεύοντας το κρέας τις Παρασκευές, η AKK έχει ζήσει σχεδόν ολόκληρη τη ζωή της στο Πιούτλινγκεν, μια πόλη πληθυσμού 20.000 ανθρώπων. Όπως έχει εξομολογηθεί αρχικά σκόπευε να γίνει μαία, αργότερα δασκάλα, αλλά έπειτα μπήκε στο CDU από τα 18 της και συνέχισε σπουδάζοντας πολιτικές επιστήμες και νομικά.

Στα social media δεν ανεβάζει θέματα ιδιωτικής φύσεως, ενώ τα χόμπι της είναι ο αθλητισμός, ο χορός και η μουσική. Της αρέσουν οι AC /DC, περηφανεύεται για την κρεατόσουπα που φτιάχνει, σε τοπικές εκδηλώσεις καρναβαλιού ντύνεται συνήθως καθαρίστρια και περιγράφει τον εαυτό της ως βιβλιοφάγο.

Δηλώνει ότι δεν θέλει το CDU να στραφεί δεξιότερα καίτοι το κόμμα χάνει ψήφους προς την ακροδεξιά, αλλά έχει ζητήσει αυστηρότερη συμπεριφορά προς όσους πρόσφυγες εξαπατούν τις αρχές στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν άσυλο.

Η Κραμπ – Κάρενμπαουερ είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών, τα οποία μεγάλωσε κυρίως ο σύζυγός της Χέλμουτ: «Ο σύζυγός μου και εγώ», έχει πει «είχαμε μια πολύ ρεαλιστική συμφωνία από την αρχή: Όποιος κερδίζει τα περισσότερα δουλεύει φουλ τάιμ. Έτσι ανταλλάξαμε τους κλασικούς ρόλους».

Έγινε μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ήδη από τα μαθητικά της χρόνια (1981).

Δείτε ακόμη:

H «μίνι Μέρκελ» που θέλει να πάρει τη θέσης της στην ηγεσία του CDU

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ νικήτρια στον α’ γύρο για την εκλογή νέου προέδρου του CDU