Διαφαινόμενο ρήγμα στην ΕΚΤ για την πολιτική ανόδου των επιτοκίων;

Διαφαινόμενο ρήγμα στην ΕΚΤ για την πολιτική ανόδου των επιτοκίων;
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured in Frankfurt am Main, western Germany, on March 12, 2020. - The ECB's governing council left its key interest rates unchanged but unveiled fresh stimulus to keep liquidity flowing in the face of the worsening coronavirus crisis, joining efforts by central banks around the world. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας, Γκάμπριελ Μακλούφ, ζητά απανωτές αυξήσεις επιτοκίων εκτός προγράμματος.

Η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια της μέσα στον Μάρτιο, έπειτα από την προσεχή συνεδρίαση των μελών της την επόμενη εβδομάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα του Δεκεμβρίου με την ενίσχυση κατά μισή μονάδα βάσης. Αυτά δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας, Γκάμπριελ Μακλούφ, μιλώντας την Τετάρτη.

Η ΕΚΤ έχει ήδη δεσμευτεί να συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα βάσης από την επόμενη εβδομάδα, φτάνοντας πλέον το 2,5%. Όμως ορισμένοι επιμένουν ότι αυτό πρέπει να γίνει και τον Μάρτιο, αμφισβητώντας την αρχή για μια σταθερή πορεία όσον αφορά την πορεία αύξησης των επιτοκίων.

Ο Μακλούφ είπε ότι παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε απανωτές επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, ο πληθωρισμός έπεσε μεν από το 10,1% στο 9,2%, όμως παραμένει ιδιαίτερα υψηλός.

«Πρέπει να συνεχίσουμε την αύξηση επιτοκίων πέρα από τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας -με βάση τις αποφάσεις Δεκεμβρίου- και κατά την επερχόμενη συνεδρίαση του Μαρτίου, παρότι κάθε απόφαση σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις πρέπει πρώτα να βασίζονται σε δεδομένα», είπε ο Μακλούφ, επικαλούμενος την «συνεχιζόμενη αβεβαιότητα».

«Ο πληθωρισμός παραμένει ιδιαίτερα υψηλός και τα επιτόκια δανεισμού πρέπει να ανέβουν σημαντικά με σταθερό ρυθμό σε επίπεδα, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε τη μεσοπρόθεσμη επιστροφή στα επίπεδα του 2%», είπε ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: