Διαφωνείτε με το αφεντικό σας; Κανένα πρόβλημα!

Διαφωνείτε με το αφεντικό σας; Κανένα πρόβλημα!

H διαφωνία σας μπορεί εν τέλει να σημαίνει καλύτερη απόδοση για την επιχείρηση.

της Πόντις Γιεραμιάν*

Είναι πάντα εντάξει να διαφωνείτε με τον εργοδότη σας. Αυτή η διαφωνία σας μπορεί εν τέλει να σημαίνει καλύτερη απόδοση για την επιχείρηση, και να λειτουργήσει υπέρ του αφεντικού σας. Όλα εξαρτώνται από την πρόθεσή σας. Τι επιθυμείτε να πετύχετε μέσω της διαφωνίας; Να ισχυροποιήσετε τον εργοδότη σας και να βελτιώσετε τα αποτελέσματα; Ή να ικανοποιηθείτε προσωπικά;

Οι εργαζόμενοι μπορεί να φοβηθούν την εξουσία, όταν ο εργοδότης φαίνεται να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο και τίποτε δεν μπορεί να μεταβληθεί. Άρα, κάνουν απλώς αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουν και κρατάνε χαμηλά το κεφάλι. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η προσέγγιση σπανίως παράγει θετικά αποτελέσματα.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας πρόκειται να διαφωνήσουμε με τα αφεντικά μας κάποια στιγμή, και όταν αυτό συμβεί το καλύτερο είναι να ακούσουμε τις προθέσεις του ηγέτη και να εργαστούμε ώστε αυτές οι προθέσεις να πραγματωθούν. Η διαφωνία εξασφαλίζει την πληρέστερη μελέτη μιας κατάστασης. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά παραγωγικό και να δημιουργήσει μια δυναμική πλούσιου αναστοχασμού.

Στην εταιρεία μας, είχαμε ένα νέο εργαζόμενο που συχνά στις συναντήσεις εξέφραζε τη διαφωνία του γύρω από συγκεκριμένες προσεγγίσεις που υιοθετούσαμε. Όμως, ο τρόπος της διαφωνίας του έδειχνε ότι μιλούσε λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον της εταιρείας και το δικό μου, ακόμα κι όταν κάποιες φορές γινόταν λίγο εκνευριστικός. Τελικά, μαζί καταλήξαμε να στήσουμε πιλοτικά μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα που προσέλκυσε πολλούς νέους πελάτες.

Το ζήτημα είναι ότι όποτε διαφωνείτε με το αφεντικό σας, μπορείτε να δείξετε ότι το κάνετε όχι για να δικαιωθείτε προσωπικά αλλά γιατί νοιάζεστε για το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να ακουστείτε. Μην φοβηθείτε και μην εγκαταλείψετε τις σκέψεις σας, απλώς βρείτε τον καλύτερο τρόπο να τις μοιραστείτε με τους άλλους. Κάθε ένσταση δεν είναι παρά μια συμβολή στη εν δυνάμει βελτίωση ενός πράγματος, και όλοι μας θέλουμε να συμβαίνει αυτό.

*Η Πόντις Γιεραμιάν είναι ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Gap International.