Η διαφθορά ως… τουριστική ατραξιόν

Η διαφθορά ως… τουριστική ατραξιόν

Τον «δρόμο»  δείχνει μία τσέχικη εταιρία, που οργανώνει περιηγήσεις στα «μνημεία» διαφθοράς της Πράγας .

Η συμμετοχή στο γκρουπ κοστίζει κάμποσα ευρώ, περίπου 20-36 το άτομο, ανάλογα με το είδος και διάρκεια της περιήγησης. Όμως ο Πετρ Σούρεκ και οι συνεργάτες του στην Corrupt Tour -μία εταιρία μοναδική στο είδος της, με έδρα την Πράγα- προσφέρουν στους πελάτες τους μία πραγματική ξεχωριστή εμπειρία…

Τα τουριστικά προγράμματα που έχουν οργανώσει περιλαμβάνουν περιηγήσεις στα πιο κραχτά σημεία αναφοράς για τη διαφθορά στην Τσεχία: επαύλεις διεφθαρμένων πολιτικών, επιχειρηματιών και μεσαζόντων, υπερτιμημένα δημόσια έργα, αναίτια πανάκριβα κυβερνητικά κτίρια που χτίστηκαν από υμέτερους εργολάβους, κακοτεχνίες που πληρώθηκαν αδρά με τα λεφτά των φορολογουμένων.

«Ο τουρισμός διαφθοράς είναι μία επιχείρηση που τρέφεται ακριβώς με ότι τροφοδοτεί την επιχειρηματικότητα στη χώρα μου», λέει ο Σούρεκ. «Κι ήταν αυτή ακριβώς η αντίφαση που θέλω να τονίσω με τη δική μου εταιρία».

Όχι τυχαία, η λίστα των περιηγήσεων της Corrupt Tour ολοένα και μακραίνει, καθώς προστίθενται διαρκώς νέα «μνημεία» της άσταλης μετάβασης της χώρας από την σοσιαλιστικού τύπου οικονομία στην καπιταλιστική ελεύθερη αγορά.

Στο τέλος μάλιστα κάθε περιήγησης, η εταιρία του Πετρ δίνει σε κάθε πελάτη της πιστοποιητικά συμμετοχής ως σουβενίρ. Τα ονομάζει «Πτυχία στην Διαφθορά Διοίκησης»: μία μεγάλη μπηχτή και για τα πανεπιστημιακά διπλώματα που απέκτησαν με δόλια μέσα και fast track διαδικασίες πολλοί από τους Τσέχους πολιτικούς και αξιωματούχους…

«Η διαφθορά δεν αφορά μόνον κατασπατάληση χρημάτων», εξηγεί στο BBC ο Σούρεκ, που στην κανονική ζωή του είναι συγγραφέας, μεταφραστής και πτυχιούχος θεατρολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών. «Είναι επίσης η εκμετάλλευση της εμπιστοσύνης κι ένα δίκτυο εξουσιών που έχει χτιστεί με αυτά τα χρήματα». Κάτι, που φυσικά δεν αποτελεί μοναδικό… προνόμιο της Πράγας!

Πόσο εκτεταμένη είναι όμως η διαφθορά στην Τσεχία; Στην περυσινή κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας, η κεντροευρωπαϊκή χώρα ήταν 57η σε σύνολο 177 κρατών (ο δείκτης διαμορφώνεται από τις απαντήσεις πολιτών για τον βαθμό διαφθοράς στον εκάστοτε εγχώριο δημόσιο τομέα).

Βρισκόταν σχεδόν στη μέση της λίστας δηλαδή, πάνω από τη Σλοβακία (61η), την Ιταλία (69η), τη Βουλγαρία (77η) και την Ελλάδα (80η θέση), πλην όμως σημειώνοντας πτώση 9 θέσεων συγκριτικά με τη λίστα του 2012.

Ίσως γιατί πέρυσι ήταν ακόμη φρέσκο το σοκ από την κατάρρευση της κυβέρνησης του Πετρ Νέκας, υπό το βάρος ενός πολύπλευρου σκανδάλου, με ολίγον από δωροδοκίες, ολίγον από σεξ και μπόλικη κατασκοπία…

«Οι πιο ταλαντούχοι συμπατριώτες μας έφυγαν τη δεκατία του ’90. Στην πραγματικότητα, με την πολιτική ενεπλάκησαν άνθρωποι που δεν τα έχουν και τόσο καλά με τη διαφάνεια», παρατηρεί η Αντριάνα Κρνάτζοβα, πρώην επικεφαλής του τσέχικου τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας και νυν υφυπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας.

Όμως «είμαστε ακόμη πολύ νέα ως χώρα. Υπάρχουμε ως κράτος εδώ και μόλις 20 χρόνια», εξηγεί αναφερόμενη στην μετασοβιετική διάλυση της Τσεχοσλοβακίας. «Θα ήταν λοιπόν πολύ αφελές να θεωρεί κανείς πως μέσα σε μία 20ετια -μία γενιά τουτέστιν- θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει όλα»…

Προς το παρόν, λοιπόν, οι δουλειές για τον Περτ Σούρεκ πηγαίνουν κάτι παραπάνω από καλά. Τόσο, ώστε τώρα να σκέφτεται να επεκτείνει τις υπηρεσίες της εταιρίας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που βρίθουν «μνημείων» διαφθοράς. Λογικά, από τις πρώτες υποψήφιες για την επέκταση των δραστηριοτήτων της Corrupt Tour θα πρέπει να είναι η Ιταλία και, φυσικά, η Ελλάδα…

Διαβάστε ακόμα:

Η Silicon Valley απέκτησε έξτρα… σιλικόνη

«Ροζ» βίντεο, φάρμακα και δωροδοκίες

Το μπλουζο-κινητό!