Diageo: Πρόγραμμα για τη στήριξη της ανεργίας στον κλάδο του τουρισμού

Diageo: Πρόγραμμα για τη στήριξη της ανεργίας στον κλάδο του τουρισμού

Το πρόγραμμα «Learning for Life» έρχεται και στην Ελλάδα με στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης υψηλών στάνταρντ.

Την εκπαίδευση νέων ηλικίας 18-35 ετών που θέλουν να απασχοληθούν ως bartenders και baristas στον κλάδο της εστίασης στηρίζει η Diageo. Η γνωστή πολυεθνική φέρνει και στη χώρα μας το πρόγραμμα Learning for Lifeσυμβάλλοντας έτσι στη μείωση της ανεργίας στον χώρο του τουρισμού.

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που «τρέχει» επιτυχώς σε 40 χώρες του εξωτερικού και έχει εκπαιδεύσει συνολικά 160.000 νέους μέσα από 90 προγράμματα. Το πιο σημαντικό είναι πως μετά την ολοκλήρωσή του οι συμμετέχοντες απασχολούνται με αμειβόμενη εργασία σε γνωστά ξενοδοχεία, μπαρ και καφέ.

«Η φιλοδοξία μας είναι να καταστούμε από τις πιο αποδοτικές εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων με κορυφαία φήμη. Μέσω του προγράμματος που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο στόχος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε ανθρώπους να αποκτήσουν μια δουλειά με υψηλά στάνταρντ στον χώρο του τουρισμού, και να αποκτήσει η Ελλάδα την ταυτότητα της χώρας με υψηλά στάνταρντ στην ψυχαγωγία», ανέφερε η κα. Πηνελόπη Κούρκαφα, Γενική Διευθύντρια της Diageo για Ελλάδα και Ιταλία.

Ήδη από την πρώτη κιόλας χρονιά έχουν ξεκινήσει την παρακολούθηση μαθημάτων που αφορούν την απόκτηση δεξιοτήτων bartending & barista, καθώς και soft skills, 18 άτομα. Το πρόγραμμα είναι διάρκειας επτά εβδομάδων, απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες και για τη συμμετοχή του απαιτείται άπταιστη γνώση ελληνικών και βασική γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Όπως αποκάλυψε η κα. Αναστασία Αγγελή, επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της Diageo, ήδη έχουν κλειστεί συμφωνίες με Grecotel Grand Resort Lagonisi και Zambri για την άμεση απορρόφηση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, ενώ τη γνώση τους θα μεταλαμπαδεύσουν 20 μέντορες από τη Diageo που θα μοιραστούν χρήσιμες συμβουλές με τους μελλοντικούς baristas και bartenders.

«Στη Diageo έχουμε κατανοήσει ότι η ευημερία της εταιρείας συνδέεται άρρηκτα με την ευημερία της κοινωνίας, γι’ αυτό και το πρόγραμμα δίνει έμφαση τόσο στην υπεύθυνη κατανάλωση, όσο και στην σωστή επαγγελματική κατάρτιση. Τα στοιχεία δείχνουν πως πάνω από το 70% έχει εξασφαλίσει εργασιακή εμπειρία», πρόσθεσε η κα. Αγγελή.

Ο τουρισμός δεν έδωσε τη στήριξη που περιμέναμε

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, η κα. Κούρκαφα τόνισε πως ο τουρισμός δεν έδωσε την ώθηση που περίμενε η αγορά από πλευράς κατανάλωσης. Τα οικονομικά μεγέθη ήταν σταθερά, κινήθηκαν ελαφρώς ανοδικά, καταγράφοντας μικρό ρυθμό ανάπτυξης. Δηλώνει αισιόδοξη και εκτιμά πως η τρέχουσα χρονιά θα είναι ακόμα καλύτερη, αφού όπως εξήγησε οι ανακατατάξεις έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

«Η κατανάλωση στο σπίτι, αλλά και έξω, κινείται ανοδικά. Ωστόσο, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο κλάδος λόγω της φορολογίας που επιβλήθηκε το 2011 έχασε το 46% της αξίας του. Από τα 18 ευρώ που είναι η τιμή στο ράφι, τα 8 είναι φόροι. Βέβαια τα τελευταία πέντε χρόνια ο κλάδος κινείται ανοδικά με μονοψήφιο ποσοστό, ενώ “αγκάθι” παραμένει το λαθρεμπόριο».

Ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών βρίσκονται τα λευκά ποτά -κυρίως τζιν- τα κοκτέιλ, ενώ ανεβαίνει η ζήτηση για τα πολύ ακριβά ποτά, όπως για παράδειγμα το Hendricks. H κα. Κούρκαφα διευκρίνισε πως παρατηρείται μια στροφή ως προς την ώρα της κατανάλωσης, αφού πλέον ολοένα και περισσότερος κόσμος αφήνει τη νυχτερινή διασκέδαση και επιλέγει να πιει το ποτό του το απόγευμα μετά τη δουλειά. Όσο για το μερίδιο αγοράς της Diageo, αυτό διαμορφώνεται στο 40%.

Ερωτηθείσα αναφορικά με το αν η Diageo προτίθεται να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ποτά, η κα. Κούρκαφα απάντησε πως η πολιτική της εταιρείας παγκοσμίως είναι να μην περιλαμβάνει τοπικά προϊόντα. «Εξαίρεση αποτελεί η ρακή στην Τουρκία. Η αλήθεια είναι πως δεν σκεφτόμαστε να εντάξουμε ούζο ή τσίπουρο», κατέληξε.