Διακομματικές διαβουλεύσεις για έναν έντιμο συμβιμβασμό για το Brexit πραγματοποιεί η Τερέζα Μέι

Διακομματικές διαβουλεύσεις για έναν έντιμο συμβιμβασμό για το Brexit πραγματοποιεί η Τερέζα Μέι
epa07292160 A policeman patrols outside No. 10 Downing Street in London, Britain, 17 January 2019. British Prime Minister Theresa May is holding talks with the cabinet and party leaders over Brexit. EPA/ANDY RAIN

Θα καταφέρει η Βρετανίδα πρωθυπουργός να φέρει κοντά Leavers και Remainers;

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που θα διεξαχθεί το διάστημα 21ης-25ης Ιανουαρίου στην Ελβετία, για να αφιερωθεί στο Brexit, ανακοίνωσε σήμερα μια κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Δεν θα μεταβεί στο Νταβός. Θα επικεντρωθεί στα ζητήματα εδώ» σημείωσε η εκπρόσωπος τύπου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου. Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης αναμένεται να συνομιλήσει με άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες ημέρες, σημείωσε η ίδια.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός τήρησε τη δέσμευσή της να ξεκινήσει άμεσα τις διακομματικές συνομιλίες προκειμένου να βρεθεί ένας συμβιβασμός για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και ήδη έχει πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων της ίδιας και στελεχών της κυβέρνησής της -σε διαφορετικούς χώρους- με αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και με ομάδες βουλευτών που εκφράζονται υπέρ ή κατά του Brexit.

Στις μέχρι στιγμής συναντήσεις συμμετείχαν η ηγέτης του μικρού βορειο-ιρλανδικού κόμματος DUP, Άρλεν Φόστερ, που έθεσε στο επίκεντρο το ζήτημα του backstop, ο Άνταμ Πράις του Plaid της Ουαλίας, που υποστήριξε ότι μόνη λύση στο αδιέξοδο του κοινοβουλίου είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα και η απομάκρυνση του ενδεχομένου αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Από το κόμμα των Πρασίνων η βουλευτής Κάρολιν Λούκας, που συνομίλησε με την Τ. Μέι εξέφρασε αμφιβολία για το εάν η πρωθυπουργός είναι διατεθειμένη να απομακρυνθεί από τα όρια που έχει θέσει για τη συμφωνία αποχώρησης. Πάντως η ίδια της τόνισε ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας έχει θέσει τρία ζητήματα στις συνομιλίες αυτές, που αφορούν: απόφαση ότι δεν θα υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία, παράταση του Άρθρου 50 για μετά τις 29 Μαρτίου και νομοθετική προετοιμασία για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Μία ομάδα βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, υποστηρικτών του Brexit –ανάμεσα σε αυτούς οι Όουεν Πάτερσον, Ίαν Ντ. Σμιθ, Ντέιβιντ Ντέιβις, Στιβ Μπέικ– μετέβησαν στο Whitehall για να παρουσιάσουν τις δικές τους θέσεις, σε κυβερνητικά στελέχη που συμμετέχουν στις διακομματικές συνομιλίες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Τ. Μέι προσπαθεί να καθησυχάσει τους Leavers, και από την άλλη να δημιουργήσει την αίσθηση στους Remainers και στην αντιπολίτευση ότι οι ιδέες τους ίσως έχουν κάποιο ρόλο στη διαδικασία. Οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές πάντως εκφράζουν την πεποίθηση ότι η πρωθυπουργός δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε πρόταση για τελωνειακή ένωση, καθώς κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε τη διαμάχη που ήδη υπάρχει στο κόμμα της.

Ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένα χρόνο για την διοργάνωσή του

Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένα χρόνο για να διοργανωθεί, σύμφωνα με την επίσημη κατευθυντήρια γραμμή της κυβέρνησης που παρουσιάστηκε σήμερα στους βουλευτές, τόνισε μια πηγή στο γραφείο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Νωρίτερα, μια εκπρόσωπος της Μέι ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι ένα μονοσέλιδο έγγραφο παρουσιάστηκε σε βουλευτές κατά τη διάρκεια συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν με στόχο την εξεύρεση του επόμενου βήματος για το Brexit.

«Για να τροφοδοτήσουμε τις συζητήσεις, ένα πολύ σύντομο έγγραφο καθόρισε λεπτομερώς τον αριθμό των μηνών που θα χρειαζόντουσαν, αυτό ήταν μόνο ενδεικτικό και η θέση μας φυσικά είναι ότι δεν θα διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα», ανέφερε η πηγή.

Η Bρετανίδα πρωθυπουργός διεξάγει σήμερα συναντήσεις με βουλευτές όλων των κομμάτων μια προσπάθεια εξεύρεσης διεξόδου για τον τρόπο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, μετά την συντριπτική ήττα που συνάντησε το σχέδιο που έφερε στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Παρά το γεγονός ότι η Μέι έχει επανειλλημένα απορρίψει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, πληθαίνουν οι φωνές που τάσσονται υπέρ μιας δεύτερης ψηφοφορίας.

Επιστολή Τζέρεμι Κόρμπιν στους βουλευτές του να μην μετέχουν σε συνομιλίες με την κυβέρνηση

Επιστολή προς τους βουλευτές του, με την οποία τους ζητά να μην συμμετέχουν στις συνομιλίες που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση με όλα τα κόμματα και τις ομάδες βουλευτών για μία συναίνεση στο Brexit, μέχρι να αποκλειστεί η πιθανότητα μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία, απέστειλε ο επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών, Τζ. Κόρμπιν.

Προς στιγμήν η πλειοψηφία των μελών του κόμματος έχει ακολουθήσει την προτροπή του Τζ. Κόρμπιν, ωστόσο, ο Χίλαρι Μπέν και η Υβέτ Κούπερ, που προεδρεύουν διακομματικών επιτροπών, αλλά και ο Τζον Μαν, υποστηρικτής του Brexit, μετέβησαν στα γραφεία της κυβέρνησης όπου είχαν συνομιλίες με στελέχη της. Όπως εξήγησαν, ήθελαν να διαπιστώσουν εάν πραγματικά η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει κάποιες αλλαγές.

«Προτρέπω τους συναδέλφους να σεβαστούν αυτή τη θέση και να απέχουν από δέσμευση με την κυβέρνηση» γράφει ο Τζ. Κόρμπιν στην επιστολή του.

Το «αγκάθι» των τελωνειακών ελέγχων στην Βόρεια Ιρλανδία

Η Βρετανία θα πρέπει να επιβάλει τελωνειακούς ελέγχους και δασμούς στο βόρειο σύνορο της Ιρλανδίας, παρά τους ισχυρισμούς των υποστηρικτών του Brexit για το αντίθετο, υποστηρίζει ο πρώην επικεφαλής τελωνειακής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάικλ Λουξ και συμπληρώνει ότι οι έλεγχοι της ΕΕ και του ΠΟΕ θα είναι υποχρεωτικοί και για τις δύο πλευρές του ιρλανδικού συνόρου, στην περίπτωση της αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Όπως εξηγεί, η μη επιβολή δασμών θα συνιστούσε παραβίαση των κανόνων του ΠΟΕ, οι οποίοι μεταξύ άλλων λένε ότι εάν επιβάλλεις χαμηλό φόρο σε ένα κράτος, θα πρέπει να κάνεις το ίδιο σε όλα τα μέλη και ότι εάν η Βρετανία επέλεγε κάτι τέτοιο για την Βόρεια Ιρλανδία, θα έπρεπε να το εφαρμόσει παντού. «Δεν είμαι σίγουρος εάν η Βρετανία θα ήθελε κάτι τέτοιο, καθώς έτσι θα έχανε έσοδα και θα δημιουργούσε μειονέκτημα στις δικές της επιχειρήσεις» αναφέρει ο εμπειρογνώμονας στον Guardian.

Και ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ, Ντέιβιντ Φίνεμορ, χαρακτηρίζει υποκριτικό το επιχείρημα των οπαδών του Brexit ότι θα μπορεί να υπάρχει ελεύθερο σύνορο στην βόρεια πλευρά του, καθώς κάτι τέτοιο αποτυγχάνει να ερμηνεύσει τι σημαίνει κάτι τέτοιο για οποιαδήποτε χώρα με την οποία η Βρετανία θα θέλει να συνάψει συμφωνία.

Ο κ.Λουξ που σήμερα προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις στην περιοχή των συνόρων, υποστηρίζει επίσης, ότι η γραφειοκρατία θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις διασυνοριακές επιχειρήσεις, που κυρίως είναι αγροδιατροφικές βιομηχανίες. Έχει εκτιμηθεί ότι οι επιπλέον δασμοί και το κόστος που θα κληθεί να καταβάλει ένα μικρό αρτοποιείο μίας αγροτικής περιοχής που διατηρεί πελάτες και στις δύο πλευρές του συνόρου, ανέρχεται στο ποσό των 700.000 ευρώ ετησίως. Πρόσθεσε δε, ότι τα φορτηγά θα πρέπει να καταθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα κάθε φορά που εισέρχονται ή εξέρχονται της Ιρλανδίας και μάλιστα μία ώρα πριν διασχίσουν το σύνορο.

Δείτε ακόμη: Στις 29 Ιανουαρίου η ψήφιση του plan B της Τερέζα Μέι στο κοινοβούλιο