Διαλύεται μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές το ισραηλινό κοινοβούλιο – Νέες εκλογές τον Σεπτέμβριο

Διαλύεται μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές το ισραηλινό κοινοβούλιο – Νέες εκλογές τον Σεπτέμβριο
epa07611448 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (C) attends the Knesset (Israeli parliament) for a vote on a bill to dissolve the Israeli Parliament and go to additional elections in Jerusalem, 29 May 2019. According to local reports, coalition negotiations between Israeli Prime Minister Netanyahu's Likud party and Avigdor Lieberman's Yisrael Beiteinu party following disagreements about the recruitment of ultra-Orthodox Jews into the Israeli Army did not succeed as a 29 May at midnight deadline is looming to form a government. The Knesset voted to dissolve and hold new general elections. EPA/ABIR SULTAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε μια πρωτοφανή πολιτική αστάθεια οδηγείται η χώρα. Με πρωτοβουλία Νετανιάχου οι τελευταίες εξελίξεις.

Το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε χθες το βράδυ την διάλυσή του λιγότερο από δύο μήνες μετά τη εκλογή του και οι ψηφοφόροι θα κληθούν πάλι στις κάλπες στις 17 Σεπτεμβρίου, σε μία άνευ προηγουμένου εξέλιξη στην χώρα.

Έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση μέχρι μετά τα μεσάνυκτα, η Κνεσέτ ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση, με 74 ψήφους υπέρ και 45 κατά, με πρωτοβουλία του κόμματος Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η προκήρυξη νέων εκλογών οφείλεται στην αδυναμία του Μπενιαμίν Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού σε συνεργασία με τα κόμματα της δεξιάς. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός προτίμησε να προκαλέσει νέες εκλογές παρά να ρισκάρει την ανάθεση από τον πρόεδρο Ρουβέν Ρίβλιν της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης σε άλλο πρόσωπο της παρούσας Κνεσέτ.

Ζήτημα αρχής

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν δίστασε να αυτοπροσκληθεί στην ισραηλινή πολιτική κρίση διακηρύσσοντας την υποστήριξή του προς τον απερχόμενο πρωθυπουργό. Και ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο σύζυγος της κόρης του, έφθασε χθες το βράδυ στην Ιερουσαλήμ, όταν η κρίση βρισκόταν σε πλήρη κορύφωση, για να συζητήσει την «διπλωματική πρωτοβουλία» του για το Μεσανατολικό, της οποίας είναι ο «εγκέφαλος».

Ο Νετανιάχου είχε προθεσμία μέχρι χθες τα μεσάνυκτα για να συγκροτήσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό που θα εξασφαλίζει πλειοψηφία στην Κνεσέτ.

Συνομιλητές του, το λαϊκό και εθνικιστικό κόμμα Israel Beitenou και δύο υπερορθόδοξα κόμματα που αντιπροσωπεύουν το 10% του εκλογικού σώματος που ακολουθεί με άκρα αυστηρότητα τους κανόνες του ιουδαϊσμού.

Ο Νετανιάχου δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει τον ιστορικό ανταγωνισμό ανάμεσα στους λαϊκούς και τους ακραίους ορθοδόξους ως προς ένα ζήτημα που ταλανίζει το Ισραήλ επί δεκαετίες: την εξαίρεση από την στρατιωτική θητεία από τη οποία ευνοούνται δεκάδες χιλιάδες σπουδαστές των ταλμουδικών σχολών.

Σε μία χώρα όπου όλοι, χωρίς εξαίρεση, υποχρεούνται σε στρατιωτική θητεία, το ευνοϊκό καθεστώς αυτό θεωρείται από πολλούς αδικία.

Στο θέμα αυτό, ο Νετανιάχου έπεσε σε τοίχο, στο πρόσωπο του ηγέτη του Israel Beitenou Αβίγκντορ Λίμπερμαν, του ανθρώπου που εκπροσωπεί εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση, διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Νετανιάχου στο διάστημα 1996-1997 και υπουργού Αμυνας της κυβέρνησής του μέχρι το 2018.

Ο Λίμπερμαν επέμεινε μέχρι τέλους: δεν επρόκειτο να συμμετάσχει στην κυβέρνηση παρά υπό τον όρο ότι θα ψηφισθεί νόμος, όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί στην προεκλογική του εκστρατεία, που θα αίρει την εξαίρεση που ευνοεί τους υπερορθόδοξους.

Δεν πέρασε η λύση της τελευταίας στιγμής

Ο Νετανιάχου επιχείρησε να προωθήσει μία πρόταση της τελευταίας στιγμής για να λύσει την σπαζοκεφαλιά. Ματαίως.

«Απίστευτο, καφκικό», αναφώνησε ο Νετανιάχου. «Ο Λίμπερμαν δεν είχε καμία πρόθεση να φτάσει σε συμφωνία, ήθελε απλώς να ρίξει την κυβέρνηση. Ο Λίμπερμαν πλέον ανήκει στην αριστερά», είπε.

«Εκμεταλλεύθηκαν με κυνικό τρόπο τον νόμο για τη στρατιωτική θητεία για να ενσπείρουν την σύγχυση στην κοινή γνώμη, να υποκινήσουν μίσος κατά των υπερορθόδοξων και να πάρουν πόντους», δήλωσε αγανακτισμένος ο υπερορθόδοξος ηγέτης Γιαακόβ Λίτσμαν.

«Ο μόνος υπεύθυνος για το γεγονός ότι το Ισραήλ πρέπει να ξαναψηφίσει είναι το Λικούντ», απάντησε μέσω του Faceboook ο Λίμπερμαν.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε με δηλώσεις του στον Τύπο σε επιπλέον έξοδα 475 εκατομμυρίων σεκέλ (117 εκατομμυρίων ευρώ) για την διάλυση της Βουλής και την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας, εκτός των οικονομικών επιπτώσεων απο την απώλεια μίας ημέρας απασχόλησης.