Διάγγελμα Κάμερον: Μη αναστρέψιμη η απόφαση εξόδου

Διάγγελμα Κάμερον: Μη αναστρέψιμη η απόφαση εξόδου
David Cameron delivers a speech outside number 10 Downing Street in London, Britain on 21 June 2016, urging Britons to vote Remain in the coming EU referendum. Britons will vote on whether to remain in or leave the EU in a referendum on 23 June 2016. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Προσπάθησε να πείσει τους ηλικιωμένους και τους αναποφάσιστους που είναι πολλοί, ιδιαίτερα μετά την δολοφονία της Κόξ. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απευθύνθηκε χθες, δύο εικοσιτετράωρα προτού ανοίξουν οι κάλπες του κρίσιμου δημοψηφίσματος, προς τον Βρετανικό λαό, σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν την παραμονή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου Βρετανός ηγέτης εκφώνησε τηλεοπτικό διάγγελμα έξω από την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Συντηρητικός πολιτικός μίλησε ιδιαίτερα προς τους ηλικιωμένους ψηφοφόρους, οι οποίοι, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, πολώνονται ισχυρότερα από όλες τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες προς την πλευρά του Brexit.

Στην ασυνήθιστα συναισθηματική παρέμβασή του, σύμφωνα με το Reuters, ο Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τους ηλικιωμένους ψηφοφόρους να σκεφτούν, στον εκλογικό θάλαμο, «τις ελπίδες και τα όνειρα των παιδιών και των εγγονών τους». Ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε την προειδοποίηση ότι, σε περίπτωση εξόδου από την Ενωση, θα υπάρξει κίνδυνος οικονομικής αστάθειας, σημειώνοντας ότι οι νεότερες γενιές θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος και προσέθεσε: «Δεν θα είναι σε θέση να επανορθώσουν την απόφαση που θα πάρουμε εμείς. Αν ψηφίσουμε υπέρ της εξόδου, αυτό θα συμβεί. Θα είναι μια απόφαση μη αναστρέψιμη».

Πολιτικοί αναλυτές στο Λονδίνο απέδιδαν τη χθεσινή παρέμβαση Κάμερον, η οποία δεν είχε προαναγγελθεί, στην ανησυχία του για την έκβαση μιας αναμέτρησης που διαγράφεται αναπάντεχα αμφίρροπη. Τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν τη δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ από ακροδεξιό εθνικιστή, σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν θεαματική μεταστροφή υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Η εικόνα άλλαξε, όμως, χθες, όταν δημοσκόπηση της εταιρείας Survation, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, έδειξε τη διαφορά υπέρ της παραμονής να συρρικνώνεται στη μία ποσοστιαία μονάδα, εντός των ορίων του στατιστικού σφάλματος.

Στην ψήφο θα κριθεί το αποτέλεσμα

Αναλυτές της Citi δήλωσαν σήμερα, Τετάρτη,  ότι πιστεύουν πως η Βρετανία θα ψηφίσει την Πέμπτη οριακά υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μια τέτοια οριακή ψήφος μπορεί να υπονομεύσει την πολιτική σταθερότητα και στη Βρετανία και στην Ένωση των 28 χωρών μελών.

“Βλέπουμε 60% πιθανότητα η πλειοψηφία των βρετανών ψηφοφόρων να επιλέξει την “παραμονή” στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, σημειώνει έρευνα της Citi προς τους πελάτες της. Μια ‘οριακή παραμονή’ (το βασικό μας σενάριο) μπορεί να συνεχίσει να υπονομεύει την πολιτική σταθερότητα στη Βρετανία και την ΕΕ”.

“Μια ψήφος υπέρ της εξόδου μπορεί να έχει μείζονες συνέπειες στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, την οικονομία, την πολιτική, προκαλώντας σημαντικές αναθεωρήσεις προς τα κάτω των βρετανικών και ευρωπαϊκών προβλέψεων για ανάπτυξη”, επισημαίνει η Citi.

Στο 75% ανέρχεται σήμερα η πιθανότητα της επικράτησης της ψήφου υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει των στοιχημάτων στο Betfair.

Στη μάχη υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. κατέβηκαν χθες ο δημοφιλής πρώην άσος του ποδοσφαίρου Ντέιβιντ Μπέκαμ και η σύζυγός του Βικτόρια. Στην αντίπερα όχθη, ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου και επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit Μπόρις Τζόνσον αποδοκίμασε τα «ξενοφοβικά υπονοούμενα» της πολύκροτης αφίσας του επικεφαλής του Κόμματος της Ανεξαρτησίας Νάιτζελ Φάρατζ, ενόψει του δημοψηφίσματος. Ο Φάρατζ εικονίζεται με φόντο πλήθος σκουρόχρωμων μεταναστών, κάτω από το σύνθημα «Σημείο Καμπής».