Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ το δημοσίευμα περί plan B από Παπανάτσιου

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ το δημοσίευμα περί plan B από Παπανάτσιου
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (Α) στην συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016», στην Βουλή, την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Εκτός πραγματικότητας τα περί μυστικής έκθεσης για εναλλακτικές πηγές εξόφλησης των 6,3 δισ. ευρώ, σημείωσε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. 

Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Επένδυση”, που έφερε την υπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, να έχει συντάξει “μυστική έκθεση για εναλλακτικές πηγές εξόφλησης των 6,3 δισ. ευρώ σε περίπτωση ναυαγίου των διαβουλεύσεων για την αξιολόγηση”. Ειδικότερα, το υπουργείο χαρακτηρίζει το δημοσίευμα «εκτός πραγματικότητας», συμπληρώνοντας ότι: «Θα το ζήλευε και ο Ισαάκ Ασίμωφ».

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχε παραδόσει έκθεση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σύμφωνα με την οποία είναι εφικτό να εξασφαλίσει το ποσό των 6,3 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την πληρωμή των δόσεων του χρέους τον προσεχή Ιούλιο (α) με την αξιοποίηση του πλεονάσματος όπως προβλέπεται να διαμορφωθεί μέχρι τον Μάιο, (β) με την αξιοποίηση των εσόδων κυρίως από την φορολογία και (γ) με το προσωρινό πάγωμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων πληρωμών.

Σε ότι αφορά μάλιστα την πρώτη πηγή εξοικονόμησης εσόδων, υπήρχε η δυνατότητα αξιοποίησης του ειδικού λογαριασμού- το «μαξιλάρι» του μνημονίου, όπως χαρακτηρίζεται- στην Τράπεζα της Ελλάδος.