Διαρκείς αναζωπυρώσεις στην Εύβοια- Μάχη για τη διάσωση της Αρχαίας Ολυμπίας

Διαρκείς αναζωπυρώσεις στην Εύβοια- Μάχη για τη διάσωση της Αρχαίας Ολυμπίας
Πυρκαγιά στη Λίμνη Ευβοίας, την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021. Εν αναμονή της άφιξης των εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων συνεδριάζει αυτήν την ώρα Συντονιστικό Όργανο στο δημαρχείο της Λίμνης, στην Εύβοια, στο οποίο συμμετέχουν, εκτός από τους επιτελείς της Πυροσβεστικής, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός και ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο αναμένονται στην περιοχή της φωτιάς, ωστόσο ο καπνός και η έλλειψη ορατότητας ακόμη δεν επιτρέπουν στους χειριστές να εκτελέσουν πτήσεις πάνω από τα καμένα. «Πρέπει να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα. Δεν πρόκειται να σταματήσει η φωτιά με δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο», ανέφεραν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πειφερειάρχης και ο δήμαρχος. Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι, όπως και οι πυροσβέστες, στη Λίμνη της Εύβοιας. Τεράστιες εκτιμάται πως είναι η καταστροφή σε περιοχή που έσφυζε από ζωή και πράσινο, καθώς σε αυτή υπήρχαν πολλά πεύκα. Όλη τη νύχτα πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα έδιναν μάχες για να συγκρατήσουν τις φλόγες, κ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται να επιχειρήσουν πάνω από τις εστίες, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη, εξαιτίας των πυκνών καπνών.

Συνεχίζεται, με το πρώτο φως της μέρας, η μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια. Στις 7:30 το πρωί άρχισε η εκκένωση του χωριού Κεχριές του Δήμου Ελυμνίων Μαντουδίου-Αγίας Άννας, καθώς η φωτιά που καίει από προχθές, Τρίτη 3 Αυγούστου, κινείται πλέον απειλητικά με ταχύτητα προς το χωριό.

Η αστυνομία αποφάσισε να προχωρήσει στην απομάκρυνση των κατοίκων. Στην περιοχή δεν έχει ακόμα σηκωθεί για ρίψεις νερού κάποιο πτητικό μέσο, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη, εξαιτίας των πυκνών καπνών.

Νέο μέτωπο πυρκαγιάς, δε, ξέσπασε στη Δάφνη, κοντά στις Ροβιές, σημείο που ξεκίνησε η πρώτη πυρκαγιά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου, στην περιοχή Μυρτιά του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Ευβοίας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, 3 Α/Φ και 3 Ε/Π εκ των οποίων το 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Νωρίτερα, ακόμη δύο χωριά εκκενώθηκαν στη βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιώργο Τσαπουρνιώτη. Πρόκειται για τους οικισμούς Αμέλαντες και Κεραμειά, που βρίσκονται βορειότερα από το μέτωπο του Δρυμώνα, του Οσίου Δαυίδ και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, όπου χθες δινόταν μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά προς το χωριό Σκεπαστή.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, όμως από τις 3:00 εντάθηκαν οι άνεμοι και άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες. Από τα μεσάνυχτα, δε, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από άλλες που ήρθαν από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, και σήμερα το πρωί τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται να επιχειρήσουν πάνω από τις εστίες, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη, εξαιτίας των πυκνών καπνών.

Επίσης, τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η ανακατανομή των δυνάμεων σε έμψυχο δυναμικό και σε μηχανήματα, όμως οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς τόσο στα χωριά όσο και στην παραλιακή ζώνη, κυρίως στα Χρόνια.

Όσον αφορά στις Ροβιές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση των ζημιών, ενώ στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για περισσότερο από 150 καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.

Αρχαία Ολυμπία

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, μια ανάσα από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία έφτασε η πυρκαγιά, ενώ οι πύρινες ζώνες είχαν φτάσει στις παρυφές της Ακαδημίας. Τεράστια ήταν η προσπάθεια της Πυροσβεστικής, αλλά και των ανθρώπων της Ακαδημίας, ώστε να δημιουργηθεί μια αντιπυρική ζώνη ασφαλείας. Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είχαν αναπτυχθεί, λόγω της φωτιάς, σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια, όπου χρειαστεί.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής εξακολουθούν από το πρωί να δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ενώ στην περιοχή βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε εν μέσω της νύχτας στο ΑΠΕ ότι δόθηκε «ολονύχτια μάχη στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος μέχρι το πρωί, όταν θα ξεκινήσουν να επιχειρούν εναέρια πυροσβεστικά μέσα». Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, «στην περιοχή υπάρχει άπνοια», προσθέτοντας ότι «έχουν φθάσει και επιχειρούν πυροσβέστες από άλλες περιοχές της χώρας». Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν επίσης φθάσει «κλιμάκια του στρατού από την Τρίπολη και από τον Πύργο».

Ακόμη, ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι «μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς την περιοχή Λάλα, καίγοντας δασική έκταση, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές».

Όπως ανέφερε νωρίτερα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «το σύστημα πυροπροστασίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες», τονίζοντας ταυτόχρονα, πως «ό,τι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται».

Ταυτόχρονα, λόγω της κατάστασης, εξαιτίας του πυκνού καπνού, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας μετακινήθηκε και τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονταν στο νοσοκομείο Πύργου. Την ίδια ώρα, πολλές περιοχές είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Στην Ηλεία, εκδηλώθηκαν μέσα λίγες ώρες επτά πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία, γεγονός που δεν άφησε ασχολίαστο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αφήνοντας υπόνοιες ακόμα και για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.