Διαρθρωτικές αλλαγές και όχι οριζόντια μέτρα ο στόχος της κυβέρνησης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ορίστηκε η στάση που θα κρατηθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εξετάστηκε σε πολύωρη ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό και παρουσία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου. Οι κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί παραμένουν και η όποια διαφορά υπάρχει με την τρόικα θα καταβληθεί προσπάθεια να καλυφθεί, από διαρθρωτικές αλλαγές. Μετά την σύσκεψη ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα και να υπάρξει έγκαιρα λύση.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως δεν υπάρχει ανοιχτό θέμα, όσον αφορά τα εργασιακά, και πως μέρος του δημοσιονομικού κενού θα καλυφθεί από παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας και με την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου. Πάντως ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί πως μπορεί να υπάρξει άμεσα λύση.

Διαβάστε ακόμη: Βενιζέλος: «όχι» σε δημοσιονομικά μέτρα

Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε τις αλλαγές που προωθεί στο Ασφαλιστικό και με τις οποίες εκτιμά πως θα μπορέσει να εξοικονομήσει τουλάχιστον 600 εκ ευρώ. Σε δήλωσή του μάλιστα έκανε λόγο για «νοικοκύρεμα του Ασφαλιστικού» , δηλώνοντας αισιόδοξος πως τελικά θα βρεθεί λύση.

Όσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού ισχύουν και πως οι φτωχοί άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται. «Όλη η συζήτηση από την πλευρά της Κυβέρνησης γίνεται για τα μεγάλα δάνεια και τα μεγάλα «ψάρια». Αυτή είναι η κατεύθυνση μας. Είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Η αυριανή έκβαση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα κρίνει εάν οι δανειστές είναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν με την ουσία των διαρθρωτικών αυτών αλλαγών και με την στάση της κυβέρνησης, η οποία καλείται να συμφωνήσει και για το ύψος του δημοσιονομικού κενού για να καλύψει τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν την κατάθεση τόσο του νομοσχεδίου για τα ακίνητα, όσο και του προϋπολογισμού του 2014.

Φωτογραφία: Συμέλα Παντζαρτζή

Σχετικά άρθρα