Διασχίζει τα ουκρανικά σύνορα η ρωσική αυτοκινητοπομπή

Διασχίζει τα ουκρανικά σύνορα η ρωσική αυτοκινητοπομπή

Χωρίς έγκριση από το Κίεβο πέρασαν 70 περίπου φορτηγά - Πιέζει η ρωσική κυβέρνηση για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές των αυτονομιστών.

Χωρίς τη συνοδεία του Ερυθρού Σταυρού πέρασαν από τη Ρωσία στην Ουκρανία τα φορτηγά της ρωσικής αυτοκινητοπομπής που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, όπως μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Συνολικά περίπου 70 λευκού χρώματος φορτηγά -από τα 300 που περιλαμβάνει η αυτοκινητοπομπή- διέσχισαν τα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters, ενώ ουκρανική κυβερνητική πηγή επισήμανε πως τα ρωσικά φορτηγά διέσχισαν τα σύνορα χωρίς άδεια από το Κίεβο και χωρίς να έχει προηγουμένως συμφωνηθεί η συνοδεία τους από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Η ΔΕΕΣ ανακοίνωσε πως φόβοι για την ασφάλεια την εμπόδισαν να συνοδεύσει τα φορτηγά που πέρασαν τα σύνορα. «Η ρωσική αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει βοήθεια εισήλθε στην Ουκρανία, αλλά δεν την συνοδεύουμε λόγω της ασταθούς κατάστασης όσον αφορά την ασφάλεια», αναφέρεται σε καταχώριση της ΔΕΕΣ στο Twitter.

Τα φορτηγά βρίσκονταν προηγουμένως στο ουδέτερο έδαφος ανάμεσα στα ρωσικά και τα ουκρανικά μεθοριακά φυλάκια, αλλά έχουν τώρα κινηθεί πέραν του ουκρανικού μεθοριακού φυλακίου.

«Η αυτοκινητοπομπή άρχισε να κινείται μόνη της, χωρίς τη συναίνεση της ουκρανικής πλευράς και χωρίς να συνοδεύεται από τον Ερυθρό Σταυρό», δήλωσε η ουκρανική κυβερνητική πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε ότι η αυτοκινητοπομπή άρχισε να κινείται προς το Λουγκάνσκ, όπου Ρώσοι αυτονομιστές πολεμούν εναντίον των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει νωρίτερα ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως «όλα τα προσχήματα για να καθυστερήσει η παράδοση της βοήθειας στις ζώνες που βρίσκονται σε κατάσταση ανθρωπιστικής καταστροφής εξαντλήθηκαν. Η Ρωσία αποφάσισε να δράσει. Η αυτοκινητοπομπή μας που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια αρχίζει να κινείται προς την κατεύθυνση του Λουγκάνσκ».

Διαβάστε ακόμη:

Ρίτσαρντ Μπράνσον ο… ειρηνοποιός!

Ρωσικά τανκς κατέλαβαν οι Ουκρανοί