Διάσκεψη Βερολίνου: Η Αθήνα κάλεσε Γερμανία, αλλά η Τουρκία έβαλε βέτο

Διάσκεψη Βερολίνου: Η Αθήνα κάλεσε Γερμανία, αλλά η Τουρκία έβαλε βέτο
Photo:
Γιατί παρά τις πιέσεις της κυβέρνησης η χώρα μας έμεινε εκτός της συνδιάσκεψης για τη Λιβύη. Τα καρφιά ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ. Στο Μαρόκο ο Δένδιας, συνεχίζοντας το διπλωματικό μαραθώνιο.

Εκτός της πρωτοβουλίας του Βερολίνου για τη Λιβύη έμεινε τελικώς η Ελλάδα, παρά τις διπλωματικές προσπάθειες και πιέσεις της κυβέρνησης στη Γερμανία.

Το γεγονός όμως ότι η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που μετέχουν στην πρωτοβουλία από την ίδρυση της, επέτρεψε στην Άγκυρα να “μπλοκάρει” τη συμμετοχή της Ελλάδας, κάτι που από την κυβέρνηση τονίζουν ότι αποτελεί “κληρονομιά” του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποιο και εγκαλούν γιατί η χώρα μας δεν ήταν από τα κράτη που πήραν εξαρχής μέρος στην εδραίωση αυτής της πρωτοβουλίας.

Η Αθήνα επικοινώνησε με Βερολίνο στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, θέτοντας το ζήτημα του αποκλεισμού μίας χώρας μέλους της ΕΕ, όμως προφανώς η Ανγκελα Μέρκελ δε θέλησε να υποσκάψει τη συνάντηση της Κυριακής ερχόμενη σε σύγκρουση με το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το παίζει σε “διπλό ταμπλό” συμμετέχοντας σε συζητήσεις και με ΗΠΑ- ΕΕ και με τη Ρωσία.

Στόχος της πρωτοβουλίας του Βερολίνου, όπως δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, είναι να δεσμευτούν τα εμπλεκόμενα στον εμφύλιο μέρη σε πολιτική λύση. Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να θεσπιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων.

Στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος οι: ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία, καθώς επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι έχουν προσκληθεί ο Λίβυος πρωθυπουργός Φαγές αλ Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που αναγνωρίζεται διεθνώς και ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ.

Εν τω μεταξύ, ο Χάφταρ ζήτησε δύο ημέρες για να συζητήσει με τους αρχηγούς των φυλών, που υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ), το τελικό κείμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Μόσχα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, χθες, ενώ τη Δευτέρα φαινόταν ότι η συζήτηση αυτή είχε φράσει σε αδιέξοδο. Υπενθυμίζεται ότι Χάφταρ και Σάρατζ ταξίδεψαν στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις: Νέο “επεισόδιο” η ανακοίνωση Navtex για σεισμικές έρευνες στο “τριεθνές”, εκεί δηλαδή που ενώνονται οι ΑΟΖ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, έστω κι αν δεν έχουν ακόμη ανακηρυχθεί.

Αντιπαράθεση για το Βερολίνο στην Αθήνα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιβεβαιώνοντας χθες ότι η Ελλάδα είχε υποβάλλει αίτημα να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία του Βερολίνου, άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι η χώρα μας δεν μετέχει ήδη. “Δεν είμαστε από τα κράτη που πήραν μέρος από την αρχή της διαδικασίας στην εδραίωση της πρωτοβουλίας, άρα η συμμετοχή εξαρτάται από αυτούς που ξεκίνησαν την πρωτοβουλία. Το γιατί δεν είμαστε μεταξύ αυτών που συμμετείχαν εξαρχής, ρωτήστε άλλους, όχι εμάς”, είπε με νόημα, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια από την πλευρά του επέστρεψε τις κατηγορίες επικαλούμενος ότι “η Ελλάδα συμμετείχε στην προηγούμενη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2018 και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, δια του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα” και υποστηρίζοντας ότι: “Συνεπώς, μάλλον δεν είναι η Τουρκία απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, αλλά η Ελλάδα απούσα από μια κρίσιμη διαδικασία που πλέον αφορά τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και αυτό αποτελεί βαριά ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη”.

Το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ, έκανε όμως λόγο και για διαπιστωμένες αβελτηρίες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνητικά στελέχη απαντούσαν ότι η ελληνική πλευρά έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα πολλές διεθνείς πρωτοβουλίες, τόσο σε επίπεδο πρωθυπουργού, με διμερείς επαφές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όσο και στο επίπεδο του Υπουργείου Εξωτερικών, με επαφές του Νίκου Δένδια με ομολόγους του σε διμερές ή σε πολυμερές επίπεδο και τόνιζαν: “Ουδείς μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα από τις εξελίξεις.”

Εφεραν δε ως παράδειγμα την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, τη συμφωνία για κατασκευή του αγωγού EastMed, καθώς και τη διάσκεψη του Καΐρου.

Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος σε Μαρόκο, ΗΠΑ, Γαλλία και Νταβός

Βεβαίως η ελληνική πλευρά επιδιώκει ενεργά να συμμετέχει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την πολιτική επίλυση του προβλήματος στη Λιβύη, όπως είναι και η διαδικασία του Βερολίνου, στην οποία έχει ζητήσει να λάβει μέρος αλλά παράλληλα ενισχύει τη διεθνή παρουσία της χώρας, λένε κυβερνητικά στελέχη.

Στο πλαίσιο αυτό, με την πολιτική ηγεσία του Μαρόκου θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει στο Ραμπάτ συνομιλίες με τον πρόεδρο της κυβερνήσεως του Μαρόκου, Saad Eddine El Othmani, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Habib El Malki, καθώς και με τον ομόλογό του, Nasser Bourita.
Οι συζητήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και σε ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Λιβύη.

Η Αθήνα εν τω μεταξύ αναμένει διπλωματική παρέμβαση των ΗΠΑ. Ο κ.Πέτσας ερωτηθείς χθες σχετικά, παρέπεμψε στις δηλώσεις που έκανε προχθές ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο οποιος διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα παρέμβουν για να μην κλιμακωθεί η κρίση.

Βεβαίως, επισημαίνουν απο την κυβέρνηση, στη διπλωματία υπάρχουν πολλά επίπεδα διεργασιών και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα άμεσα ορατά. Ουσιαστικά, εάν ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ επισπεύσει την προγραμματισμένη στα τέλη Μαϊου επίσκεψη του στην Ελλάδα στα τέλη Μαϊου και εάν ανακοινώσει με επίσκεψη στην Αγκυρα, θα έχουμε εξελίξεις στο πεδίο αυτό.

Ο κ.Μητσοτάκης μάλιστα στις 29 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί τη Γαλλία, όπου θα συναντηθεί προφανώς με τον Πρόεδρο της χώρας Εμμανουέλ Μακρόν, τον πιο ισχυρό πολέμιο της Τουρκίας στο θέμα της Λιβύης (ο οποιος μετέχει και στην πρωτοβουλία του Βερολίνου), ενώ από τις 22 έως τις 24 του μήνα θα βρίσκεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου εκτός από οικονομικές ενδέχεται να έχει και πολιτικές συναντήσεις.

Πηγή: NEWS247.gr