Διάσταση απόψεων στη Γερμανία για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Διάσταση απόψεων στη Γερμανία για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ
Brussels - May 6th, 2010 Meeting and press point between Günther Oettinger, Member of the EC in charge of Energy and Yuriy Boyko, Ukrainian Minister for Fuel and Energy Crédit E.U. / Benoît Bourgeois

Γερμανοί πολιτικοί εκφράζουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα και η προσφάτως ενοποιημένη διαπραγματευτική στάση από την Αθήνα αναμένεται να διασφαλίσει ότι η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης σήμερα θα καταγράψει μεγαλύτερη πρόοδο από τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών», δήλωσε ο Επίτροπος της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γκίντερ Έτινγκερ και προσέθεσε:

«Τα κόμματα στην Ελλάδα δεν βρίσκονται πλέον σε διαφωνία, αλλά αναγνωρίζουν την δύσκολη κατάσταση». Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutshlandfunk σημείωσε: «Άρα πιστεύω ότι οι σημερινές συνομιλίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν καλύτερα από ό,τι μια εβδομάδα νωρίτερα».

Ο Έτινγκερ, που είναι ο Επίτροπος για την ψηφιακή οικονομία, ελπίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στη σημερινή σύνοδο με αξιόλογες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις: «Πρέπει να υπάρξει το μίνιμουμ των μεταρρυθμίσεων» είπε.

Ερωτηθείς για το διορισμό του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο Έτινγκερ είπε: «Δεν έχει τις ίδιες συμπεριφορές όπως ο προκάτοχός του».

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα” είπε ο Έτινγκερ. “Είμαστε εταίροι της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ευρωζώνη».

Την ίδια ώρα, αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί μετά το «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα για τη δυνατότητα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνης και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Ο Γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ μιλώντας στην εφημερίδα Bild εξέφρασε αμφιβολίες για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Μια χρεοκοπημένη χώρα η οποία υιοθετεί ένα παράλληλο νόμισμα δεν ταιριάζει στη νομισματική ένωση», είπε χαρακτηριστικά.Παράλληλα ο Έτινγκερ εμφανίστηκε επιφυλακτικός και για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. «Το δημοψήφισμα μπορεί να κινητοποίησε τους πολίτες, αλλά δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πριν τη χρεοκοπία», επεσήμανε.

Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, τότε οι συζητήσεις δεν έχουν νόημα, εξήγησε ο Έτινγκερ. Και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης τάσσονται κατά της παροχής νέας βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα είπε “όχι”», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αντρέας Σόιερ στη Bild. «Το όχι σημαίνει για εμάς όχι στις διαπραγματεύσεις και το πακέτο βοήθειας», εξήγησε. Ο Πέτερ Ράμζάουερ (CSU) πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος εκλαμβάνεται ως «όχι σε οποιαδήποτε μορφή νέου πακέτου βοήθειας».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις Κρίστιαν φον Στέτεν ζήτησε «να τερματιστεί το πείραμα με τους έτοιμους για μεταρρυθμίσεις Έλληνες στην ευρωζώνη». Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χανς-Πέτερ Φρίντριχ προειδοποίησε ότι η ατολμία και η αναποφασιστικότητα των ηγετών των χωρών της ΕΕ αποτελεί «μεγάλο κίνδυνο για το ευρώ».
Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ (CSU) επανέλαβε μιλώντας στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse το αίτημά του για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Οτιδήποτε άλλο δεν έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε κάποιο αποτέλεσμα», επεσήμανε.

Η Ελλάδα ξεκαθάρισε «ότι επιθυμεί ένα άλλο μοντέλο από αυτό της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Ζέντερ, εξηγώντας ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο είναι «χρήματα με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις» και το ελληνικό «χρήματα χωρίς μεταρρυθμίσεις».

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον εαυτό μας και τους Έλληνες. Το μόνο που μένει είναι το Grexit», τόνισε ο Ζέντερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ