Διαστάσεις διπλωματικού επεισοδίου παίρνουν οι δηλώσεις της Αυστριακής ΥΠΕΣ για την Ελλάδα

Διαστάσεις διπλωματικού επεισοδίου παίρνουν οι δηλώσεις της Αυστριακής ΥΠΕΣ για την Ελλάδα
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (Κ) μιλάει στους εργαζόμενους του υπουργείου στην κοπή της βασιλόπιτας του Υπουργείου Εξωτερικών παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα (Δ) και του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη (Α) και εργαζομένων, σε χώρο του υπουργείου, Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Σε έντονο ύφος η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στα σενάρια για αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν.

«Να ζυγίζει περισσότερο τα λόγια της όταν αναφέρεται στο προσφυγικό ζήτημα και στις δήθεν ευθύνες που φέρει η Ελλάδα γι’ αυτό», κάλεσε την υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας μετά τις δηλώσεις της, ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να μετακινηθούν προς τη Δυτική Ευρώπη εάν η Ελλάδα δεν βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων της με την Τουρκία.

Ο κ. Κούτρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων γύρω από αυτό το ζήτημα, επισήμανε επίσης ότι η κα Λάιτνερ «θα πρέπει να σκέφτεται περισσότερο με ευρωπαϊκό πνεύμα και όραμα και όχι με βάση τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στη Βιέννη», καθώς «θα μπορούσε έτσι να συμβάλλει ώστε να δοθεί συνέχεια στην πολιτική και δημοκρατική ολοκλήρωση της Ευρώπης στη λογική της οποίας δεν χωρούν ούτε καραντίνες ούτε αποκλεισμοί. Ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά από το Βερολίνο προχθές, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με τις επιθετικές προς την Ελλάδα δηλώσεις της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών. «Οι φίλοι μας από την πρώην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία να είναι πιο προσεκτικοί όταν μιλάνε για τέτοια θέματα. Πρώτον να πάρουν βαθιά ανάσα, να μετρήσουν ως το 10 και μετά να εκφραστούν. Και δεύτερον, όταν εκφράζονται, αυτό να είναι προς όφελος της Ευρώπης και όχι προς όφελος κάποιας εσωτερικής εκλογικής αναμέτρησης ή αντιπαράθεσης. Η Ευρώπη παραείναι σημαντική για να κάνει κανείς συνεχώς πολιτική με την σκέψη στραμμένη προς το εσωτερικό ακροατήριο».

Ο κ. Κοτζιάς, παρέπεμψε επίσης στη δήλωση του Γερμανού ομολόγου του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με τον οποίο είχε ο ίδιος συναντηθεί νωρίτερα, και ο οποίος χαρακτήρισε ως “ψευδολύση” την πρόταση της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας να αποπεμφθεί η Ελλάδα από τη Ζώνη Σένγκεν εάν η Αθήνα “δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της”.

“Οι ψευδολύσεις, όπως ο αποκλεισμός χωρών από τη Ζώνη Σένγκεν, δεν προωθούν απολύτως τίποτα και, κυρίως, δεν περιορίζουν τις προσφυγικές ροές και διχάζουν την Ευρώπη”, απάντησε ο Σταϊνμάγερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό Τύπο.

Καλύπτει τη συνάδελφό του ο Αυστριακός ΥΠΕΞ

Την πλήρη στήριξή του προς την Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ στην επανάληψη των απειλών της για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, σε περίπτωση που η Αθήνα “δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για την διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ”, διαμήνυσε ο προερχόμενος επίσης από το Λαϊκό Κόμμα, Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Είναι “νόμιμη” αυτή η απειλή αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη του Σένγκεν, διατεινόταν ο υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας σίγουρος πως δεν λειτουργεί η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα.

Ο ίδιος εκτιμά, όπως τόνισε, πως η πίεση προς την Ελλάδα θα αυξηθεί, αλλά ταυτόχρονα ελπίζει ότι η Ελλάδα θα είναι πρόθυμη να δεχθεί την υποστήριξη που της έχει υποσχεθεί η ΕΕ στην προστασία των εξωτερικών συνόρων. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς θεωρεί πως σε διαφορετική περίπτωση θα ενταθούν οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για το θέμα αποπομπής της Ελλάδας που έθεσε η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών.