Διαστημικό σκάφος της NASA «περικύκλωσε» τον Άρη

Διαστημικό σκάφος της NASA «περικύκλωσε» τον Άρη

Το Maven μπήκε σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη.

Σε τροχιά γύρω από τον «κόκκινο» πλανήτη το διαστημικό σκάφος Maven της NASA.

Το αμερικανικό διαστημικό σκάφος Maven της NASA, τερμάτισε το 10μηνο διαστημικό του ταξίδι για να μπει σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Το ρομποτικό σκάφος έχει αποστολή να ξεκινήσει το κυνήγι πληροφοριών που θα δώσουν απαντήσεις για την απώλεια του νερού στον «κόκκινο» πλανήτη.

Η NASA στην επίσημη σελίδα της αναφέρει σχετικά: «Μετά από δέκα μήνες ταξιδιού, όπου διήνυσε μια απόσταση 711 εκατομμυρίων χιλιομέτρων,το Maven (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) έφτασε στην τροχιά του Άρη αργά την Κυριακή»

Κατά την στιγμή της επιβεβαίωσης της εισόδου του διαστημικού σκάφους σε τροχιά, ακούστηκαν χειροκροτήματα στην αίθουσα ελέγχου της αποστολής στο Εργαστήριο Jet Propulsion στην Καλιφόρνια.

Ο ακριβής χρόνος για το ταξίδι του Maven στον κόκκινο πλανήτη – αν και η NASA δεν το έχει επιβεβαιώσει – είχε προσδιοριστεί στις 4:50 ώρα Ελλάδας, τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν και είχε δοθεί εντολή ανάφλεξης στους αισθητήρες του κινητήρα για χρονικό διάστημα περίπου τριάντα λεπτών, ώστε να επιτευχθεί η επιβράδυνση της ταχύτητας του σκάφους.

Ο επιστήμονας Τζον Κλάρκ του πανεπιστημίου της Βοστόνης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της NASA ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ελπίζουμε να μάθουμε πολλά για την ιστορία του Άρη»

Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι ο Άρης δεν ήταν πάντα αυτός ο κρύος και ξηρός ερημικός πλανήτης που είναι σήμερα.
Η επιφάνεια του είναι γεμάτη από ότι φαίνεται από αποξηραμένες όχθες ποταμών και μέταλλα τα οποία φαίνεται ότι σχηματίστηκαν από την παρουσία νερού.