Διχασμένη η ΕΕ για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο – Ποιες χώρες αντιδρούν

Διχασμένη η ΕΕ για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο – Ποιες χώρες αντιδρούν
European Union flags fly outside the European Commission building in Brussel on June 16, 2022. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP) Photo: AFP
Οι κυρώσεις στην ΕΕ απαιτούν ομοφωνία, δίνοντας σε κάθε κράτος τη δυνατότητα άσκησης βέτο.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν να καθυστερήσουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, εν μέσω διαφωνιών στους κόλπους της Ε.Ε. για τις κυρώσεις στη Μόσχα, με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν κοινό έδαφος σε ό,τι αφορά την επιβολή ανωτάτου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο και πιθανότατα θα καθυστερήσουν την εφαρμογή μιας συμφωνίας για το θέμα, μέχρι να οριστικοποιηθεί ένα ευρύτερο πακέτο κυρώσεων.

Όπως τονίζει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση των συνομιλιών, η Κύπρος και η Ουγγαρία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρόταση για πλαφόν στο πετρέλαιο.

Κατά το πρακτορείο, στο τραπέζι έχει πέσει η επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές ηλεκτρικών ειδών. Σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα για το πακέτο κυρώσεων.