Διχάζει η πολιτική της Ελβετίας: Δεν πάει σε lockdown, βάζει μόνο μέτρα

Διχάζει η πολιτική της Ελβετίας: Δεν πάει σε lockdown, βάζει μόνο μέτρα
epa08793414 People wearing protective face masks against the spread of the coronavirus COVID-19 passe in front of the restaurant 'Creperie du Molard' who are closing ahead a new partial lockdown, after the Geneva's authorities proclaims the state of necessity to fight against the spread of the coronavirus COVID-19 disease, in Geneva, Switzerland, 02 November 2020. EPA/SALVATORE DI NOLFI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καθώς η Ευρώπη βυθίζεται σε δεύτερο λουκέτο, η Ελβετία «αντέχει». Δεν κλείνει τη δημόσια ζωή, αλλά προχωράει σε μέτρα. Αντιπαράθεση και διχασμό προκαλεί η πολιτική της για το δίλημμα «υγεία ή οικονομία».

Την ώρα που μεγάλο μέρος της Ευρώπης βυθίζεται σε δεύτερο «λουκέτο», η Ελβετία αντέχει. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο σπεύδουν να εφαρμόσουν νέους περιορισμούς για να περιορίσουν την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, το πλούσιο κράτος των Άλπεων επιμένει ότι πρέπει να αποφευχθούν οι σοβαρές περικοπές στη δημόσια ζωή που επιβλήθηκαν στο πρώτο lockdown.

«Κανείς δεν θέλει δεύτερο lockdown», σημειώνει η Simonetta Sommaruga, πρόεδρος του κυβερνητικού ομοσπονδιακού συμβουλίου της Ελβετίας.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα των FT, πρόκειται για επικίνδυνη στρατηγική, δεδομένου ότι η Ελβετία έχει επί του παρόντος 1.580 νέα κρούσματα ανά 100.000 πολίτες, ποσοστό υψηλότερο από το Ηνωμένο Βασίλειο, που την Πέμπτη μπήκε σε «λουκέτο» ενός μήνα.

Αντίθετα, το ομοσπονδιακό συμβούλιο της Βέρνης εισήγαγε μία σειρά μέτρων που ελπίζει ότι θα είναι αρκετή για να συγκρατήσει ένα δεύτερο κύμα.

Η μάσκα έχει γίνει υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους, ο τομέας της φιλοξενίας πρέπει να κλείνει στις 11 το βράδυ, απαγορεύονται οι εσωτερικές συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων, ενώ δεν μπορούν να κάθονται πάνω από 4 άνθρωποι σε ένα μπαρ ή εστιατόριο, εκτός και αν σχετίζονται άμεσα ή ζουν μαζί.

Εν τω μεταξύ, οι έλεγχοι στα σύνορα έχουν χαλαρώσει. Όσοι φτάνουν στη χώρα δεν πρέπει να μπουν σε καραντίνα εκτός και αν έρχονται από μία χώρα της οποίας το ιικό φορτίο ανά 100.000 ανθρώπους είναι μεγαλύτερο από το επίπεδο της Ελβετίας.

Η Ελβετία έχει εγκλωβιστεί σε πολιτική αντιπαράθεση για το τι πρέπει να κάνει τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω διχασμού μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι η μείωση του αριθμού των νέων λοιμώξεων είναι η προτεραιότητα και εκείνων που θεωρούν την οικονομία και τη δημόσια ζωή ως πρωταρχική.