Έρευνα: Πόσο διχάζει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους εργασιακούς χώρους

Έρευνα: Πόσο διχάζει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους εργασιακούς χώρους
Νοσηλεύτρια ετοιμάζει εμβόλιο κατά του ιού N1H1, Αθήνα Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009. Ξεκίνησε στα εμβολιακά κέντρα σε όλη τη χώρα ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού κατά της νέας γρίπης H1N1. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιμέτωπα με ένα μείζον είναι τα στελέχη των επιχειρήσεων παγκοσμίως σε σχέση με τους εμβολιασμούς και τα μέτρα κατά της Covid στους εργασιακούς χώρους: «Να καταστήσω υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς ή όχι;».

Αυτό είναι το ερώτημα με το οποίο είναι αντιμέτωπες οι εταιρείες αυτήν τη στιγμή, καθώς σταθμίζουν τα υπέρ και τα κατά της υποχρεωτικότητας.  

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε 100 μεγάλες εταιρείες, διαπιστώνεται πως το 50% εξ αυτών απαιτούν από τους υπαλλήλους τους να είναι εμβολιασμένοι – τουλάχιστον για ένα μέρος τους.

Για πολλές, το μέτρο ισχύει για οποιονδήποτε εισέρχεται σε γραφείο – αλλά αυτό μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστα πολλά τμήματα. Η Walmart Inc., για παράδειγμα, δεν έχει επιβάλει υποχρεωτικό εμβολιασμό στους 1 εκατομμύριο εργαζόμενους της σε καταστήματα και αποθήκες. 

Μην ψάχνετε για ομοιότητες ούτε σε βιομηχανίες ούτε σε γεωγραφικές περιοχές. Η πολιτεία του Τέξας δεν υποχρεώνει κανέναν να εμβολιαστεί, αλλά η AT&T Inc., με έδρα το Ντάλας, από τις 11 Οκτωβρίου απαιτεί… εμβόλιο. 

Η United Airlines Holdings Inc. κατέστησε επίσης υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς, και είναι μία από τις λίγες εταιρείες που θα απολύσουν όσους δεν συμμορφώνονται, ενώ η αντίπαλη Delta Air Lines Inc. επιβάλλει πρόστιμα 200 $ στους μη εμβολιασμένους. 

Στον αντίποδα, οι τράπεζες της Wall Street, που είναι γενικά οι πιο «πρόθυμες» να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους, δεν είναι σύμφωνες με το θέμα: Η JPMorgan Chase & Co δεν θέλει υποχρεωτικότητα, σε αντίθεση με πολλές ανταγωνίστριες τράπεζες που τον έχουν επιβάλει.

Πάντως, περισσότεροι από τους μισούς εργοδότες ενδέχεται να έχουν απαίτηση εμβολιασμού μέχρι το τέλος του έτους, περισσότερο από το διπλάσιο από το 21% που έχει σήμερα.