Το δίδυμο «Joseph Joseph»

Το δίδυμο «Joseph Joseph»

Οι δίδυμοι αδελφοί που κάνουν μόδα τα αξεσουάρ κουζίνας.

Ήλθαν στη ζωή με διαφορά μόλις 10 λεπτών ο ένας απ’ τον άλλο. Και σήμερα, στα 39 τους, οι δίδυμοι Άντονι και Ρίτσαρντ Τζόζεφ ζουν βίους παράλληλους, ποικιλοτρόπως. Τα σπίτια τους βρίσκονται στον ίδιο δρόμο του Λονδίνου και οι δουλειές τους στο ίδιο πια γραφείο.

Στο αρχηγείο της «Joseph Joseph» -της εταιρείας με τα σύγχρονα, ευφάνταστα, όσο και πρακτικά είδη κουζίνας- η δεξιοτεχνία του Άντονι στο σχέδιο και οι γνώσεις του Ρίτσαρντ στο management κάνουν καθημερινά από κοινού μικρά θαύματα και «χρυσά» κέρδη.

Πράγμα παράταιρο, εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι δυο τους δεν έκαναν ποτέ σχέδια συνεργασίας -δεν ήθελαν καν να πάρουν μαζί την εταιρεία μεταποίησης γυαλιού που διατηρεί η οικογένειά τους από πάππου. Δεν ήταν καν λάτρεις της κουζίνας. Κι έφτιαξαν τη δική τους επιχείρηση από… σπόντα, όταν ο πατέρας τους έδωσε μέρος από το stock, προκαλώντας τους να τα βγάλουν μόνοι πέρα.

Τους εφοδίασε λοιπόν με γυάλινες επιφάνειες κοπής, αξίας 10.000 λιρών. Έπειτα από ορισμένους πειραματισμούς, οι δίδυμοι αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα αξεσουάρ κουζίνας. Κι έτσι γεννήθηκε το 2003 η «Joseph Joseph», που μέσα στους πρώτους 18 μήνες λειτουργίας της είχε ήδη αρχίσει τις εξαγωγές σε Γαλλία, Γερμανία κι Ιαπωνία. Ενώ πέρυσι κατέγραψε κέρδη άνω των 9,7 εκατ. λιρών προ φόρων.

«Ήμασταν τυχεροί που από πλευράς σχεδιασμού τα προϊόντα μας δεν έχουν όρια», λέει στο BBC ο Ρίτσαρντ. «Σήμερα κλείνουμε τις πωλήσεις έξι μήνες νωρίτερα», συμπληρώνει ο Άντονι. Η πελατεία τους πλέον εκτείνεται σε 105 χώρες, με τις πωλήσεις στο εξωτερικό να αντιστοιχούν στο 78% του συνόλου των εταιρικών εσόδων.

Η παραγωγή γίνεται, στο μεγαλύτερο μέρος της, στην Κίνα. Τιμής ένεκεν πάντως της οικογενειακής «ρίζας» τους, το δίδυμο των «Joseph Joseph» συνεχίζει την παραγωγή των γυάλινων επιφανειών κοπής στα Μίντλαντς, με τα μηχανήματα της οικογενειακής υαλουργίας.

Τώρα, λένε ο Άντονι και ο Ρίτσαρντ, έχουν μπροστά τους δύο νέες μεγάλες προκλήσεις. Η μία έχει να κάνει με τους ολοένα και περισσότερους «αντιγραφείς» των προϊόντων τους, τους οποίους «εξουδετερώνουν» με τον νεωτερισμό στο design και την τεχνική πρωτοπορία. Η δεύτερη «μάχη» στα νέα επιχειρηματικά τους σχέδια για επέκταση των δραστηριοτήτων τους και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων για το σπίτι.