Die Welt για Μητσοτάκη: Ο άνδρας που θέλει να καταστήσει αξιόπιστη την Ελλάδα

Die Welt για Μητσοτάκη: Ο άνδρας που θέλει να καταστήσει αξιόπιστη την Ελλάδα
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει σε διάλογο σε συνέδριο του Economist με θέμα «Αμερική και Ευρώπη στον κόσμο», σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η γερμανική εφημερίδα πλέκει το εγκώμιο του προέδρου της ΝΔ: Ο Μητσοτάκης είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχουμε για μεταρρυθμίσεις.

«Ο άνδρας που θέλει να καταστήσει αξιόπιστη την Ελλάδα» είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Γερμανία.

«Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ηθική είναι μέρος του εκλογικού του προγράμματος. Το κυριότερο είναι η εμπιστοσύνη, η αξιοπιστία, η ειλικρίνεια» αναφέρει η Die Welt.

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «διαφοροποιείται από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με τις ψευδείς υποσχέσεις του έφερε ολόκληρη τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Και θέλει, ταυτόχρονα, να πείσει τους Έλληνες πως ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση με το παλιό πελατειακό κομματικό σύστημα».

Επίσης, εκτιμά ότι «εάν γίνονταν αύριο εκλογές, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα τις κέρδιζε. Στις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία προηγείται κατά πολύ. Αυτό είναι εκπληκτικό, γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ευνοεί την ελεύθερη αγορά, ένα πρόγραμμα με το οποίο, σίγουρα, πριν μόλις λίγο καιρό, κάθε Έλληνας πολιτικός θα αποτύγχανε να πείσει».

Στο άρθρο της Die Welt επισημαίνεται ότι σήμερα, Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει την καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, ενώ αύριο, Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι «Σόιμπλε και Μητσοτάκης δεν συμφωνούν σε όλα. Ο Μητσοτάκης βρίσκει πολύ αυστηρή τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δανειστών. “Οι διεθνείς δανειστές υποτίμησαν την επίδραση που έχουν τα μέτρα λιτότητας στην ανάπτυξη”, λέει ο κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο, το μεταρρυθμιστικο πρόγραμμά του θα πρέπει να αρέσει στον κ. Σόιμπλε. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και σε μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και τη δημόσια διοίκηση. Επίσης, θέλει να μειώσει τους φόρους και να μειώσει τον δημόσιο τομέα. Έτσι, μπορεί να κερδίσει τους επενδυτές. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πεπεισμένος πως έχει έρθει πια η στιγμή για την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος. “Όλοι είναι τώρα έτοιμοι για την αλήθεια”, λέει με πάθος. Οι πολίτες έχουν χορτάσει από τον λαϊκισμό».

Επίσης, η γερμανική εφημερίδα σημειώνε ότι στη Νέα Δημοκρατία «υπάρχει μία ισχυρή συντηρητική πτέρυγα, που παραμένει πιστή στο πελατειακό σύστημα. “Αυτή θα μπορούσε να εμποδίσει τον Μητσοτάκη και το πρόγραμμα ανανέωσης”, λέει ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Και προσθέτει: “Σαν υπουργός Μεταρρύθμισης στην τελευταία κυβέρνηση απέδειξε πως θέλει πράγματι να προωθήσει αλλαγές. Ο Μητσοτάκης είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχουμε για μεταρρυθμίσεις”. Θα πρέπει, ωστόσο, να προσπαθήσει να πείσει τους ψηφοφόρους του κέντρου, αλλά και τους δεξιούς ή αριστερούς ψηφοφόρους και να καταστήσει σαφές πως ο ίδιος δεν ανήκει στο παλαιό κατεστημένο. Ο Μητσοτάκης το γνωρίζει. Μπορεί να καταλάβει πως πολλοί έχουν αμφιβολίες λόγω του φημισμένου ονόματός του. “Μπορώ να τις καταλάβω αυτές τις αμφιβολίες. Και πρέπει να τις αντιμετωπίσω”, λέει ο Μητσοτάκης».