Die Zeit: Όσα είναι στο τραπέζι δεν αρκούν

Die Zeit: Όσα είναι στο τραπέζι δεν αρκούν

«Τώρα πρέπει να προχωρήσουν όλα γρήγορα», σημειώνει η «Die Welt».

Στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου τέθηκε το Eurogroup της 11ης Μαΐου και τα όσα προέκυψαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η εφημερίδα «Die Welt» σημειώνει: «Τώρα πρέπει να προχωρήσουν όλα γρήγορα. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η Αθήνα ως τον Ιούνιο» και προσθέτει:

«Αυξάνεται η αγωνία σχετικά με την ικανότητα της Αθήνας να πληρώνει τις υποχρεώσεις της. (…)Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί να αφήσει τους Έλληνες να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα, μια ιδέα η οποία, βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (…) Οι πιστωτές της Ελλάδας της άσκησαν εκ νέου πίεση: χρήματα θα υπάρξουν μόνο όταν η Ελλάδα ολοκληρώσει επιτυχώς το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, ενώ τόσο ο Ντάισελμπλουμ όσο και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισαν ότι η Αθήνα θα πρέπει να υποβάλει περισσότερες προτάσεις, να περιγράψει πιο λεπτομερώς τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες σκοπεύει να κάνει».

Και καταλήγει: «Η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε σε ένα πολιτικό μήνυμα το οποίο θα επέτρεπε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να την βοηθήσει και κάτι τέτοιο δεν έγινε».

Η εφημερίδα «Handelsblatt» αναφέρει πως «αν και δεν υπήρξε χθες συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, η Αθήνα θα μπορέσει να καταβάλει σήμερα μια δόση του δανείου που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», ενώ η FAZ διερωτάται αν ένα δημοψήφισμα είναι η λύση για την κρίση στην Ελλάδα και προσθέτει ότι αν και ο Σόιμπλε συμφωνεί με το σχέδιο αυτό, ο Ντάισελμπλουμ εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο ενδέχεται να καθυστερήσει η καταβολή της βοήθειας προς την Αθήνα.

Από την πλευρά του, το περιοδικό «Der Spiegel» αναφέρει: «σύντομα τα χρήματα της Ελλάδας θα τελειώσουν και όμως οι συζητήσεις μεταξύ του Γιούρογκρουπ και της Αθήνας προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Ο Σόιμπλε έβαλε στο παιχνίδι ένα δημοψήφισμα, σαν να υπήρχε χρόνος για κάτι τέτοιο».

«Οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να δεχθούν μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως η προστασία των πιο αδύναμων πολιτών, όμως σε αντιστάθμισμα επιθυμούν να λάβει κάποια μέτρα, όπως η φορολόγηση των πλουσίων, ώστε η ελληνική οικονομία να μπορέσει κάποια στιγμή στο μέλλον να σηκώσει μόνη της το βάρος των κοινωνικών παροχών».