«Διέγραψα το αρχείο με εντολή Παπακωνσταντίνου»

«Διέγραψα το αρχείο με εντολή Παπακωνσταντίνου»

Τι κατέθεσε ο Γιώργος Αγγελόπουλος, τεχνολογικός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών.

Με την κατάθεση του Γιώργου Αγγελόπουλου, εξειδικευμένου συνεργάτη του υπουργείου Οικονομικών σε θέματα τεχνολογίας, ξεκίνησε η δεύτερη συνεδρίαση της δίκης του Γ. Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για τον υπάλληλο, που ανέλαβε την πρώτη επεξεργασία της λίστας Λαγκάρντ κατ’ εντολή του πρώην υπουργού, καθώς είχε την εντολή να βρει τους μεγαλοκαταθέτες.

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως ενημερώθηκε προφορικά από τον ίδιο τον υπουργό να ερευνήσει το cd και να εντοπίσει τους 20μεγαλοκαταθέτες και το συνολικό ποσό της λίστας.

«Το τελευταίο τρίμηνο του ’10 μου έδωσε το cd. Αδυνατώ να θυμηθώ ακριβώς το πότε γιατί γενικώς φοράω κοντομάνικα και δεν μπορώ να προσδιορίσω το χρόνο. Ηταν μια δουλειά σαν όλες τις άλλες. Δεν μου είπε ποτέ ότι είναι εμπιστευτικό ή να προσέχω. Ασχολήθηκα με αυτό την ίδια μέρα και είδα ότι περιελάμβανε πολλά αρχεία, πάνω απο 2000».

Πρόεδρος: Αυτό δεν μας λέει τίποτα. Εδώ παίζουμε μεταξύ 2059 και 2062. Γιατί κάποιος είπε στη Βουλή ότι το cd ήταν άλλο από αυτό που δόθηκε μετά.

Μάρτυρας: Τα άνοιγα ένα ένα και μου πήρε μια εβδομάδα. Δεν είδα ονόματα γιατί το μάτι πήγαινε κατευθείαν στα ποσά και μετά έψαχνα που αντιστοιχούσαν αυτά.

Πρόεδρος: Ποιά ήταν η μεγαλύτερη κατάθεση;

Μάρτυρας: 500.000.000 δολάρια.

Πρόεδρος: Υπάρχουν τέτοιες καταθέσεις…; το μικρότερο;

Μάρτυρας: 20.000.000 ευρώ

Πρόεδρος: Μάλιστα… φτωχαδάκια ήταν….

«Μου είπε να το διαγράψω και το έκανα»
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Γ. Αγγελόπουλο,παρέδωσε το αποτέλεσμα στη γραμματεία και μετά διέγραψε απ’ τον υπολογιστή του τα επίμαχα αρχεία, όπου τα είχε αντιγράψει «για λόγους ευκολίας».

Ο πρώην υπουργός «μου είπε να το διαγράψω και το έκανα. Θα το έκανα ούτως ή άλλως γιατί είχα τελειώσει τη δουλειά μου. Μου είπε να το κάνω για λόγους ασφαλείας», ενώ αργότερα ο Γ. Παπακωνσταντίνου τον ρώτησε για το σύνολο του ποσού, το οποίο ήταν περίπου δύο δισ. δολάρια, από τα οποία τα μισά ανήκαν στους μεγαλοκαταθέτες.

Εισαγγελέας: Και πού το διαγράψατε το αρχείο, δεν θα μπορούσε να ανακτηθεί;

Μάρτυρας: Στην πληροφορική όλα γίνονται…