Διεκόπη η παράδοση των S-300 στη Συρία

Διεκόπη η παράδοση των S-300 στη Συρία

Η Ρωσία «παγώνει» την παράδοση των πυραυλικών συστημάτων στη Δαμασκό, στέλνει ωστόσο καταδρομικό του πολεμικού της ναυτικού στην περιοχή.

Η Ρωσία έχει διακόψει τις παραδόσεις πυραυλικών συστημάτων S-300 στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ορισμένα εξαρτήματα έχουν ήδη παραδοθεί στη Δαμασκό. «Έχουμε μια σύμβαση, παραδώσαμε ορισμένα εξαρτήματα αλλά δεν ολοκληρώσαμε τις παραδόσεις, προς το παρόν τις έχουμε διακόψει», είπε ο Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Πιέρβγι Κανάλ, χωρίς να διευκρινίσει ποιος ήταν ο λόγος που οδήγησε στην απόφαση αυτή.

Σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο, η συμφωνία είχε συναφθεί προτού ξεσπάσει η συριακή κρίση και βάσει συμβολαίου θα έπρεπε να παραδοθούν στη Δαμασκό από τρεις έως έξι συστοιχίες πυραύλων ικανών να αναχαιτίζουν αεροσκάφη και τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους.

Το Κέντρο Αναλύσεων του Παγκόσμιου Εμπορίου Όπλων που εδρεύει στη Μόσχα, εκτιμά πάντως πως η λειτουργία των οπλικών συστημάτων δεν θα ήταν εφικτή πριν τα μέσα του 2014, καθώς η παράδοση των συστημάτων γίνεται κατά στάδια και στη συνέχεια θα έπρεπε να εκπαιδευτούν οι Σύροι ώστε να μπορούν να τα χειρίζονται. Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ρωσικής στρατιωτικής βιομηχανίας που ρωτήθηκε για το θέμα είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νόβαστι ότι τα εξαρτήματα των S-300 που έχουν ήδη παραδοθεί στη Συρία δεν επαρκούν για τη συναρμολόγηση ενός πλήρους πυραυλικού συστήματος, έτοιμου προς χρήση.

Στις αρχές Αυγούστου η ρωσική εφημερίδα Βενταμόστι, επικαλούμενη εκθέσεις των ρωσικών βιομηχανιών παραγωγής όπλων, είχε γράψει πως η παράδοση των S-300, που προβλεπόταν να γίνει την άνοιξη του 2013, αναβλήθηκε για το 2014, χωρίς να εξηγήσει το γιατί. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό η Δαμασκός είχε προκαταβάλει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να προμηθευτεί αυτά τα συστήματα.

Διαβάστε ακόμη: Ποιοι είναι οι σύμμαχοι της Συρίας;

Καταδρομικό στέλνει η Μόσχα στη Μεσόγειο
Το καταδρομικό Μασκβά -το οποίο φέρει κατευθυνόμενους πυραύλους- στέλνει η Ρωσία στην ανατολική Μεσόγειο για να ηγηθεί των επιχειρήσεων του πολεμικού της ναυτικού στην περιφέρεια, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο πηγή των ένοπλων δυνάμεων, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

«Το καταδρομικό Μασκβά κατευθύνεται στα στενά του Γιβραλτάρ. Κατά προσέγγιση σε δέκα ημέρες θα εισέλθει στην ανατολική Μεσόγειο, όπου θα αναλάβει επικεφαλής της ναυτικής δύναμης στην θαλάσσια αυτή περιοχή», είπε η πηγή που επικαλέστηκε το πρακτορείο.

Διαβάστε ακόμη: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής σε στρατιωτική επέμβαση κατά του Άσαντ αφήνει τώρα ο Ρώσος πρόεδρος