Το διεθνές βραβείο Energy Globe Award κέρδισε το ΚΑΠΕ

Το διεθνές βραβείο Energy Globe Award κέρδισε το ΚΑΠΕ

Το ερευνητικό έργο LOW-BIN βραβεύτηκε ως το καλύτερο ενεργειακό έργο στην Ελλάδα για το 2014.

Το βραβείο ENERGY GLOBE ΑWARD κέρδισε το ερευνητικό έργο LOW-BIN: «Αποδοτική Ηλεκτροπαραγωγή Δυαδικού Κύκλου με θερμική πηγή την Γεωθερμία Χαμηλών Θερμοκρασιών» του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, ως το καλύτερο ενεργειακό έργο στην Ελλάδα για το 2014.

Το εν λόγω βραβείο σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ είναι το πιο σημαντικό περιβαλλοντικό βραβείο σε παγκόσμιο επίπεδο και απονέμεται για τρίτη φορά στο ΚΑΠΕ για έργο στον τομέα της γεωθερμίας.

Η απονομή θα γίνει την Δευτέρα 12 Μαΐου, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, και η Πρέσβης της Αυστρίας, Melitta Schubert.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου και προϊστάμενο του τομέα Γεωθερμίας του ΚΑΠΕ, Κωνσταντίνο Καρύτσα, το κίνητρο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου προήλθε από την ανάγκη να «χαλιναγωγήσουμε» την πλεονάζουσα θερμική ενέργεια που υπάρχει σε χαμηλές θερμοκρασίες στον πλανήτη γη, η οποία προέρχεται από το υπέδαφος, τον ήλιο καθώς και τα βιομηχανικά απόβλητα, προκειμένου να παραχθεί φτηνή, και περιβαλλοντικά καθαρή ενέργεια.

Το έργο διήρκησε από το 2006 έως το 2009 και οδήγησε στην παραγωγή ενέργειας χαμηλού κόστους που βασίζεται στην ανάπτυξη δύο μονάδων παραγωγής ενέργειας δυαδικού κύκλου. Η πρώτη είναι σχεδιασμένη για τη χρήση γεωθερμικών ρευστών με θερμοκρασίες μεταξύ 65 και 90 βαθμών Κελσίου για την αγορά παραγωγής ενέργειας από πηγές γεωθερμίας χαμηλών θερμοκρασιών. Η δεύτερη είναι σχεδιασμένη για την συμπαραγωγή θερμότητας και ενέργειας μεταξύ 120 και 150 βαθμών Κελσίου που απευθύνεται στην αγορά της τηλεθέρμανσης.

Εκτιμάται ότι η τεχνολογική λύση «LOW-BIN» θα έχει ως αποτέλεσμα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο έως το 2030, την εξοικονόμηση τουλάχιστον 20.000.000 Τόνων Ισοδύναμου Πετρελαίου, και μείωση εκπομπών αερίων ρύπων της τάξης των 64.000.000 TCO2, συντελώντας ταυτόχρονα στη δημιουργία 1.000.000 (έμμεσων ή άμεσων) θέσεων εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Έρχεται το πρώτο «πράσινο» Startup Weekend

Αυξάνεται η κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές