Διεθνή ΜΜΕ: Μεγάλος νικητής ο Αλέξης Τσίπρας

Διεθνή ΜΜΕ: Μεγάλος νικητής ο Αλέξης Τσίπρας
ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΤΣΙΠΡΑΣ Α

Για καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο τα περισσότερα ΜΜΕ μετά και την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Για καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των exit polls για τις εθνικές εκλογές που μεταδόθηκε αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, στις 7:00 το απόγευμα της Κυριακής.

«Όλα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει της Νέας Δημοκρατίας», σημειώνει η Χελένα Σμιθ της Guardian.  «Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται στον νικητή των εκλογών, αλλά προκειμένου να φτιάξει κυβέρνηση, θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες με άλλα κόμματα», προσθέτει ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Αλμπέρτο Ναρντέλο.

«Ωστόσο, όπως φαίνεται, τρίτο κόμμα θα είναι η νεοναζιστική παράταξη της Χρυσής Αυγής», καταλήγει το δημοσίευμα της Guardian.

«Ελληνικές εκλογές: Η συντητιτική Νέα Δημοκρατία παραδέχεται την ήττα της» είναι ο τίτλος του BBC. Το πρακτορείο κάνει λόγο για καθαρή νίκη του Αλ. Τσίπρα ωστόσο σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία οπότε θα πρέπει να κάνει συνεργασίες.

Με τη σειρά του, ο ανταποκριτής της ιταλικής Repubblica, Ματέο Πουτσαρέλι εκτός από την νίκη του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνει πως «στο σύνολο τους, τα κόμματα της Aριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) συγκεντρώνουν γύρω στο 45% των ψήφων».

Για καθαρή νίκη του Αλέξη Τσίπρα με 33-35% κάνει λόγο το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει» τιτλοφορεται το πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού Spiegel. «Ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε μία δεύτερη ευκαιρία και οι Έλληνες προφανώς του τη δίνουν. Στις πρόωρες κάλπες ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τις περισσότερες ψήφους, σύμφωνα με τις προβλέψεις» επισημαίνεται. Σύμφωνα με τα πρώτα προγνωστικά στις πρόωρες εκλογές το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Η συντηρητική ΝΔ όμως ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής».

Το Bloomberg επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται έτοιμος να επιστρέψει στην εξουσία στην Ελλάδα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε μια εκλογική νίκη για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ μήνες.

Το διεθνές πρακτορείο επισημαίνει ότι όποιο κόμμα και αν κερδίσει τελικά, αυτό που ακολουθεί είναι μια περίοδος διαπραγματεύσεων με τα μικρότερα κόμματα προτού καταστεί ξεκάθαρη η δημιουργία νέας κυβέρνησης.

Σε αντίθεση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, που ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση να εγκαταλείψει την λιτότητα και να αψηφήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο νέος συνασπισμός έχει μικρό περιθώριο ελιγμών αφού ο Τσίπρας υπέκυψε στις απαιτήσεις των πιστωτών για περισσότερες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, αναφέρει το Bloomberg.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει τα πρωτοσέλιδα των ισπανικών εφημερίδων στην ηλεκτρονική τους έκδοση. Με συνεχή ανανέωση των ιστοσελίδων παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τα εκλογικά αποτελέσματα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει και πάλι τις εκλογές στην Ελλάδα, με ένα ευρύ προβάδισμα» είναι ο τίτλος στην el pais. «Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαχείριση του Τσίπρα και δίνει εκ νέου τη νίκη στις κάλπες» είναι ο τίτλος της el mundo.

«Ο Τσίπρας ξανακερδίζει τις εκλογές» είναι ο τίτλος στο Diario Publico με υπέρτιτλο «Οι Έλληνες ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους στην ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ». «Ο Τσίπρας αντέχει» είναι ο τίτλος της εφημερίδας el periodico.