Διεθνείς αντιδράσεις για την απόφαση Τραμπ για το κλίμα

Διεθνείς αντιδράσεις για την απόφαση Τραμπ για το κλίμα
Protesters carry signs during the Peoples Climate March at the White House in Washington, U.S., April 29, 2017. REUTERS/Joshua Roberts - RTS14HJJ

«Ολέθρια απόφαση» χαρακτηρίζουν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

«Θλιβερή ημέρα», «ολέθρια απόφαση», «μεγάλο λάθος»: Αυτές είναι μερικές από τις αντιδράσεις ξένων ηγετών μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

ΟΗΕ

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ εξέφρασε τη «μεγάλη απογοήτευση» του οργανισμού.
Ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες «εμπιστεύεται τις πόλεις, τις Πολιτείες και τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ να συνεχίσουν –μαζί με άλλες χώρες—να εργάζονται υπέρ της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και αγορές ποιότητας και θα διασφαλίσουν την ευημερία του 21ου αιώνα», διευκρίνισε ο Στεφάν Ντιζαρίτς.

ΕΕ
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την απόφαση Τραμπ. Ο κόσμος «μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην Ευρώπη» να ηγηθεί της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος Κλίματος και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανέτε.

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Οι τρεις χώρες ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση ότι «λυπούνται» για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το Κλίμα, η οποία, σύμφωνα με εκείνες, «δεν είναι επαναδιαπραγματεύσιμη».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ «επαναβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση και αποφασιστικότητα να εφαρμόσουν τη Συμφωνία του Παρισιού» στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, έγινε γνωστό από τη γαλλική προεδρία.
Οι δύο ηγέτες επίσης εξέφρασαν την επιθυμία «να την υπερασπιστούν στη διεθνή σκηνή».

Γερμανία
Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι «λυπάται» για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου. Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία «θα βλάψει» όλο τον κόσμο, εκτίμησαν σε κοινή τους ανακοίνωση επτά μέλη των Σοσιαλδημοκρατών που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, μεταξύ αυτών και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Γαλλία
Σύμφωνα με τον Μακρόν, ο Τραμπ διέπραξε «ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη», διότι «δεν υπάρχει πλανήτης Β». Απευθυνόμενος στους Αμερικανούς ο Γάλλος πρόεδρος του κάλεσε να «Κάνουν τον πλανήτη μας ξανά μεγάλο» (“Make our planet great again”), κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με το προεκλογικό σύνθημα του Τραμπ “Make America great again”.

Βρετανία
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είπε στον Τραμπ στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας χθες Πέμπτη ότι η Συμφωνία του Παρισιού «προστατεύει την ευημερία και την ασφάλεια των μελλοντικών γενιών», ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ιταλία
Ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι δεν πρέπει να «υποχωρήσουμε» από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Δανία
Ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν εκτίμησε ότι η Πέμπτη ήταν «μια θλιβερή ημέρα για τον κόσμο».

Καναδάς
Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό εξέφρασε στον Τραμπ «την απογοήτευσή του» στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας.

Βραζιλία
Η Βραζιλία εξέφρασε «τη μεγάλη ανησυχία και την απογοήτευσή της» για την απόφαση των ΗΠΑ.

Αυστραλία
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τζος Φράιντεμπεργκ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.