Διεθνής Ημέρα Γενοκτονίας των Αρμενίων: Λάβρος ο Ερντογάν – Ο Λευκός Οίκος απέφυγε τον όρο «γενοκτονία»

Διεθνής Ημέρα Γενοκτονίας των Αρμενίων: Λάβρος ο Ερντογάν – Ο Λευκός Οίκος απέφυγε τον όρο «γενοκτονία»
epa07523451 Demonstrators gather on the main square during a demonstration of the Samenwerkende Armeense Organisatie (Cooperating Armenian Organization) in the Hague, the Netherlands, 23 April 2019. The demonstrators want recognition of the Armenian genocide that took place 104 years ago. EPA/Bart Maat Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενώ οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν συγκέντρωση μνήμης στην Κωνσταντινούπολη.

Με έντονη γλώσσα η φετινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, περιγράφει τα τραγικά περιστατικά που οδήγησαν στον διωγμό και την σφαγή 1.5 εκατομμυρίων Αρμενίων, κατά τη διάρκεια του Ά Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ανακοίνωση, που δημοσιοποιήθηκε με αφορμή την καθιερωμένη επέτειο μνήμης για την “Γενοκτονία των Αρμενίων”, αποφεύγει για μια ακόμα φορά να αναφέρει την λέξη γενοκτονία και χρησιμοποιεί τον αρμενικό όρο «Meds Yeghern» που μεταφράζεται ως το μεγάλο έγκλημα, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να μην την αναγνωρίζει επίσημα.

«Σήμερα, θυμόμαστε το Meds Yeghern (μεγάλο έγκλημα) και τιμούμε τη μνήμη εκείνων που υπέφεραν σε μια από τις χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ού αιώνα. Αρχίζοντας το 1915, 1.5 εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε πορείες θανάτου (στρατόπεδα συγκέντρωσης) κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτή την ημέρα μνήμης, ενωνόμαστε ξανά με την αρμενική κοινότητα στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο, για να πενθήσουμε τις τόσες πολλές ζωές που χάθηκαν», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τα συγκεκριμένα περιστατικά έχουν αναγνωριστεί ως γενοκτονία από συνολικά 30 χώρες, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αρνείται ότι οι εν λόγω σφαγές και διωγμοί πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για να κατηγοριοποιηθούν ως γενοκτονία.

Στην φετινή ανακοίνωση ο πρόεδρος Τραμπ κάνει αναφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια που παρείχαν οι ΗΠΑ κατά την διάρκεια αυτής της κρίσης, ενώ αναφέρεται εγκωμιαστικά και στην συμβολή της αρμενικής κοινότητας στα τεκταινόμενα της αμερικανικής κοινωνίας.

«Καλωσορίζουμε τις προσπάθειες των Αρμενίων και των Τούρκων να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν την επώδυνη Ιστορία τους», ανέφερε ο Τραμπ στην ανακοίνωσή του. «Στεκόμαστε στο πλευρό του αρμενικού λαού καθώς ανακαλεί στην μνήμη τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Μετς Γιεγκέρν και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για έναν περισσότερο ειρηνικό κόσμο».

Σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας στην  ανακοίνωση Τραμπ

Την αντίδραση της Άγκυρας συνάντησε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την σημερινή ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

«Απορρίπτουμε την ανακοίνωση της 24ης Απριλίου 2019 του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για τα γεγονότα του 1915», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επίσης σημειώνει πως η ανακοίνωση βασίζεται σε «υποκειμενική αφήγηση» και την χαρακτηρίζει άκυρη.

«Η διαστρέβλωση της Ιστορίας από εσωτερικές πολιτικές απόψεις είναι πάντοτε απαράδεκτη», συμπληρώνεται.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε επίσης χαρακτηρίσει τον όρο αυτό, Μετς Γιεγκέρν, για να αναφερθεί στην γενοκτονία των Αρμενίων.

Για υποκρισία έκανε λόγο ο Ερντογάν

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε σήμερα εναντίον εκείνων που «δίνουν μαθήματα» στην Τουρκία για τη «γενοκτονία των Αρμενίων», ιδίως τη Γαλλία, που την κατηγορεί ότι ευθύνεται για τη γενοκτονία στη Ρουάντα.

«Εάν κοιτάξουμε εκείνους που επιχειρούν να δίνουν μαθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τη δημοκρατία στην Τουρκία με το αρμενικό ζήτημα και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, εμείς βλέπουμε ότι όλοι τους έχουν αιματηρό παρελθόν» σημείωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

«Είναι προφανές ποιος σκότωσε 800.000 ανθρώπους στη γενοκτονία της Ρουάντας μόλις πριν από 25 χρόνια, οι υπεύθυνοι είναι οι Γάλλοι» κατήγγειλε, αναφέροντας επίσης την Αλγερία.

«Οι Γάλλοι ήταν πάλι που σφάγιασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη γενοκτονία στην Αλγερία» σημείωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Διαθέτουμε αρχεία και έγγραφα που το αποδεικνύουν ξεκάθαρα» πρόσθεσε.

Η Γαλλία κατηγορείται από τις αρχές της Ρουάντας ότι ήταν συνεργός του καθεστώτος Χούτου, που διέπραξε τη γενοκτονία του 1994, δηλαδή ότι πήρε ενεργό μέρος στις σφαγές, κατηγορίες που αρνείται το Παρίσι.

Οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ της Άγκυρας και του Παρισιού μετά την καθιέρωση της 24ης Απριλίου ως ημέρα μνήμης της αρμενικής γενοκτονίας του 1915.

Οι αρχές απαγόρευσαν συγκέντρωση μνήμης στην Κωνσταντινούπολη

Την ίδια ώρα, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα μια συγκέντρωση μνήμης στην Κωνσταντινούπολη για τη γενοκτονία των Αρμενίων, μετέδωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν τους περίπου 100 διαδηλωτές, ανάμεσά τους μια ξένη αντιπροσωπεία, που είχαν προγραμματίσει να συγκεντρωθούν μπροστά από το Μουσείο Ισλαμικών Τεχνών, μια πρώην φυλακή, όπου κρατούντο οι πρώτοι Αρμένιοι, οι οποίοι συνελήφθησαν την 24η Απριλίου του 1915.

«Εδώ κι εννέα χρόνια οργανώνονται εδώ οι εκδηλώσεις μνήμης για την αρμενική γενοκτονία, είναι η πρώτη φορά που το απαγορεύουν οι αρχές» εξήγησε στο AFP ο Μπενζαμέν Αμπτάν, ο πρόεδρος του Egam (European Grassroot Antiracist Movement), που κατήγγειλε την «προσβολή της μνήμης» των Αρμενίων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ