Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Η ενεργειακή κρίση απειλεί την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Η ενεργειακή κρίση απειλεί την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη
epa09037728 A general view on the Engie nuclear power plant in Tihange, Belgium, Belgium, 26 February 2021. The Tihange Nuclear Power plant is one of two nuclear energy production sites in Belgium and contains three nuclear power reactors. Tihange operator Enegie announced it's decision to stop preparation works that would allow for the 20-year extension of two nuclear units beyond 2025. Belgium's federal government signed an agreement on 30 September 2020 reaffirming its policy to phase out nuclear power in the country by 2025. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για πετρέλαιο κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ενώ θα μπορούσε να ενισχύσει τον πληθωρισμό και να επιβραδύνει την παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία της COVID-19, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

«Οι τιμές ρεκόρ του άνθρακα και του αερίου καθώς και οι κυλιόμενες διακοπές ηλεκτροδότησης οδηγούν τον ενεργειακό τομέα και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να στραφούν στο πετρέλαιο για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα και να συνεχίσουν να λειτουργούν», ανέφερε ο Οργανισμός στη μηνιαία έκθεσή του για το πετρέλαιο.

«Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας εντείνουν επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις που, παράλληλα με τις διακοπές ρεύματος, μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερη βιομηχανική δραστηριότητα και επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης».

Ως εκ τούτου, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο την επόμενη χρονιά προβλέπεται τώρα να ανακάμψει στα προ της πανδημίας επίπεδα, πρόσθεσε.

Ο IEA εκτίμησε ότι η ομάδα παραγωγών ΟΠΕΚ+ πρόκειται να αντλεί 700.000 εκατ. βαρέλια την ημέρα κάτω από την εκτιμώμενη ζήτηση για αργό το τέταρτο τρίμηνο του έτους, το οποίο σημαίνει ότι η ζήτηση θα ξεπερνά την προσφορά τουλάχιστον έως τα τέλη του 2021.

Η άνοδος στη ζήτηση το περασμένο τρίμηνο οδήγησε στη μεγαλύτερη μείωση στα αποθέματα προϊόντων πετρελαίου σε οκτώ χρόνια, ανέφερε ο Οργανισμός, ενώ τα επίπεδα αποθεμάτων στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές του 2015.