Διεθνής Τύπος: Ένα όνομα διχάζει την Ελλάδα

Διεθνής Τύπος: Ένα όνομα διχάζει την Ελλάδα
Κόσμος από όλη την Ελλάδα, κρατώντας ελληνικές σημαίες και πανό, συμμετέχει σε συλλαλητήριο ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, στο Σύνταγμα, Αθήνα, Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019. Η συμφωνία κατατέθηκε από την κυβέρνηση προς ψήφιση το πρωί του Σαββάτου στη Βουλή. Το συλλαλητήριο διοργάνωσαν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, ο Φορέας Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία και η Παμμακεδονική ΗΠΑ. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία διακρατική συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με σκοπό την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ο διεθνής Τύπος σχολιάζει εκτενώς το συλλαλητήριο για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην Πλατεία Συντάγματος και τα επεισόδια που σημειώθηκαν.

«Δεκάδες χιλιάδες εθνικιστές διαδήλωσαν στην Αθήνα εναντίον της προγραμματισμένης επικύρωσης της αλλαγής του ονόματος της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία. Κάποιοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο προαύλιο της Βουλής» γράφει το Spiegel Online σε εκτενές ρεπορτάζ από την Αθήνα. «Οι διαδηλωτές κρατούσαν ελληνικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα όπως ‘Προδότες-Πολιτικοί’. Έριξαν πέτρες, άλλα αντικείμενα και πυροτεχνήματα στους αστυνομικούς, σύμφωνα με ΜΜΕ (…) Xιλιάδες ειρηνικοί διαδηλωτές – μεταξύ των οποίων και οικογένειες – αναγκάστηκαν να διαφύγουν πανικόβλητοι», γράφει το Spiegel περιγράφοντας την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως αναφέρει η γερμανική ιστοσελίδα οι διαδηλώσεις κατά της μετονομασίας της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία ξεκίνησαν μετά το κάλεσμα «δεξιών και εθνικιστικών οργανώσεων» ενόψει της επικείμενης ψηφοφορίας στο ελληνικό κοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα.

Το Spiegel σημειώνει κλείνοντας: «Ακριβώς επειδή μια επαρχία της βόρειας Ελλάδας ονομάζεται σήμερα Μακεδονία (και στα αρχαία ελληνικά Μακεδονία), το 70% των Ελλήνων σύμφωνα με δημοσκοπήσεις είναι κατά της συμφωνίας (σσ.: των Πρεσπών). Φοβούνται ότι μελλοντικά η γειτονική χώρα θα μπορούσε να εγείρει εδαφικές διεκδικήσεις για την περιοχή της Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα. Πιστεύουν επίσης ότι το γειτονικό κράτος, εάν διατηρήσει τη λέξη Μακεδονία στο όνομά του, καπηλεύεται την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά».

«Υπάρχει μόνο μία Μακεδονία»

Eκτενές ρεπορτάζ από την Αθήνα διαβάζουμε και στην ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ARD. «Το ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας αγγίζει πολλούς Έλληνες στην καρδιά. Κυρίως στην ομώνυμη ελληνική επαρχία η Συμφωνία αυτή δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή. Χιλιάδες διαδηλώνουν στην Αθήνα», γράφει η ιστοσελίδα μεταφέροντας τη γνώμη απλών διαδηλωτών και το κλίμα του συλλαλητηρίου. «Στους επίσημους ελληνικούς χάρτες η χώρα αποκαλείται FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας)» σημειώνει η ιστοσελίδα .«Αναγνωρίζουν μια χώρα που δεν υπάρχει. Μια εθνικότητα, που επίσης δεν υπάρχει. Και μια γλώσσα που είναι εξίσου ανύπαρκτη. Όλα αυτά είναι εντελώς απαράδεκτα. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε» αναφέρει διαδηλωτής στον γερμανό ρεπόρτερ. «Η οργή των αντιπάλων της συμφωνίας είναι μεγάλη» αναφέρει το ρεπορτάζ.

«Μόνο μια Μακεδονία υπάρχει. Δεν πρέπει να συμβεί όλο αυτό που γίνεται. Δεν θέλουμε να το επιτρέψουμε» αναφέρει ένας αγρότης που ήρθε να διαδηλώσει στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο ρεπορτάζ φιλοξενεί και την αντίθετη άποψη, των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ελλάδα έπρεπε σε ορισμένα σημεία να κάνει κάποιες υποχωρήσεις. Για παράδειγμα, αναγνωρίζουμε τώρα ότι στη γειτονική χώρα υπάρχει μια μακεδονική γλώσσα. Αλλά από την άλλη πλευρά, έλεγαν παλιά στη γειτονική χώρα ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τώρα πια λένε ότι είναι Σλάβοι. Οπότε τώρα είναι δίκαιο να μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη Μακεδονία στο όνομα του κράτους τους» αναφέρει στον ρεπόρτερ εργάτης που υποστηρίζει την κυβέρνηση.

Το ρεπορτάζ επίσης σημειώνει: «Φιλήσυχοι άνθρωποι, εργάτες ή αγρότες σκέφτονται και ζουν στην πραγματικότητα στη βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με το μότο «υπάρχουμε αλλά και συνυπάρχουμε». Όμως στο πεδίο του Μακεδονικού δεν υπάρχει κατανόηση για την άλλη πλευρά. Ακόμη κι αν σε λίγες μέρες στην ελληνική βουλή η πλειοψηφία θα ψηφίσει υπέρ του ονόματος Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, οι αντίπαλοι του ονόματος αυτού, πιθανότατα δεν θα αποκαλέσουν ποτέ τη χώρα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με αυτό το όνομα».

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης

Η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου εστιάζει στη στάση της αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι «τα κόμματα της αντιπολίτευσης που απορρίπτουν τον συμβιβασμό που προήλθε από τη διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δεν έκαναν τα ίδια επίσημο κάλεσμα για το συλλαλητήριο. Ενθάρρυναν ωστόσο πολύ περισσότερο τους υποστηρικτές τους να συμμετάσχουν σε αυτά. Κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ήταν παρόντες, μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα συλλαλητήριο για τη δημοκρατία, την Ελλάδα, το δίκαιο».

«Περισσότερα από απλώς ένα όνομα»

Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung κυκλοφορεί τη Δευτέρα με κεντρική φωτογραφία στο πρωτοσέλιδό της από το συλλαλητήριο στην Αθήνα και τίτλο «Περισσότερα από απλώς ένα όνομα».

Σημειώνει στη λεζάντα: «’Μακεδονία’ είναι η λέξη πάνω στη σημαία με τα εθνικά χρώματα της Ελλάδας, μπλε και λευκό, που κρατούσαν οι διαδηλωτές την Κυριακή στην Αθήνα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που ήρθαν για να προκαλέσουν επεισόδια, διαδήλωσαν ενάντια στη συμφωνία που τερματίζει τη διαμάχη με τη γείτονα χώρα για το ονοματολογικό. Αυτή η χώρα που ονομάζεται Μακεδονία θα μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία –για να διαχωρίζεται από την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας. Αλλά αυτό δεν αρκεί για πολλούς Έλληνες. Διαισθάνονται ότι αυτό αποτελεί προδοσία της εθνικής κληρονομιάς».

Ο βρετανικός τύπος για τα επεισόδια στο συλλαλητήριο της Αθήνας

Η Independent με τον τίτλο «Συγκρούσεις καθώς 60.000 διαδηλωτές διαμαρτύρονται στην Ελλάδα κατά της αλλαγής του ονόματος της Μακεδονίας» αναφέρει ότι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές εξέφρασαν κάνοντας πορεία στην Αθήνα την οργή τους για την συμφωνία της κυβέρνησης με την «Μακεδονία», με συγκρούσεις έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό περίπου 10 αστυνομικών. Υπολογίζει ότι η συμμετοχή των διαδηλωτών ανήλθε σε τουλάχιστον 60.000 και γράφει ότι κάποιοι από αυτούς επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με πέτρες, μολότοφ και ρόπαλα, ότι επιχείρησαν να εισέλθουν στη Βουλή, αλλά απομακρύνθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα τραυματίστηκαν περίπου 10 αστυνομικοί.

Οι Sunday Times με τίτλο «200.000 διαδηλώνουν στην Αθήνα καθώς η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κλυδωνίζεται για το Μακεδονικό», γράφει ότι επρόκειτο για μαζική λαϊκή διαμαρτυρία κατά της αμφιλεγόμενης συμφωνίας που θα βοηθούσε να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και κάνει λόγο για περίπου 30 τραυματίες στις συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία. Η εφημερίδα, επικαλούμενη πληροφορίες από τους διοργανωτές, αναφέρει ότι το συλλαλητήριο συγκέντρωσε περισσότερους από 200.000 διαδηλωτές από όλη την χώρα, αλλά λίγο μετά την έναρξή του, και καθώς συνεχιζόταν η εισροή και άλλων διαδηλωτών στην Αθήνα, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν ομάδα που προσπάθησε να σπάσει την περίμετρο ασφαλείας και να εισβάλει στο κοινοβούλιο.

Ο Guardian αναφέρεται στο συλλαλητήριο, εκτιμώντας ότι συμμετείχαν πάνω από 100.000 διαδηλωτές και γράφει στον τίτλο «Χιλιάδες Έλληνες διαδηλώνουν για την αλλαγή ονομασίας της Μακεδονίας» και υπότιτλο «Οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι η συμφωνία για την ονομασία δεν επαρκεί για να προστατεύσει την περίοδο του αρχαίου ελληνικού βασιλείου». Εξηγεί ότι η Αθήνα εδώ και καιρό υποστήριζε ότι η ονομασία της γειτονικής χώρας ενέχει εδαφικές διεκδικήσεις κατά της δικής της βόρειας επαρχίας της Μακεδονίας, αλλά με τη συμφωνία (των Πρεσπών) η βαλκανική δημοκρατία θα μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία για να επιλυθεί μια διένεξη που ξεκίνησε με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας πριν από περίπου 30 χρόνια.

Γράφει επιπλέον ότι χιλιάδες διαδηλωτές που ταξίδεψαν στην Αθήνα με λεωφορεία, αεροπλάνα και πλοία – ανάμεσα τους Έλληνες της διασποράς που έφτασαν ακόμη και από τις ΗΠΑ και μοναχοί από το Άγιο Όρος – συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα μπροστά στο κοινοβούλιο φωνάζοντας «Η Μακεδονία είναι ελληνική». Αναφέρεται στις συγκρούσεις και στα σχόλια του Έλληνα πρωθυπουργού που αποδίδει τις συγκρούσεις σε «εξτρεμιστικά στοιχεία» του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει μισητή και ότι διαδοχικές έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 70% των Ελλήνων αντιτίθεται σε αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/DW