Digital Transformation εν μέσω πανδημίας​

Digital Transformation εν μέσω πανδημίας​
Ο Matthias von Blohn, Vice President, EMEA Insight & Customer Strategy της Oracle, μίλησε στο CEO Initiative 2020 για τον δύσκολο δρόμο της τεχνολογικής μεταμόρφωσης των επιχειρήσεων.

Ο τρόπος με τον οποίο βλέπουµε να αλλάζουν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του 2020 είναι σίγουρα ραγδαίος. Μπορεί η τεχνολογία να αποτελεί όχηµα για την ίδια την επιβίωση της «επιχείρησης του 21ου αιώνα», όµως, αν µιλούσαµε µε αναλογίες στίβου, τότε θα αντιλαµβανόµασταν ξεκάθαρα ότι αυτός ο δρόµος µέσης απόστασης προς την ψηφιακή µεταµόρφωση µετατράπηκε µέσα σε λίγους µήνες σε κατοστάρι. Και τι κατοστάρι; Μετ’ εµποδίων COVID-19.

«Κάποια πράγµατα που προηγουµένως ήταν απλώς επιθυµητά είναι τώρα πραγµατικά απαραίτητα» ανέφερε σε οµιλία του στο CEO Initiative 2020, το οποίο διοργάνωσαν το Fortune Greece και η εταιρεία επικοινωνία Tsomokos, o Matthias von Blohn, Vice President, EMEA Insight & Customer Strategy της Oracle. «Δεν υπάρχει αµφιβολία ότι αυτές οι στιγµές είναι δύσκολες και µας αναγκάζουν να δώσουµε έµφαση σε αυτό που εµείς, ως εταιρεία τεχνολογίας, µπορούµε να κάνουµε για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις».

Κοιτάζοντας το προφανές, δηλαδή τη σηµασία της τηλεργασίας, ο Matthias von Blohn δεν χρειάστηκε να πει πολλά. Η αναγκαιότητα των κατάλληλων υποδοµών πληροφορικής και της κατάρτισης του εργατικού προσωπικού είναι δύο αδιαπραγµάτευτοι παράγοντες για την οµαλή λειτουργία της. Παράλληλα, φυσικά, µε την εισαγωγή πρωτόκολλων υγείας και ασφάλειας, στα οποία η τεχνολογία επίσης προσφέρει ξεκάθαρες λύσεις και για τις εταιρείες, αλλά και για τις κυβερνήσεις. Εκείνο το σηµείο στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα είναι ο τοµέας εταιρικής χρηµατοδότησης και ο ρόλος που παίζει για τη διαχείριση µιας εταιρείας. «Τώρα είναι πιο κρίσιµος από ποτέ, ειδικά όσον αφορά στη γρήγορη επεξεργασία διαφορετικών σεναρίων».

Κανείς, φυσικά, δεν µπορεί να παραβλέψει ότι ένας ακόµη «πονοκέφαλος» που καταπραΰνει η ορθή χρήση τεχνολογικών εργαλείων είναι η αλυσίδα εφοδιασµού. Είτε πρόκειται για τη λειτουργία των επιχειρήσεων είτε ακόµη και για τη διανοµή των πολυπόθητων εµβολίων, όταν αυτά φτάσουν στο τελικό τους στάδιο. «Και κάτι τελευταίο, αλλά εξίσου σηµαντικό, είναι ο ψηφιακός πολίτης ή η εµπειρία του ψηφιακού πελάτη που βρίσκεται στο επίκεντρο. Η συζήτηση δεν αφορά πλέον το αν το χρειαζόµαστε ή πότε το χρειαζόµαστε. Αυτή τελείωσε. Η κουβέντα αφορά το αν µπορούµε να το κάνουµε πιο γρήγορα».

Το νέο ανθρωπινο δυναμικό

Μια µικρή ιστορική αναδροµή µάς δείχνει ότι κάθε Βιοµηχανική Επανάσταση είχε τεράστια επίδραση στον τρόπο µε τον οποίο εργαζόµαστε. Παλαιότερα επαγγέλµατα εξαφανίζονταν, νεότερες θέσεις εργασίας έρχονταν στο προσκήνιο και η ανάγκη για εξέλιξη των ικανοτήτων κάθε εργαζοµένου ήταν αλληλένδετη µε τις τεχνολογικές εξελίξεις. Το ίδιο ακριβώς βλέπουµε να συµβαίνει και στην Τέταρτη Βιοµηχανική Επανάσταση τα τελευταία χρόνια. Με µια σηµαντική υποσηµείωση: το έτος 2020 και όσα έγιναν µέσα σε αυτό. «Συνεργαστήκαµε στην Oracle µε το ερευνητικό ινστιτούτο Workplace Intelligence και ερευνήσαµε 12.000 άτοµα, υπαλλήλους και διευθυντές σε όλα τα επίπεδα, σε 11 χώρες. Και ιδού τα αποτελέσµατα: το 70% λένε ότι είναι το 2020 η πιο αγχωτική χρονιά που είχαν ποτέ. Το 78% λένε ότι η αρνητική εµπειρία στην εργασία τους επηρέασε την ψυχική τους ευηµερία. Σαφώς όλοι συνειδητοποιούν ότι η τεχνολογία έχει ένα όφελος, ως προς το ότι επιτρέπει την αποµακρυσµένη εργασία. Αυτό είναι σαφές. Όµως, σε αυτήν την έρευνα ήταν ενδιαφέρον να εξετάσουµε και προηγµένες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοηµοσύνη, τα συστήµατα checkpoint και τα συστήµατα πληροφόρησης που δίνουν γρήγορες συµβουλές. Το 75% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η προηγµένη τεχνολογία, όπως η τεχνητή νοηµοσύνη, είναι σε θέση να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν το άγχος που αισθάνονται στη δουλειά. Έτσι, η µεγάλη πλειονότητα, το 88%, για να είµαστε ακριβείς, λένε ότι θέλουν περισσότερη από αυτή την τεχνολογία. Συµπερασµατικά, οι συµµετέχοντες στην έρευνα βλέπουν µια κατά κύριο λόγο θετική συµβολή που µπορεί να έχει η τεχνολογία σε αυτήν την εξαιρετικά αγχωτική περίοδο».

Σε έρευνα της Oracle και του Workplace Intelligence σε 12.000 άτομα,
το 70% ανέφεραν το 2020 ως την πιο αγχωτική χρονιά που είχαν ποτέ.

 

Από τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού ως την Covid-19

Στον πυρήνα των υπηρεσιών και της τεχνογνωσίας της Oracle βρίσκεται η ενίσχυση της προσαρµογής επιχειρήσεων και οργανισµών στις τεχνολογικές εξελίξεις που περιγράψαµε. Ο Matthias von Blohn είχε την ευκαιρία να δει από κοντά σε όλη την Ευρώπη τα αποτελέσµατα των συνεργασιών µε πολλούς και διαφορετικούς πελάτες. Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγµατα ήταν ο Ερυθρός Σταυρός Ισπανίας. Ο οργανισµός χρειάστηκε τη βοήθεια της Oracle για τον συντονισµό των εθελοντών. «Σίγουρα δεν υπήρχε έλλειψη δουλειάς ούτε έλλειψη εθελοντών, αλλά ενός συστήµατος που θα µπορούσε να αναπτυχθεί γρήγορα και να τρέχει σε κάθε κινητό τηλέφωνο για να συντονίζει αυτή την εργασία και να συνδέει τους εθελοντές µε την παροχή βοήθειας όπου απαιτείτο − κάτι το οποίο καταφέραµε να κάνουµε δωρεάν για τον οργανισµό, χρησιµοποιώντας τεχνολογικά µέσα µέσα σε µόνο έξι ηµέρες».

Big Number

$166 ΔΙΣ.

Στα επίπεδα αυτά υπολογίζεται η αξία της Oracle, η οποία είναι ένας τεχνολογικός κολοσσός.

 

Ένα άλλο παράδειγµα που αξίζει να αναφερθεί είναι οι κλινικές δοκιµές. «Η διαχείριση δεδοµένων υψηλής αξίας βρίσκεται στο DNA της εταιρείας µας. Άρα, είναι ένα πολύ συναρπαστικό πεδίο για το οποίο δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι. Δεν µπορώ να µπω σε λεπτοµέρειες, αλλά µπορώ να σας πω ότι λογισµικό της Oracle χρησιµοποιείται για τη διαχείριση δεκάδων δοκιµών µε εµβόλια κατά της COVID-19 αυτήν τη στιγµή» σηµείωσε ο Matthias von Blohn. Στη µάχη κατά του κορονοϊού, η Oracle, ένας τεχνολογικός κολοσσός µε αξία άνω των 160 δισ. δολαρίων, αναπτύσσει µια σειρά από εφαρµογές cloud οι οποίες συγκεντρώνουν τα απαραίτητα δεδοµένα για το υγειονοµικό προσωπικό, που θα δώσουν τις απαντήσεις για το ποιο φάρµακο είναι πιο αποτελεσµατικό στη θεραπεία και την αποτροπή εξάπλωσης του ιού. Μέχρι σήµερα στο Oracle Cloud «τρέχουν» κλινικές δοκιµές σε πολλές χώρες που εξετάζουν την ασφάλεια και την αποτελεσµατικότητα δεκάδων φαρµάκων και εµβολίων κατά της COVID-19. Μάλιστα, το πιο πρόσφατο ψηφιακό εργαλείο, το Clinical One, επιτρέπει το ξεκίνηµα µιας κλινικής δοκιµής µέσα σε µόλις δύο εβδοµάδες.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι επικίνδυνο να προχωράµε γρήγορα µε την τεχνολογία. Τώρα, όµως, είναι πολύ επικίνδυνο να προχωρήσουµε αργά»

Matthias von Blohn, Vice President, EMEA Insight & Customer Strategy της Oracle

 

Ποιο είναι το μέλλον όλων μας;

«Η τεχνολογία δεν είναι πια εργαλειοθήκη» συµπεραίνει ο Matthias von Blohn. «Η τεχνολογία, όπως πιστεύουµε εµείς στην Oracle, είναι πλήρης και διασυνδεδεµένη». Για τον ίδιο, τα πάντα έχουν να κάνουν µε τρεις σηµαντικές παρεµβάσεις: την απλοποίηση, τη θεµελίωση και την αποφασιστικότητα για να πας από το σηµείο Α στο σηµείο Β, σε µια ευθεία γραµµή. «Τα πράγµατα δεν γίνονται µε την τεχνολογία, ως διά µαγείας, φθηνότερα. Η εργασία είναι ακριβή. Το ίδιο και το ανθρώπινο λάθος, αλλά και η ασφάλεια. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να κρατήσουµε τις επιχειρήσεις όσο πιο απλές γίνεται, είτε πρόκειται για τις λογιστικές τους εργασίες, την ανάλυση απόδοσης, την εφοδιαστική αλυσίδα ή τον τοµέα ανθρώπινου δυναµικού».

Αξιοσηµείωτο, όπως υπογραµµίζει, είναι ότι το δυσκολότερο κοµµάτι σε κάθε σχεδόν µεταµόρφωση σε ένα µοντέρνο σύστηµα δεν είναι ο παράγοντας «τεχνολογία». Το πιο κρίσιµο σηµείο είναι η κοινωνία. Οι άνθρωποί της και η ικανότητα να προσαρµοστούν στα νέα δεδοµένα. Άλλωστε, όλα τα απαραίτητα εργαλεία είναι στα χέρια µας: από το smartphone που κρατάµε στα χέρια µας ως ένα γιγαντιαίο data center. Διασυνδεµένες συσκευές και τεχνολογίες στο cloud οι οποίες διαµοιράζονται αρχεία και πληροφορίες µε πολύ µεγάλες ταχύτητες.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι επικίνδυνο να προχωράµε γρήγορα µε την τεχνολογία. Τώρα, όµως, είναι πολύ επικίνδυνο να προχωρήσουµε αργά. Η τεχνολογία είναι εδώ, και αυτή είναι η δουλειά µας» καταλήγει. Γι’ αυτό και είναι καθήκον των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων να κατανοήσουν πώς θα φέρουν γρήγορα την αλλαγή που χρειαζόµαστε όλοι µας.