Δείγμα «θετικόν» για τις εισηγμένες επιχειρήσεις στο πρώτο μισό του έτους

Δείγμα «θετικόν» για τις εισηγμένες επιχειρήσεις στο πρώτο μισό του έτους
Οι οθόνες με τους δείκτες στην είσοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Δευτέρα 27 Μαϊου 2019. Με άνοδο ξεκίνησε το χρηματιστήριο σημερα, μία μέρα μετά τις εκλογές και την δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα ζητήσει με τα και την δεύτερη Κυριακή των εκλογών απότ ον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη εκλογών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πορεία που διέγραψαν οι εταιρείες του χρηματιστηρίου άφησε παρακαταθήκη για μια ακόμη καλύτερη εικόνα στο δεύτερο εξάμηνο.

Με «το δεξί» μπήκε το 2019 για τις εισηγμένες επιχειρήσεις, καθώς με βάση τα δημοσιευμένα οικονομικά τους δεδομένα για το α’ εξάμηνο του έτους το πρόσημο είναι θετικό.

Τα καθαρά κέρδη δείχνουν μια σημαντική αύξηση της τάξης του 43% σε σχέση με τα επίπεδα του 2018, ενώ αύξηση περίπου 7,5% καταγράφεται στην πορεία των λειτουργικών αποτελεσμάτων (EBITDA) και περίπου 2,5% των πωλήσεων.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι εισηγμένες ανέρχονται σε μόλις 154 (δεν υπολογίζονται οι τράπεζες), καθώς το τελευταίο διάστημα υπήρξαν σημαντικές αποχωρήσεις.

Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα των 154 εισηγμένων εταιρειών προκύπτει ότι:

* Οι συνολικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 34,4 δισ. ευρώ έναντι 33,5 δισ. ευρώ.
* Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 4,11 δισ. ευρώ έναντι 3,83 δισ. ευρώ.
* Τα καθαρά κέρδη έφτασαν στα 878,5 εκατ. ευρώ έναντι 614,86 εκατ. ευρώ.

Με βάση τις προβλέψεις, ο τζίρος των εισηγμένων για το 2019 αναμένεται να κλείσει με άνοδο της τάξης του 3%, φτάνοντας σε επίπεδα υψηλότερα των 70 δισ. ευρώ.

Πολύ σημαντική θεωρείται η συμβολή της ΔΕΗ, η οποία κατάφερε να περιορίσει τις ζημίες της, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι «συνήθεις ύποπτοι», ΕΛΠΕ και Motor Oil, εταιρείες στις οποίες πόνταρε πολλά περισσότερα το χρηματιστήριο τα προηγούμενα χρόνια.

Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών η βελτίωση που καταγράφεται είναι πιο ήπια. Επίσης ο καθαρός δανεισμός αναμένεται να είναι αυξημένος κατά 7%.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για το β’ εξάμηνο, αυτές παραμένουν θετικές. Η αγορά εκτιμά ότι η εικόνα αναμένεται να είναι καλύτερη από το α’ εξάμηνο, καθώς τα σημάδια αβεβαιότητας που είχαν δημιουργηθεί εξαιτίας των εκλογών, δεν υφίστανται πλέον. Επιπλέον, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος έχει προσδώσει νότες αισιοδοξίας μεταξύ των διοικήσεων των εισηγμένων επιχειρήσεων, αναμένοντας ενίσχυση της κερδοφορίας τους ως το τέλος του έτους.

Ερωτηματικό παραμένει, φυσικά, το διεθνές κλίμα, και ιδιαίτερα ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας αλλά και η πορεία του Brexit. Παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις διεθνείς αγορές, και μπορεί να παρασύρουν και την εγχώρια επιχειρηματικότητα. Το μόνο που μένει είναι, σε περίπτωση κάποιου «ατυχήματος», να δούμε πόση ανθεκτικότητα μπορούν να δείξουν οι εταιρείες.