Δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτουν πώς το Facebook έβγαζε κέρδος «ξεγελώντας» παιδιά

Δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτουν πώς το Facebook έβγαζε κέρδος «ξεγελώντας» παιδιά
epa07274789 Social networking site Facebook is displayed on an electronic device at a cafe in Hanoi, Vietnam, 11 January 2019. Vietnam has accused Facebook of breaking a cybersecurity law by allowing users to post anti-government comments, according to state media. EPA/LUONG THAI LINH

Πρόκειται για πρόσφατα αποσφραγισμένα δικόγραφα από μια υπόθεση του 2012, που έριξαν φως στις τακτικές που ακολουθούσε για χρόνια το κοινωνικό δίκτυο.

Το Facebook μπορεί να γνώριζε για χρόνια το ότι παιδιά ξόδευαν χρήματα σε παιχνίδια εντός της εφαρμογής χωρίς την συγκατάθεση των γονιών τους, αλλά η εταιρεία δεν έκανε τίποτα για αυτό, σύμφωνα με πρόσφατα αποσφραγισμένα δικόγραφα από μια υπόθεση του 2012.

Πάνω από 100 σελίδες ιδιωτικών εγγράφων του Facebook δημοσιεύτηκαν μετά από αίτημα του «Center for Investigative Reporting» και έριξαν φως στις τακτικές που ακολουθούσε για χρόνια το κοινωνικό δίκτυο. Η υπόθεση αφορούσε αγωγή που κατατέθηκε από τους γονείς μιας ομάδας παιδιών που αγόραζαν Facebook Credits από τους λογαριασμούς τους. Για την ιστορία, το 2016 η υπόθεση έκλεισε με συμβιβασμό, αλλά πρόκειται να ξαναέρθει στο προσκήνιο λόγω της σοβαρότητας των πρόσφατων σκανδάλων που υπέστη το κοινωνικό δίκτυο.

Για χρόνια, παιδιά έπαιζαν παιχνίδια από λογαριασμούς που ήταν συνδεδεμένοι με μια πιστωτική κάρτα και, σε μερικές περιπτώσεις, το Facebook συγκέντρωσε αν αγνοία τους χιλιάδες δολάρια σε λογαριασμούς με το να κλικάρουν τα παιδιά μέσα σε ένα παιχνίδι για να λάβουν νέες δυνατότητες ή αναβαθμίσεις. Όταν γινόταν η πρώτη συναλλαγή, το Facebook αποθήκευε τις πληροφορίες της πιστωτικής κάρτας και στη συνέχεια εξακολουθούσε να χρεώνει την κάρτα όσο εξελισσόταν το παιχνίδι χωρίς να ξεκαθαρίζει ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Όσο περισσότερα παιχνίδια παίζουν τα παιδιά, τόσο περισσότερο αυξανόταν το εισόδημα του Facebook. Η πρώτη αναμενόμενη αντίδραση ήταν να επικοινωνήσουν οι γονείς απευθείας με το Facebook για να ζητήσουν αποζημίωση για αυτές τις χρεώσεις, αλλά η απάντηση που λάμβαναν ήταν αρνητική. Στην περίπτωση του Angry Birds, που ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια της πλατφόρμας που έπαιζαν παιδιά ηλικίας από 5 ετών, το Facebook δεν είχε κανένα δισταγμό να δέχεται τις συναλλαγές χωρίς καμία ενημέρωση ή έλεγχο.

Αν και τα έγγραφα είναι παλιά, ρίχνουν φως στις επιχειρηματικές πρακτικές που είχε στο παρελθόν το Facebook, ενώ η εταιρεία συνεχίζει να βρίσκεται υπό τεράστιες πιέσεις για τις πολυάριθμες παραβιάσεις της ιδιωτικότητας. Το Facebook άλλαξε την πολιτική επιστροφής χρημάτων όσον αφορά τα παιχνίδια το 2016 και πλέον διαθέτει έναν λεπτομερή ιστότοπο για το πώς να διαχειρίζονται οι διαφωνίες σχετικά με την πληρωμή μεταξύ χρηστών και προγραμματιστών. Επιπλέον, η νέα προσθήκη ενός portal για γονείς προσφέρει συμβουλές για το πώς τα παιδιά μπορούν να παραμείνουν ασφαλή στο διαδίκτυο.

Αυτά προέκυψαν μόνο από τις πρώτες 4 σελίδες της δικογραφίας, η οποία ξεπερνά τις 100. Επομένως, μέσα στις επόμενες ημέρες/ εβδομάδες δεν αποκλείεται να έρθουν στην επιφάνεια πολύ χειρότερα παραδείγματα. Να σημειωθεί, επίσης, ότι το Facebook έπεισε τους δικαστές να κρατήσουν τόσα χρόνια την υπόθεση σφραγισμένη επειδή «περιελάμβανε πληροφορίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν γιγαντιαία ζημιά στο κοινωνικό δίκτυο».

«Το Facebook συνεργάζεται με γονείς και ειδικούς προκειμένου να προσφέρει εργαλεία για οικογένειες που σερφάρουν στο Facebook και στο διαδίκτυο. Ως μέρος της δουλειάς αυτής, εξετάζουμε συχνά τις πρακτικές μας, και το 2016 συμφωνήσαμε να ανανεώσουμε τους όρους χρήσης μας και να παράσχουμε στοχευμένους πόρους προκειμένου να αποζημιώσουμε αιτήσεις επιστροφής χρημάτων που σχετίζονται με αγορές που πραγματοποιήθηκαν από ανήλικους στο Facebook», υπογράμμισε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Σε άλλα νέα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (Federal Trade Commission- FTC) εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου- ρεκόρ ως αποτέλεσμα της έρευνάς της για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.