Δικαστήριο μπλοκάρει τη δημοπράτηση φορέματος της Τζούντι Γκάρλαντ από τον “Μάγο του Οζ”

Δικαστήριο μπλοκάρει τη δημοπράτηση φορέματος της Τζούντι Γκάρλαντ από τον “Μάγο του Οζ”
A Judy Garland-worn "Dorothy" dress from The Wizard of Oz is displayed during a press preview on November 19, 2015 in New York, as Bonhams And Turner Classic Movies (TCM) Present "Treasures from the Dream Factory" auction to take place November 23 in New York . AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP) Photo: AFP

Φόρεμα μπλε και λευκό που φορούσε η Τζούντι Γκάρλαντ στην ταινία του 1939 «Ο Μάγος του Οζ» δεν θα πωληθεί σε δημοπρασία, καθώς δικαστής μπλόκαρε την πώληση του εμβληματικού ενδύματος.

Η τιμή πώλησης του καρό φορέματος της Ντόροθι εκτιμήθηκε ότι θα ανερχόταν σε 800.000 έως 1,2 εκατ. δολάρια στη δημοπρασία αναμνηστικών του Χόλιγουντ του οίκου Bonham στο Λος Άντζελες.

Το φόρεμα βρέθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, κατά τη διάρκεια ανακαίνισης.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Πολ Γκαντέρφ στη Νέα Υόρκη εξέδωσε προκαταρκτική εντολή να σταματήσει η πώληση, αφού συγγενής καθολικού ιερέα στο πανεπιστημιακό ίδρυμα υπέβαλε μήνυση ισχυριζόμενη ότι το φόρεμα της ανήκει.

Ο ιερέας Γκίλμπερτ Χάρτκε, ο οποίος πέθανε το 1986, ήταν επικεφαλής του Τμήματος Θεάτρου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο και είχε λάβει το φόρεμα ως δώρο το 1973 από την ηθοποιό Μερσέντες ΜακΚέιμπριτζ, όπως αναφέρει η μήνυση. Ο Γκίλμπερτ Χάρτκε φωτογραφήθηκε κρατώντας το φόρεμα σε πολλές φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970.

«Το πανεπιστήμιο δεν έχει κανένα ιδιοκτησιακό συμφέρον για το φόρεμα, καθώς… δεν υπάρχει τεκμηρίωση που να αποδεικνύει ότι ο κληρικός δώρισε ποτέ επίσημα ή ανεπίσημα το φόρεμα στο Καθολικό Πανεπιστήμιο» υποστηρίζει η ανιψιά του Γκίλμπερτ Χάρτκε, Μπάρμπαρα Αν Χάρτκε στη μήνυση που κατατέθηκε κατά του πανεπιστημίου και του οίκου δημοπρασιών.

Ο ιερέας αποσύρθηκε το 1986 και άφησε το φόρεμα στους διαδόχους του που είναι επικεφαλής του θεατρικού τμήματος.

«Ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε τη θέση μας και τα συντριπτικά στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό της κ. Χάρτκε, στο δικαστήριο» δήλωσαν οι δικηγόροι του πανεπιστημίου.