Δικαστήριο στη Χαλκίδα ανέτρεψε την κατάσχεση ιρανικού πετρελαϊκού φορτίου από τις ΗΠΑ

Δικαστήριο στη Χαλκίδα ανέτρεψε την κατάσχεση ιρανικού πετρελαϊκού φορτίου από τις ΗΠΑ
Φωτογραφία αρχείου του ελληνικής σημαίας τάνκερ " Irene SL" που έχουν καταλάβει πειρατές ανοιχτά του Ομάν.Επτά Ελληνες ναυτικοί και 18 αλλοδαποί βρίσκονται στα χέρια των πειρατών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ENESEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η αγωγή για την αναίρεση της απόφασης έγινε δεκτή από το δικαστήριο. Θα είναι δύσκολο να ακυρωθεί αυτή (η απόφαση του εφετείου)», τόνισε η πηγή στο Reuters

Λύση στο αδιέξοδο που έχει προκληθεί στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιράν ύστερα από την κατάσχεση του πετρελαίου που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο Lana και οδήγησε στην κατάληψη δύο ελληνικών τάνκερ από τους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης» φαίνεται πως βάζει δικαστική απόφαση του Εφετείου Χαλκίδας.

Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο ανέτρεψε την Τετάρτη 8 Ιουνίου δικαστική απόφαση που επέτρεπε την κατάσχεση από τις ΗΠΑ ενός μέρους του φορτίου ιρανικού πετρελαίου σε δεξαμενόπλοιο με σημαία Ιράν, αναφέρουν πηγές του Reuters.

Υπενθυμίζεται πως το περιστατικό είχε οδηγήσει σε μια οργισμένη αντίδραση από το Ιράν, με τις ιρανικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν τον προηγούμενο μήνα δύο ελληνικά τάνκερ στον Κόλπο, καθώς η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα λάβει «τιμωρητικά μέτρα» κατά της Αθήνας.

«Η αγωγή για την αναίρεση της απόφασης έγινε δεκτή από το δικαστήριο. Θα είναι δύσκολο να ακυρωθεί αυτή (η απόφαση του εφετείου)», τόνισε η πηγή στο Reuters.

«Πειρατεία»

Η Ελλάδα είχε χαρακτηρίσει «πειρατεία» την κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ στον Κόλπο του Ιράν. Η υπόθεση ξεκίνησε όταν οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν τον Απρίλιο το υπό ιρανική σημαία Lana, πρώην Pegas, με 19 Ρώσους μέλη πληρώματος, κοντά στις ακτές της Εύβοιας, λόγω κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πλοίο σύντομα απελευθερώθηκε λόγω επιπλοκών σχετικά με την ιδιοκτησία του. Οι ΗΠΑ τον Μάιο κατέσχεσαν μέρος του ιρανικού πετρελαϊκού φορτίου που βρισκόταν στο πλοίο και το μετέφεραν σε άλλο πλοίο, μετά από την αρχική απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου.