Δικαίωμα αγοράς έναντι 26 εκατ. ευρώ δύο εργοστασίων της ΕΒΖ έχει η Royal Sugar ABEΕ

Δικαίωμα αγοράς έναντι 26 εκατ. ευρώ δύο εργοστασίων της ΕΒΖ έχει η Royal Sugar ABEΕ
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει μηχανήματα επεξεργασίας τεύτλων στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Με 60.000 τόνους τεύτλων από Έβρο και Ροδόπη άρχισε η επαναλειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης στην Ορεστιάδα, ύστερα από έναν χρόνο αναστολής της λειτουργίας του. Ήδη έχουν προσληφθεί 94 άτομα, με συμβάσεις διάρκειας 3,5 μηνών, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα προχωρήσει και η πρόσληψη άλλων 140 εργαζομένων, προκειμένου να επανδρωθούν τα διάφορα τμήματα (βοηθητικά και κύρια) για τις περίπου 15 μέρες επεξεργασίας της προαναφερθείσας ποσότητας τεύτλων. «Οι 60.000 τόνοι τεύτλων αντιστοιχούν σε 12.000 στρέμματα καλλιέργειας, έκταση κατά πολύ μικρότερη της καλλιεργητικής πρόθεσης των αγροτών, η οποία στη διάρκεια της σποράς “άγγιζε” τα 25-30.000 στρέμματα, που όμως δεν μπόρεσαν να καλλιεργηθούν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών» . Ο διευθυντής του εργοστασίου Παράσχος Παρασχούδης χαρακτηρίζει πολύ σημαντική την επαναλειτουργία του καθώς παραδοσιακοί καλλιεργητές τεύτλων που τα τελευταία χρόνια είχαν αποσυρθεί, λόγω της αβεβαιότητας που υπήρχε ως προς
Σε κοινοπραξία με την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας η εταιρεία ανέλαβε τη μίσθωση των δύο εργοστασίων σε Σέρρες και Πλατύ Ημαθίας για 28 μήνες.

Το αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες έναντι τιμήματος ύψους 15,2 εκατ. ευρώ και 10,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, έχει η Royal Sugar ABEE, η οποία σε κοινοπραξία με την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε τη μίσθωσή τους για 28 μήνες, σε συνέχεια σχετικής σύμβασης που υπέγραψε με τα αρμόδια στελέχη της ΕΒΖ και της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Royal Sugar ABEE, στόχος της συμφωνίας είναι η διάσωση και αναβίωση της τευτλοκαλλιέργειας και της παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα. “Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που η παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας θα γίνεται από μία ιδιωτική επιχείρηση”, επισημαίνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Royal Sugar A.B.E.E.

Η διοίκηση της εταιρείας υπογραμμίζει ότι από σήμερα κιόλας, θέτει σε ισχύ “ένα λεπτομερές πενταετές στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης και επενδύσεων που θα αλλάξει τον χάρτη της ζάχαρης σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη”.

Για την τρέχουσα καμπάνια 2019, η Royal Sugar δεσμεύεται για την άμεση παραλαβή όλων των τεύτλων που έχουν σπαρθεί και την πληρωμή των παραγωγών ενώ τις προσεχείς ημέρες, θα απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους Έλληνες καλλιεργητές τεύτλων’ “παρέχοντας συγκεκριμένα κίνητρα και εγγυήσεις, ζητώντας συνεργασία και υπογραφή συμβάσεων για την άμεση σπορά τεύτλων προς πώληση και παραγωγή ζάχαρης από τη Royal Sugar κατά την προσεχή καμπάνια 2020».

Μεταξύ άλλων, η Royal Sugar προσβλέπει στην σταδιακή αύξηση των καλλιεργήσιμων στρεμμάτων, στην εφαρμογή σύγχρονων πρακτικών καλλιέργειας βελτίωσης της στρεμματικής απόδοσης και του ζαχαρικού τίτλου, στην πλήρη αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας και στην εκμετάλλευση όλων των υποπροϊόντων.

   Ζάχαρη και από ζαχαροκάλαμο

“Η Royal Sugar ξεκινάει άμεσα τις εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης, εφαρμόζοντας τεχνογνωσία από το εξωτερικό, πάντα με στόχο τη μείωση του παραγωγικού κόστους”, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, προσθέτοντας ότι “το στρατηγικό της πλάνο προβλέπει εντός του 2020 μια μεγάλη επένδυση σε γραμμή ραφιναρίσματος ακατέργαστης ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο. Η καινοτόμα αυτή κίνηση-σύμφωνα με την εταιρεία- θα εξασφαλίσει δυνατότητα παραγωγής ζάχαρης, όχι μόνο τις ημέρες της καμπάνιας επεξεργασίας των τεύτλων, αλλά όλο τον χρόνο, δημιουργώντας απαραίτητες οικονομίες κλίμακας. Ταυτόχρονα, οδηγεί σε και περισσότερες μόνιμες, νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας”.

“Προτεραιότητα της Royal Sugar είναι η κάλυψη της ελληνικής αγοράς. Η ζάχαρη είναι προϊόν στρατηγικής σημασίας για κάθε οικονομία και βασικό συστατικό πληθώρας προϊόντων. Η αναβίωση της παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα θα καταστήσει τις ελληνικές βιομηχανίες περισσότερο ανταγωνιστικές στις εξαγωγές τους.Το μόνιμα γεμάτο σιλό αποθήκευσης ζάχαρης στο εργοστάσιο Πλατέος, χωριτικότητας 50.000 τόνων ζάχαρης, θα παρέχει ασφάλεια. Δεδομένης όμως της γεωγραφικής θέση της Ελλάδας και της έλλειψης εργοστασίων παραγωγής ζάχαρης στις γείτονες χώρες, η ελληνική ζάχαρη θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο” καταλήγει η ανακοίνωση.

   Σε εξαιρετικό κλίμα η πρώτη επαφή με τευτλοπαραγωγούς

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Royal Sugar Α.Β.Ε.Ε., πολύωρη συνάντηση του προέδρου της εταιρείας, Χρήστου Καραθανάση και εκπροσώπων τευτλοπαραγωγών από όλη τη χώρα.

Οι δύο πλευρές έθεσαν τα θέματα και τους προβληματισμούς τους και όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι τευτλοπαραγωγοί «θα ακολουθήσουν άμεσα και άλλες συναντήσεις, ώστε να βρεθούν οι απαιτούμενες λύσεις, με κοινό στόχο τη διάσωση και αναβίωση της τευτλοκαλλιέργειας και της παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα».

   Το προφίλ της Royal Sugar

Η Royal Sugar Α.Β.Ε.Ε. ιδρύθηκε το 2013 και αποτελεί έναν από τους βασικούς παίκτες με 35% μερίδιο της ελληνικής αγοράς των 280.000 τόνων ετησίως. Η εταιρεία έχει συνάψει δυνατές συνεργασίες σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο με κορυφαίους παραγωγούς και traders ζάχαρης. Η Royal Sugar είναι ο επίσημος και αποκλειστικός αντιπρόσωπος του Ολλανδού παραγωγού ζάχαρης Suiker Unie και του Βρετανού British Sugar σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια. Ο κύκλος εργασιών της, το 2018, ήταν 21 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2019 εκτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ, με σημαντική κερδοφορία. Η Royal Sugar έχει χτίσει ένα διευρυμένο πελατολόγιο άνω των 2.000 πελατών, εξυπηρετώντας όλους τους retailers και τις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων.