Δίκη Χρυσής Αυγής: Η πρόεδρος αμφισβήτησε την πρόταση της εισαγγελέως για τις αναστολές

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η πρόεδρος αμφισβήτησε την πρόταση της εισαγγελέως για τις αναστολές
Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη με το προεδρείο του δικαστηρίου στην αίθουσα πριν την απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, Αθήνα, Τετάρτη 07 Οκτωβρίου 2020. Μετά από πεντέμισι χρόνια δικαστικής διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015, βγήκε σήμερα στις 11 το πρωί η απόφαση για τους 68 κατηγορούμενους. Το δικαστήριο ανακοίνωσε την ενοχή περιφερειακών στελεχών κατηγορούμενων στην υπόθεση Φύσσα και για την πράξη της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Η ανακοίνωση αυτή καθιστά σαφές ότι προμηνύει και στην ενοχή μελών της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διακόπηκε για αύριο η δίκη της Χρυσής Αυγής μετά την παρέμβαση της προέδρου του δικαστηρίου.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην δίκη της Χρυσής Αυγής καθώς η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, παίρνοντας τον λόγο στην αρχή της διαδικασίας, αμφισβήτησε την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου περί των αναστολών και ζήτησε να συμπληρώσει την πρότασή της.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος ζήτησε από την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρόταση της σχετικά με 11 κατηγορούμενους οι οποίοι στο παρελθόν είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης και δεν έχουν λευκό ποινικό.

Επιμένει η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας απάντησε ότι με βάση τα ποινικά μητρώα πράγματι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι έχουν καταδικασθεί στο παρελθόν για διάφορα αδικήματα σε ποινές κάθειρξης, ωστόσο, δεν τους συμπεριέλαβε στην πρόταση της όπως είπε, γιατί έχουν εκτίσει τις ποινές τους έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί.

Ως εκ τούτου και για τα πρόσωπα αυτά εμμένει στην άποψή της περί χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση της.

O έντονος διάλογος Λεπενιώτη – Οικονόμου

Η πρόεδρος εξήγησε ότι δεν ισχύσει ο ισχυρισμός της εισαγγελέως ότι όλοι οι καταδικασθέντες, εκτός του Μιχαλολιάκου, έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Επίσης, είπε ότι δεν ισχύει το επιχείρημα της εισαγγελέως ότι δεν πρόκειται οι καταδικασθέντες να τελέσουν νέα αδικήματα επειδή η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.

Εισ: Σχετικά με το ποινικό μητρώο του Μιχαλολιάκου ουδέποτε είπα ότι ήταν ήσσονος απαξίας.
Πρ: Δεν είπα αυτό. Είπα για τους υπολοιπους.
Εισ: Γιατί αυτό ειπώθηκε. Είπα ότι τελέστηκε η πράξη το 1979 και «ήσσονος ποινικής απαξίας» για τα ονόματα που αναφέρατε.
Πρ: Το θέμα δεν το έθεσα εκεί. Ακόμα και για αυτούς που έχουν κάθειρξη δεν έχουμε πρόταση!
Εισ: Εγώ αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο…
Πρ: Για τους άλλους τι προτείνετε;
Εισ: Το είπα ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο
τι έχουν εκτίσει ποινές κάθειρξης, έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους όρους που τους έχουν επιβληθεί.
Πρ: Ναι… Άρα και η πρότασή σας ειναι και για τους υπόλοιπους που είπα;
Eισ: Ανέφερα αποκλειστικά αυτούς που είχαν λευκό τους άλλους εννοείται ότι δεν είχαν, Αγριογιάννης, Στεργιόπουλος, Λιακόπουλος που έχουν ποινές κάθειρξης, έχουν βγει & τηρούν τους όρους.
Πρ: Και άρα η πρότασή σας και για αυτούς είναι να ανασταλεί παρά τις ποινές που έχουν και για το ύποπτο φυγής;
Εισ: Να ανασταλεί ναι.

Το δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη στις 11 προκειμένου με επιμέλεια της εισαγγελέως να αναζητηθεί τυχόν βούλευμα που αναφέρεται σε παραβίαση όρων του Γιάννη Λάγου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή διαδικασία ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση. Παρόντες εκ των κατηγορουμένων ήταν οι: Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Ι. Αγγος, Ελπ. Καλαρίτης, Αν. Μιχάλαρος, Θ. Τσορβάς, Ν. Τσορβάς, Λ. Τσαλίκης, Θ. Μαρίας, Κ. Παπαδόπουλος, Χρ. Χατζηδάκης, Β. Σιατούνης, Αθ. Στράτος. Δ. Λιακόπουλος, Χρ. Στεργιόπουλος.

Συγκέντρωση έξω από το Εφετείο

Και σήμερα, αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το Εφετείο Αθηνών.

Το κάλεσμα για την κινητοποίηση απηύθυναν η καμπάνια «Δεν είναι αθώοι», ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, το Ξεκίνημα, η Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική διεθνιστική Αριστερά και η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε και το ΚΚΕ (μ-λ).