Δίκη-ορόσημο για τη Meta: Ο Ζούκερμπεργκ υπερασπίζεται τον πυρήνα της αυτοκρατορίας του
- 19/04/2025, 10:00
- SHARE

της Allie Garfinkle
Ντυμένος σε παραλλαγές του μπλε, ο Mark Zuckerberg πήρε το βήμα την περασμένη Δευτέρα για να υπερασπιστεί το παρελθόν της εταιρείας του και να αγωνιστεί για το μέλλον της.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Zuckerberg, ηγείται της εταιρείας που ξεκίνησε ως Facebook για περισσότερα από 20 χρόνια. Την τελευταία δεκαετία, χρειάστηκε να υπερασπιστεί την επιχείρησή του στην Ουάσιγκτον, DC, πολλές φορές, από τις ακροάσεις του 2018 για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica έως τις ακροάσεις του Κογκρέσου του 2021 που επικεντρώθηκαν στην παραπληροφόρηση.
Αλλά αναμφισβήτητα, αυτά τώρα είναι τα υψηλότερα διακυβεύματα που έχει αντιμετωπίσει ο Zuckerberg μέχρι στιγμής, επειδή αυτό που δοκιμάζεται είναι θεμελιώδες: η σύνθεση της εκτεταμένης επιχείρησής του με κεφαλαιοποίηση 1,35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) έχει μηνύσει τη Meta, υποστηρίζοντας ότι οι εξαγορές Instagram και WhatsApp από τον κολοσσό των κοινωνικών μέσων πριν από περισσότερο από μια δεκαετία ήταν τακτικές ενάντια στον ανταγωνισμό για την εξάλειψη των αντιπάλων. Εάν η Meta χάσει την υπόθεση, θα μπορούσε να αναγκαστεί να εκχωρήσει τις δύο εφαρμογές. Η υπόθεση, η οποία έχει τις ρίζες της στην πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ και παρακολουθήθηκε από την πρόεδρο της FTC του Μπάιντεν, Lina Khan, έχει διανύσει μια μακρά και δύσκολη διαδρομή (αρχικά απορρίφθηκε και στη συνέχεια κατατέθηκε εκ νέου) για να καταλήξει τελικά στη δίκη – με τον Zuckerberg ως πρώτο μάρτυρα.
Ενώ ο δικηγόρος της FTC, Daniel Matheson, υποστήριξε ότι «οι καταναλωτές δεν έχουν λογικές εναλλακτικές λύσεις» στο Facebook, το Instagram και το WhatsApp, ο Zuckerberg υποστήριξε ότι η αγορά της Meta είναι πολύ μεγαλύτερη (και πιο ανταγωνιστική) από ό,τι υποστηρίζει η κυβέρνηση. Στο εδώλιο, ο Zuckerberg απέρριψε την ιδέα ότι το Facebook επικεντρώνεται στους φίλους και είπε ότι η εταιρεία είχε γίνει «περισσότερο ένας ευρύς χώρος ανακάλυψης και ψυχαγωγίας».
Αυτή η υπόθεση, βέβαια, είναι πολύ μεγαλύτερη από τη Meta. Σε κάποιο επίπεδο, είναι υπαρξιακή για το τεχνολογικό τοπίο στο σύνολό του – τουλάχιστον, όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του κλάδου αυτή τη στιγμή. Είτε οι ισχυρισμοί της FTC για τα κίνητρα της Meta κατά του ανταγωνισμού είναι σωστοί είτε όχι, η υποκείμενη επιχειρηματική πρακτική – ένας τεχνολογικός γίγαντας που «καταπίνει» μια καινοτόμο startup – είναι ο τρόπος με τον οποίο το τεχνολογικό οικοσύστημα έχει δομηθεί για να λειτουργεί και να επιβραβεύει τους διάφορους συμμετέχοντες τις τελευταίες δεκαετίες.
Για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ειδικά εκείνες με περιορισμένες προοπτικές εισαγωγής στο χρηματιστήριο, τα όνειρα για εξαγορά στον χώρο της Big Tech ήταν αμυδρά τα τελευταία χρόνια – και υπό την κυβέρνηση Τραμπ, οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες περίμεναν ανυπόμονα τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές να ξαναζωντανέψουν.
Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει – πάρτε, για παράδειγμα, την εξαγορά της Wiz από την Google για 32 δισεκατομμύρια δολάρια, που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο και που πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία του γίγαντα αναζήτησης. Και κάποιοι στο στρατόπεδο της Meta αναμφίβολα διατηρούν την ελπίδα ότι ο Τραμπ θα παρέμβει και θα πιέσει την FTC να διευθετήσει την υπόθεση με τον Zuckerberg (η Meta ασφαλώς ασκεί πίεση στον πρόεδρο).
Αλλά η πραγματικότητα είναι η εξής: Εάν η Meta χάσει αυτή τη δίκη, οι συμφωνίες στο χώρο της Big Tech που άρχιζαν να ξεπαγώνουν είναι πολύ πιθανό να παγώσουν ξανά, επηρεάζοντας ολόκληρο το οικοσύστημα. Για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, οι ελπίδες εξαγοράς από έναν τεχνολογικό κολοσσό θα φαίνονται πιο σκοτεινές και τα επιχειρηματικά κεφάλαια που στερούνται ρευστότητας θα συνεχίσουν να βλέπουν τις εξόδους να σταματούν ενώ οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές γίνονται όλο και πιο ανυπόμονοι για αποδόσεις.
Και πάλι, τίποτα από αυτά δεν μπορεί να δικαιολογήσει ή να συγχωρήσει τη μονοπωλιακή συγκέντρωση της αγοράς που μπορεί να έχει δημιουργηθεί με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, δεδομένων των κινήτρων που είναι ενσωματωμένα επί του παρόντος στον κλάδο της τεχνολογίας, παραμένει φυσικό για τους γίγαντες να αναζητούν καινοτομία με την απόκτηση startups.
Ο Zuckerberg αναμένεται να υποστηρίξει το να επιτραπούν στην Big Tech οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις για να επιστρέψει στον – καλώς ή κακώς – καθιερωμένο τρόπο λειτουργίας της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Business Monitor: Δείτε το αφιέρωμα στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
- Οι πλουσιότεροι Έλληνες κερδίζουν 4,6 φορές παραπάνω από τους φτωχούς – Οι 10 χώρες με τη μεγαλύτερη ανισότητα
- Πόσα χρήματα πιστεύετε ότι ξοδεύουν οι Έλληνες στις online αγορές τους;
Πηγή: Fortune.com