Οι δηλώσεις των πολιτικών για την Εργατική Πρωτομαγιά

Οι δηλώσεις των πολιτικών για την Εργατική Πρωτομαγιά

Ανήμερα των εορτασμών της εργατικής Πρωτομαγιάς δεν έλειψαν οι δηλώσεις των πολιτικών της χώρας για τη κατάσταση και το μέλλον της Ελλάδας.  

Στεφάνια στον τόπο της θυσίας, κατέθεσαν ο κ. Κουτσούμπας εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Θοδωρής Χιώνης, εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, η Σούλα Λαμπούδη εκ μέρους του ΠΑΜΕ και η Μαριάνθη Χαλβατζή εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

«Τιμάμε τους 200 ήρωες εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή, τιμάμε τους χιλιάδες αγωνιστές που έδωσαν την ζωή τους πριν 70 χρόνια και καθόρισαν με την στάση τους και την πράξη τους την εξέλιξη, την πορεία μιας σκληρής αναμέτρησης, μιας σκληρής μάχης ενάντια στην βαρβαρότητα που οδηγεί ο ίδιος ο καπιταλισμός» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου την Πρωτομαγιά του 1944, οι Ναζί εκτέλεσαν 200 κομμουνιστές.

«Ταυτόχρονα ανέδειξαν το μεγαλείο της λαϊκής αντίστασης, της λαϊκής πάλης ενάντια στα δημιουργήματα του καπιταλιστικού συστήματος, όπως είναι ο φασισμός, η κρίση, οι πόλεμοι» πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας, καταλήγοντας «η θυσία τους αποτελεί οδηγό και φάρο, μας εμπνέει στους σημερινούς και αυριανούς αγώνες μέχρι την οριστική κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Το δικό του μήνυμα για την Ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς έστειλε ο ο περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργος Κουμουτσάκος: «Η Εργατική Πρωτομαγιά ένα μήνυμα στέλνει φέτος.Αγώνας για την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αγώνας για να αντιμετωπιστεί το πιο μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα στον Τόπο μας. Τώρα που η Ελλάδα ξαναστέκεται στα πόδια της και βγαίνει από την κρίση, αυτό είναι το χρέος μας. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη, η πιο πιεστική πρόκληση που έχουμε όλοι μπροστά μας. Αυτός είναι και ο βασικός άξονας του Σχεδίου μας για την Αττική. Δουλειές, αλληλεγγύη, ανθρώπινη αξιοπρέπεια.»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος συμμετείχε στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαθμώνος, δήλωσε: «Η εργατική πρωτομαγιά είναι μέρα μνήμης, αλλά και επίκαιρων αγώνων για τα δικαιώματα και τη ζωή της εργατικής τάξης. Τιμούμε σήμερα τους διακόσιους κομμουνιστές και πατριώτες που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, οι οποίοι μας στέλνουν ένα διαχρονικό κάλεσμα για αγώνες και θυσίες για την ανεξαρτησία, την προκοπή και τη δικαιοσύνη στη χώρα μας. Το μήνυμα που στέλνει εν όψει των εκλογών η εργατική πρωτομαγιά είναι ένα μεγάλο μήνυμα προοδευτικής ανατροπής στη χώρα και αυτό το μήνυμα θα καταγραφεί και θα επιβεβαιωθεί στις κάλπες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η φετινή εργατική πρωτομαγιά συμπίπτει με μια κρίσιμη προεκλογική περίοδο.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης έστειλε το δικό του μήνυμα για την εργατική Πρωτομαγιά: «Και η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τον κόσμο της εργασίας και τη νέα γενιά αντιμέτωπους με πολιτικές που τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή και εκτινάσσουν την ανεργία σε επίπεδα εφιαλτικά. Η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και η διαμόρφωση ενός πλαισίου προστασίας των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων είναι σήμερα ανάγκη επιτακτική. Πρέπει να αποκρουσθούν όσα αρνητικά έχουν προαναγγελθεί για τα εργασιακά δικαιώματα, όπως η εισαγωγή του λοκ-άουτ ή η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Οι εξελίξεις αυτές αν δεν αποτραπούν, θα αποδομήσουν οριστικά το ήδη αποσαρθρωμένο εργασιακό τοπίο.»

Βόλτα και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας, μοιράζοντας μικρές γλάστρες με βασιλικό στους Αθηναίους και στις Αθηναίες, έκανε σήμερα, Πρωτομαγιά, ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης, όπου συνομίλησε με τους δημότες για τα προβλήματα της πόλης, εκφράζοντας την αισιοδοξία και την πίστη του, ότι, μετά από τις 26 Μαΐου, όταν θα αναλάβει ξανά τη δημαρχία με τη βούληση του αθηναϊκού λαού, θα βοηθήσει, ώστε η Αθήνα να γίνει και πάλι πραγματική μητρόπολη, που θα προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Εκ μέρους των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γαβριήλ Αβραμίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή την επέτειο της εργατικής Πρωτομαγιάς:
«Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και τιμής των αγώνων εκατομμυρίων εργαζομένων που υπερασπίστηκαν την κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα. Στην πατρίδα μας, ο κόσμος της εργασίας εντείνει τη μάχη για την ανατροπή των συνταγών της ύφεσης, των οριζόντιων απολύσεων, της δυσθεώρητης ανεργίας, της ολοκληρωτικής κατεδάφισης των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, του αναίτιου αποκλεισμού από τα κοινωνικά αγαθά, της αβίαστης υποταγής στις απαιτήσεις των αγορών, στα συμφέροντα των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τραπεζών. Ξεκινάμε σήμερα, εν όψει των διπλών εκλογών σε Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ευρωβουλή, την αποκαθήλωση των μνημονιακών πολιτικών, διασφαλίζοντας τα κοινωνικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα της νέας γενιάς. Μόνον μέσα από τους ανεξάντλητους κοινωνικούς αγώνες θα πάρουμε πίσω τη χαμένη μας Δημοκρατία, Ελευθερία και πρόοδο».

Στην μεγάλη πορεία της Εργατικής Πρωτομαγιάς συμμετείχε η υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου, με τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γιώργο Θεοδωρόπουλο και το σύνολο των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων της παράταξης. Η κ. Χαραλαμπίδου δήλωσε: «Κάθε τέτοια μέρα, κάθε Πρωτομαγιά μέχρι πριν μερικά χρόνια μιλούσαμε διαρκώς για το πόσο επίκαιρα παρέμεναν τα ιστορικά αιτήματα του Μάη.

Σήμερα, 5 χρόνια μετά το 1ο μνημόνιο, είμαστε στο ίδιο εκείνο σημείο απ’ το οποίο με δραματικούς αγώνες μας έβγαλαν οι εργάτες του Σικάγο 130 χρόνια πριν: να ζητάμε αξιοπρεπή εργασία – 8ωρο – αργία την Κυριακή.

Σήμερα, μετά από περίπου 100 χρόνια αγώνων για την προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, οι εργαζόμενοι στη χώρα μας είναι αντιμέτωποι με την πιο βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος τους: ανεργία, εξευτελιστικοί όροι εργασίας, τιποτένιοι μισθοί, και όλα αυτά υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης. Η Τρόικα, με ιπποκόμους τους Σαμαρά – Βενιζέλο απαντά σήμερα στα ίδια αιτήματα με νέα σκληρότερα μέτρα, με πλήρη αστυνόμευση και με «υπόγειες διαδρομές» προς τη Χρυσή Αυγή, με την οικοδόμηση ενός παρακράτους, με σκοπό να τρομοκρατήσει το λαό και να τον εγκλωβίσει για μια ακόμη φορά στα παλιά άχρηστα διλήμματα.

Σήμερα, στην πόλη που γιορτάστηκε η πρώτη Πρωτομαγιά, στην πόλη της Φεντερασιόν, στον τόπο που έλαβε χώρα ο Μάης του ’36, στη Θεσσαλονίκη της τεράστιας ανεργίας, των λουκέτων, των απολύσεων, της αποβιομηχάνισης και της ερήμωσης, είναι χρέος όλων των εργαζομένων, όλων των ανθρώπων του μόχθου που υποφέρουν απ’ τις τροϊκανές επιλογές να αγωνιστούν με πείσμα να σπάσουν τα σίδερα του μνημονιακού κλουβιού που μας περιβάλλει, ώστε να μπορέσει η ελπίδα να πετάξει ξανά ελεύθερη. Οι ποιητές μας έφτιαξαν εξαίσια τραγούδια απ’ τη θλίψη του λαού μας. Στον κόσμο όμως που θέλουμε να φτιάξουμε εμείς μας περιμένουν καινούρια τραγούδια, τα τραγούδια της νίκης!»

Διαβάστε ακόμα:

Οι Ρώσοι «ξεχύθηκαν» στην Κόκκινη Πλατεία

Φωτογραφίες: Το συλλαλητήριο για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Αθήνα

Με δακρυγόνα «υποδέχτηκαν» την Πρωτομαγιά στη Τουρκία