Dimello από την Kafea Terra: Ένα μικρό ελληνικό θαύμα… μεγάλου μεγέθους

Ο espresso Dimello ξεκίνησε από την Ελλάδα αλλά επεκτείνεται σήμερα σε δέκα χώρες του εξωτερικού, ενώ το πλάνο είναι μέχρι το 2030 ο κύκλος εργασιών του εξωτερικού να ξεπερνά το 15% του τζίρου του ομίλου.

Ως μια ιστορία επιτυχιών και ανοίγματος καινούριων δρόμων μπορεί να περιγράψει κανείς την πορεία της Kafea Terra η οποία συμπίπτει με την εμφάνιση και την επικράτηση του espresso στην Ελλάδα. To Fortune βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ξεναγηθήκαμε στον χώρο παραγωγής και μιλήσαμε με τον Γιάννη Ιωσηφίδη, ιδρυτή της εταιρείας, τη Νιόβη Καλλέργη, αντιπρόεδρο και heads από το τμήμα HO.RE.CA και R&D της εταιρείας.

Όλα ξεκίνησαν το 1988, όταν ο Γιάννης Ιωσηφίδης την αναζήτηση προσωπικού επαγγελματικού βηματισμού και μακριά από την οικογενειακή επιχείρηση υφασμάτων στον Πειραιά αρχίζει να «φλερτάρει» σε ένα ταξίδι του στη Ρώμη με τον espresso Illy. Η οικογένεια Illy πείθεται με δυσκολία να του εμπιστευτεί το προϊόν, καθώς αρχικά θεωρούσαν ότι επρόκειτο για μια μόδα που θα κρατούσε όσο κρατάει ένας… espresso. 

Παρά τις αρχικές δυσκολίες ο κ. Ιωσηφίδης ξεκίνησε η Kafea Terra, μια 100% ελληνική βιομηχανική εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας καφέ με εξειδίκευση στον espresso. Χωρίς business plan στατιστικά και budgets, αλλά με έμπνευση και πάθος για τον ποιοτικό καφέ, αφοσιώθηκε στη διάδοση της κουλτούρας και της ιεροτελεστίας του αυθεντικού ιταλικού espresso. Αναφορικά με την πολυετή συνεργασία της εταιρείας με την Illy, η αντιπρόεδρος της Kafea Terra, Νιόβη Καλλέργη, υπογράμμισε ότι «η Kafea Terra αναπτύχθηκε με ταχύτατους ρυθμούς και έφτασε να γίνει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας Illy στην Ευρώπη και ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκοσμίως, αμέσως μετά από τις ΗΠΑ». Σε μία αγορά μάλιστα, όπου σύμφωνα με τον Γιάννη Καρυοφύλλη, μέλος του ΔΣ της εταιρείας και συνοδοιπόρο του Γιάννη Ιωσηφίδη από το ξεκίνημα της Dimello, έχει να ανταγωνιστεί πολυεθνικές όπως η Nestle και η Jacobs, καθώς και διεθνείς κολοσσούς στον τομέα του καφέ, όπως είναι η Lavazza, η Illy και πρόσφατα η Starbucks. Αναφορικά με την πορεία των μεγεθών, η φετινή χρονιά αναμένεται να εμφανίσει ενισχυμένα έσοδα κατά περίπου 10% στα 72,1 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καφέ (περί τα 62,6 εκατ. χωρίς της προσμέτρηση του ΕΦΚ) σε σχέση με το 2018.

Αξίζει να σημειωθεί πως από 1η Ιανουαρίου του 2018 δημιουργήθηκε ένα φρέσκο «blend» στην αγορά του καφέ στην Ελλάδα, με τη συγχώνευση των εταιρειών ΚΑΦΕΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε (που παρουσίασε από το 2005 μέχρι το 2017 σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης τζίρου 1,80%) και ATTICA TERRA FOOD & DRINKS AEBE (που παρουσίασε σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης τζίρου από το 2005 μέχρι το 2017 ύψους 28,45% και σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πελατείας 28,5%), με απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη. Η ενοποιημένη εταιρεία, η KAFEA TERRA Α.Ε.Β.Ε. απασχολεί 150 εργαζόμενους και κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, διαθέτοντας το μεγαλύτερο εθνικό δίκτυο εμπορικών συνεργατών στον κλάδο HO.RE.CA. Εμφάνισε το 2018 κύκλο εργασιών ύψους 65.638.457 ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα προ τόκων και φόρων ανήλθαν στα 8.550.471 ευρώ. 

Η παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα διακρίνεται από το πανελλαδικό δίκτυο διανομής της, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις, στήθηκε με ανθρώπους της εταιρείας που, μεγαλώνοντας, επέλεξαν να επιστρέψουν ως πρεσβευτές της στις περιοχές καταγωγής τους και να γίνουν επιχειρηματίες. Σήμερα, η Kafea Terra έχει 96% κάλυψη της χώρας, με κύριο άξονα δραστηριοτήτων τον κλάδο Ho.Re.Ca, που εκπροσωπεί το 85% του κύκλου εργασιών της εταιρείας και με πολύ δυναμική ανάπτυξη στον κλάδο retail με καινοτόμες προτάσεις για κατανάλωση στο σπίτι.

Η Kafea Terra ήταν επίσης η πρώτη εταιρεία που εξέλιξε τον espresso και τον cappuccino για τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι ξεκίνησε ο πιο αγαπημένος καφές των Ελλήνων: Ο freddo. 

Όμως η πορεία της δεν σταμάτησε εκεί. Το 2002 η Kafea Terra έπαιξε το μεγαλύτερο στοίχημα στην αγορά του καφέ. Τη δημιουργία του ελληνικού espresso. Σε πείσμα του φαινομενικά «παράλογου» και σε μια αγορά που αναγνώριζε άνευ όρων την ιταλικότητα του espresso γεννήθηκε ο Dimello. Η ονομασία αποτελεί επινόηση της εταιρείας και αποδίδεται στον Francisco De Melo Palheta, ο οποίος, τον 17ο αιώνα, μετέφερε σποριόφυτα καφέ στη Βραζιλία κρυφά και θεωρείται ο πρόγονος της παγκόσμιας ανάπτυξης στον καφέ. Με λογότυπο σε φρέσκια γραφή, δυναμική, σε χρώμα πορτοκαλί, λανσάρεται μια ελληνική μάρκα με εικόνα που ανατρέπει τα δεδομένα. Ο καφές Dimello ξεκινά από το χωράφι όπου καλλιεργείται. Η εταιρεία επιλέγει τις καλύτερες ποικιλίες καφέ από παραγωγικές χώρες όπως η Βραζιλία, η Αιθιοπία, η Ινδία, η Γουατεμάλα, η Κολομβία και η Νικαράγουα. Η αγορά των κόκκων καφέ γίνεται από ντόπιους παραγωγούς σε τιμές που καθορίζονται βάσει της τιμής του χρηματιστηρίου, σε συνεννόηση μαζί τους.

Γρήγορα, ανέπτυξε μεγάλη αποδοχή, πλατιά διείσδυση με αναγνωσιμότητα και κυρίαρχο ρόλο στην ελληνική αγορά καφέ. Με πάνω από 3.000 σημεία Dimello στην Ελλάδα και περίπου 200.000 Dimello καφέδες ημερησίως, ο στόχος της εταιρείας ήταν και είναι πάντα ο σταθερά ποιοτικός καφές Dimello, όπως αναφέρει η Ράννια Σεχάντε, HO.RE.CA marketing manager της εταιρείας. Μέχρι το 2014, ο Dimello είχε καταφέρει να καθιερώσει μακροχρόνιες σχέσεις με πελάτες χονδρικού εμπορίου, καθιστώντας το όνομά της ως brand υψηλής ποιότητας καφέ. Παράλληλα, ξεκίνησε μια πλήρως αυτοματοποιημένη παραγωγική γραμμή για συσκευασίες 1 κιλού, επεκτείνοντας την παραγωγική απόδοση σε 9 τόνους την ημέρα. 

Σήμερα, ο Dimello δεν βρίσκεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε δέκα χώρες του εξωτερικού: στο Ην. Βασίλειο, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στο Ντουμπάι, στην Κύπρο, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Τουρκία, στην Ιορδανία και στη Σαουδική Αραβία. Mε την ίδρυση της Kafea Terra UK LTD, ο Dimello είναι έτοιμος να συνεχίσει το ταξίδι του στο Ηνωμένο Βασίλειο ως θυγατρική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και διανομή ευρωπαϊκών brand. Το πλάνο είναι μέχρι το 2030 ο κύκλος εργασιών του εξωτερικού να ξεπερνά το 15% του τζίρου του ομίλου.

Μαζί με τον Dimello δημιουργήθηκε και μια πρότυπη βιομηχανική μονάδα, σίγουρα η κορυφαία στην Ελλάδα και μία από τις πιο εξελιγμένες της Ευρώπης. Η συνολική δυναμικότητα της γραμμής παραγωγής σε σπυρί, που αποτελείται από τα ψηστήρια και τη γραμμή συσκευασίας με το εγκιβωτιστικό και το σύστημα αυτόματης παλετοποίησης (end of line packaging), ξεπερνά τα 1500kg/ώρα. Παράλληλα λειτουργούν ακόμα δύο γραμμές παραγωγής ειδικά για τον αλεσμένο καφέ με τα αντίστοιχα αυτoματοποιημένα συστήματα. Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει ένα- μοναδικό στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια- ολοκληρωμένο σύστημα προκαθαρισμού του πράσινου καφέ που σπάνια συναντά κανείς ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποτελείται από τρεις ξεχωριστούς σταθμούς: ένα σύστημα καθαρισμού νέου τύπου με κόσκινα, ένα σύστημα αποπέτρωσης και, φυσικά, την αιχμή του δόρατος, τον χρωματοδιαλογέα, color-sorter. 

Ο Dimello κέρδισε γρήγορα τους επαγγελματίες και πριν από λίγα χρόνια πήρε τη μεγάλη απόφαση: Μετά την αγορά HORECA μπήκε σε όλες τις μορφές του και στα super market: Σαν αλεσμένος espresso, σαν καφές φίλτρου και πρόσφατα σαν κάψουλες. Η τελευταία αποτελεί μάλιστα την πιο πρόσφατη επένδυση, η οποία προσέγγισε τα 2 εκατ. ευρώ και ενεργοποιήθηκε προ λίγων μηνών.

Το όραμα της εταιρείας είναι να αποτελέσει κορυφαίο οργανισμό στην ελληνική βιομηχανία και εμπορία καφέ με άριστης ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες διεθνούς απήχησης και αναγνωσιμότητας με αμοιβαία οφέλη στους συνεργάτες και στους καταναλωτές μας.