Διμερής συμφωνία Ελλάδας-Αρμενίας στον αγροτικό τομέα

Διμερής συμφωνία Ελλάδας-Αρμενίας στον αγροτικό τομέα

Στα πλαίσια της επίσκεψης του Κάρολου Παπούλια στην Αρμενία υπεγράφη συμφωνία μεταξύ των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Γεωργίας.

Το ενδιαφέρον της Ελλάδας για «διεύρυνση των ελληνο-αρμενικών σχέσεων σε νέους τομείς συνεργασίας, όπως η οικονομία, το εμπόριο και οι επενδύσεις», εξέφρασε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, σήμερα στο Ερεβάν.

Ο κ. Γεροντοπουλος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στην επίσημη επίσκεψη του στην Αρμενία.

Απευθύνοντας χαιρετισμό σήμερα στο οικονομικό φόρουμ «Greece-Armenia Business Forum 2014», που διοργανώθηκε στο Ερεβάν με την συμμετοχή Ελλήνων και Αρμενίων επιχειρηματιών, ο υφΕξ τόνισε ότι το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας είναι πλέον ιδιαίτερα ευνοϊκό και υπογράμμισε: «Η ενίσχυση και η προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας αποτελεί στόχο υψηλής προτεραιότητας για την εξωτερική εμπορική πολιτική μας. Το εξαιρετικό επίπεδο των πολιτικών μας σχέσεων, μπορεί να είναι μια σταθερή βάση, πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε και την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας αυτής»

Στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, όπως πρόσθεσε ο κ. Γεροντόπουλος, μπορεί να συμβάλει τόσο το Αρμενικο-Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου, το οποίο δραστηριοποιείται τόσο στην Αρμενία όσο και στην Ελλάδα, όσο και η θέση της χώρας μας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με αυτή της Αρμενίας ως μελλοντικού μέλους της Τελωνειακής Ένωσης και της Ευρωασιατικής Οικονομικής Ένωσης, μέσω των οποίων μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα και πύλη σε κάθε μία από αυτές τις σημαντικές οικονομικές και εμπορικές συμμαχίες.

Ως ένα πρώτο απτό αποτέλεσμα της διεύρυνσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών ήταν και η υπογραφή μιας νέας Συμφωνίας Διμερούς Συνεργασίας στον Αγροτικό τομέα, η οποία θα βελτιώσει την ανταλλαγή γεωργικών προϊόντων προς όφελος των δύο χωρών και θα μεταβιβάσει την ελληνική τεχνογνωσία στην Αρμενία.

Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της χώρας μας και του υπουργείου Γεωργίας της Αρμενίας, έγινε από τον κ. Γεροντόπουλο και τον υπουργό Γεωργίας της Αρμενίας Σέργκο Καραπετιάν, παρουσία των Προέδρων των δύο χωρών κκ Κάρολου Παπούλια και Σερτζ Σαργκσιάν.

Πρόκειται για μία συμφωνία με πενταετή ισχύ -και αυτόματη ανανέωση για διαδοχικές περιόδους 5 ετών, με εξαίρεση μόνο εάν κάποια πλευρά αποφασίσει μελλοντικά να την καταγγείλει εγγράφως- και αφορά τους τομείς φυτικής παραγωγής, αναπαραγωγής ζώων και κτηνοτροφίας, αλιείας και ιχθυοκαλλιεργειών, κτηνιατρικών θεμάτων, μετασυλλεκτικού χειρισμού και βιομηχανίας επεξεργασίας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου και της εμπορίας.

Επίσης, περιλαμβάνει τη συνεργασία Ελλάδος και Αρμενίας σε θέματα συστημάτων παροχής γεωργικών συμβουλών, αγροτικής έρευνας, συστημάτων ποιότητας, πιστοποίησης και ελέγχου γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης, βιοτεχνολογίας, εκμηχάνισης της γεωργίας, εγγείων βελτιώσεων και τεχνογνωσίας γεωργικών υποδομών.

Η συνεργασία θα πραγματοποιηθεί μέσω ανταλλαγής επιστημονικών και τεχνικών πληροφοριών και εγγράφων, ανταλλαγής επισκέψεων εμπειρογνωμόνων και συμβούλων, οργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, συνεδρίων, εκθέσεων, συναντήσεων και στα δύο κράτη, καθώς επίσης και τριμερούς συνεργασίας με άλλες χώρες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς υπηρεσίες χρηματοδότησης για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και ενθάρρυνσης των δραστηριοτήτων κοινοπραξιών μεταξύ του συνεταιριστικού και του ιδιωτικού τομέα και των δύο χωρών στον χώρο της γεωργίας, και ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειρίας στις εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας.