Δήμοι και ξενοδοχεία γίνονται Bike Friendly

Δήμοι και ξενοδοχεία γίνονται Bike Friendly
Οι ξενοδόχοι γίνονται περιβαλλοντικά ευσυνείδητοι και εντάσσουν το ποδήλατο στη φαρέτρα τους.

Στροφή προς την αειφορία και την υιοθέτηση πιο «πράσινων»,  φιλικών προς το περιβάλλον, πρακτικών κάνουν οι ξενοδόχοι, αναγνωρίζοντας την ανάγκη προσέγγισης των περιβαλλοντικά ευσυνείδητων τουριστών, μια κατηγορία που αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς και θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. Ανάμεσα στις πιστοποιήσεις που αποκτούν είναι και αυτή που τους επιτρέπει την ένταξή τους στο δίκτυο BIKE FRIENDLY DESTINATION, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να μετακινείται με ασφάλεια χρησιμοποιώντας το ποδήλατό του.

O Δήμος Αλεξανδρούπολης μαζί με τους Δήμους Αριστοτέλη, Ρεθύμνου, Έδεσσας, Λέρου και Σκιάθου είναι οι πρώτοι έξι Δήμοι της χώρας που έχουν λάβει το Σήμα Πιστοποίησης BIKE FRIENDLY DESTINATION και ακολουθούν και άλλοι.

«Έξι Δήμοι και συνολικά 110 ξενοδοχεία, εκ των οποίων όλα τα ξενοδοχεία του ομίλου Mitsis Hotels και του ομίλου Airotel έχουν ενταχθεί στην οικογένεια BIKE FRIENDLY DESTINATION. Το ποδήλατο, το οποίο δεν αφορά μόνο το θεματικό ποδηλατικό τουρισμό, μιλάμε ουσιαστικά για την ήπια μετακίνηση πολιτών και τουριστών έχει αγκαλιαστεί από όλες τις κατηγορίες ξενοδοχειακών μο0νάδων. Πιστοποίηση έχουν λάβει από καταλύματα – βίλες, μέχρι 5άστερα ξενοδοχεία. Πρόκειται για ένα μέσο που χρησιμοποιείται από τον καθένα, ανεξάρτητα από το βαλάντιο και την ηλικία του» λέει χαρακτηριστικά στο fortunegreece.com, η Βίκυ Καραντζαβέλου, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της NatΤour, της αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας η οποία σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της φύσης απονέμουν το εν λόγω σήμα που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Σημειώνει πως τα  ξενοδοχεία που πιστοποιούνται παρέχουν όλες τις υπηρεσίες τις οποίες χρειάζεται ο τουρίστας που επιλέγει αυτή την εναλλακτική μορφή μετακίνησης, ενώ ικανοποιείται, κυρίως ο τουρίστας που είναι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένος, μία κατηγορία τουριστών που βλέπουμε να μεγαλώνει, χρόνο με το χρόνο.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι το 2021 ο αριθμός των πιστοποιημένων ξενοδοχείων θα ξεπεράσει τα 150, πρόβλεψη την οποία βασίζουμε στο γεγονός ότι πάνω από το 80% των συνεργατών έχει προβεί σε ανανέωση της πιστοποίησης, ενώ άλλοι 10 Δήμοι, ήδη βρίσκονται σε διαδικασία συγκέντρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών προκειμένου να λάβουν την πολυπόθητη πιστοποίηση» καταλήγει η κα Καραντζαβέλου.

Το δίκτυο των “Bike Friendly Προορισμών” στην Ελλάδα αποτελείται από μία σειρά επιλεγμένων Δήμων, οι οποίοι ξεχωρίζουν για την προσήλωσή τους στην προστασία του περιβάλλοντος, την προσπάθειά τους για αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού και την αφοσίωση τους στην εξυπηρέτηση του ποδηλάτη. Το δίκτυο «Bike Friendly», εκτός από Δήμους-προορισμούς περιλαμβάνει ξενοδοχεία κι ένα μεγάλο αριθμό συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, που καλύπτουν τις ανάγκες ενοικίασης και επισκευής ποδηλάτων, καθώς επίσης οργάνωσης εκδηλώσεων και εκδρομών με ποδήλατο.

Ειδικότερα, το Σήμα πιστοποιεί ότι ένας Δήμος-προορισμός πληροί μια σειρά πανευρωπαϊκά αποδεκτών κριτηρίων, που δημιουργούν «ποδηλατική ταυτότητα» στον προορισμό, και διευκολύνουν τον τουρίστα να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο στη διάρκεια των διακοπών του. Συμβάλλει στη διάδοση της ποδηλασίας στην περιοχή ως ένας τρόπος άθλησης, ψυχαγωγίας και μετακίνησης, ενώ ταυτόχρονα, αναδεικνύει τον εκάστοτε Δήμο ως προορισμό εναλλακτικού-θεματικού τουρισμού.