Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Ο γαλατάς που έγινε συλλέκτης ουρητήρων!

Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Ο γαλατάς που έγινε συλλέκτης ουρητήρων!

Ο άνθρωπος που πήγε το φρέσκο γάλα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας φιλοδοξεί να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης στον πλανήτη.

Αν κάποιος επισκέπτονταν ένα από τα γραφεία του ομίλου ΔΕΛΤΑ είτε στον Ταύρο είτε στον Άγιο Στέφανο, την εποχή που ισχυρός άνδρας ήταν ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, το μάτι του ήταν αδύνατο να μην πέσει πάνω σε κάποιο από τα έργα μοντέρνας τέχνης στους χώρους υποδοχής. Χαρακτηριστικότερα όλων κάποιες αγελάδες του cow parade της Αθήνας. Από τότε, και κυρίως μετά το 2007 που άφησε πίσω τις επιχειρήσεις, χρειάζονται αρκετά στρέμματα για να φιλοξενήσουν το σύνολο από τα 500 περίπου έργα του, τα περισσότερα από τα οποία είναι ογκώδη.

Για αυτή την προσήλωση αλλά και την προσφορά για την διάδοση της τέχνης μεθαύριο, Δευτέρα 17 Νοεμβρίου, στη Νέα Υόρκη ο παγκόσμιος οργανισμός επιμελητών  Independent Curators International (ICI), επέλεξε τον πρώην Πρόεδρο του ΣΕΒ για να του αποδώσει το βραβείο Leo Award.

Σε αντίθεση με μία μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών στην Ελλάδα που επιδεικνύουν προκλητικά τα πλούτη τους, με εξοχικά στην Μύκονο, αγοράζοντας ομάδες και «συζύγους τρόπαια», και με χορηγίες βιτρίνας ή συμφερόντων, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος φαντάζει ως μοναχικός «ροκάς» που συνεχίζει στην έκτη δεκαετία της ζωής του να κάνει αυτό που του αρέσει χωρίς να μπαίνει σε καλούπια.

Στην επιχειρηματική του θητεία δεν δίστασε να σπάσει αρκετές φορές «αυγά» και να είναι σχεδόν μόνιμα σε κόντρα με όλους και με όλα. Μπήκε στην αγορά του γιαουρτιού όταν την μονοπωλούσε η ΦΑΓΕ, άνοιξε την αγορά των χυμών ψυγείου, προσπάθησε και πέρασε σε μεγάλο βαθμό να κάνει τα ψιλικατζίδικα από “Έβγες” σε «Δέλτα της γειτονιάς», πέτυχε την επιθετική εξαγορά της Goody’s όταν οι παλιοί μέτοχοι έλεγαν «μόνο πάνω από το πτώμα μας» και άλλες πολλές μικρότερες και μεγαλύτερες μάχες που κάποιες στέφθηκαν με επιτυχία και άλλες όχι.

Το 2005 μαζί με τον γνωστό από τα παιδικά του χρόνια Σπύρο Θεοδωρόπουλο (σ.σ. οι γονείς τους είχαν καταστήματα στα Εξάρχεια) δημιούργησαν έναν όμιλο που ήταν μακράν ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα και μία υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη. Ο λόγος για την Vivartia, που είχε σήματα όπως την Δέλτα, την Chipita, τον Μπαρμπά Στάθη, την Χρυσή Ζύμη και τη Goody’s. Δύο χρόνια αργότερα ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σχεδόν προφητικά, αποχαιρετά το δημιούργημα τους, λίγο πριν φανούν τα σύννεφα της κρίσης στην καλύτερη δυνατή τιμή που θα μπορούσε πιάσει.  Θα πουλήσει την Δέλτα Παγωτού (που πλέον ήταν κυρίαρχη σε όλα τα Βαλκάνια) στην Nestle και όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες της Vivartia στην Marfin του Ανδρέα Βγενόπουλου. Η ιστορία δικαίωσε τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο που έβαλε στους λογαριασμούς του στο Λουξεμβούργο περίπου 450 εκατ. ευρώ ενώ η Vivartia χτυπημένη από την ύφεση και τον ανταγωνισμό συσσωρεύει ζημίες χρόνο με τον χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr