Δημήτρης Κοντίνος (CloudFin): «Ο “γάμος” με την INFORM σηματοδοτεί τη μετάβαση στη νέα εποχή ψηφιοποίησης

Δημήτρης Κοντίνος (CloudFin): «Ο “γάμος” με την INFORM σηματοδοτεί τη μετάβαση στη νέα εποχή ψηφιοποίησης
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Η συνένωση δυνάμεων με την INFORM, το τίμημα του ενός εκατ. ευρώ και η επόμενη μέρα.

Ένα επιχειρηματικό deal που οδήγησε στη δημιουργία ενός ισχυρού εταιρικού σχήματος στον κλάδο της τεχνολογίας ήταν αναμφίβολα ο «γάμος» της INFORM με την CloudFin. H ελληνική εισηγμένη με ιστορία 120 ετών στην ελληνική αγορά προχώρησε πρόσφατα στην υπογραφή συμφωνίας εξαγοράς του πλειοψηφικού ποσοστού 56,5% του μετοχικού κεφαλαίου και παράλληλα απόκτηση του ελέγχου της Κυπριακής εταιρείας CLOUDFIN LTD με τίμημα 1 εκατ. ευρώ.

Πώς προμηνύεται το μέλλον της CloudFin μετά την εξαγορά της από την INFORM; Τι σημαίνει στην πράξη το «πάντρεμα» του παλιού που έχει authority στην αγορά με το νέο που φέρει αέρα καινοτομίας; Όπως επισημαίνει στο fortunegreece.com ο CEO της CloudFin, Δημήτρης Κοντίνος, η επόμενη μέρα βρίσκει την CloudFin, ως μέλος ενός εκ των ιστορικότερων ομίλων της χώρας ο οποίος καινοτομεί στους κλάδους που μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται. Η εταιρεία ενδυναμωμένη και έτοιμη να προσφέρει τις λύσεις της σε περισσότερους πελάτες της αγοράς της Ελλάδος και του εξωτερικού, δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει την ποιότητα υπηρεσιών αλλά και το επίπεδο υποστήριξης που απολαμβάνουν μέχρι σήμερα οι πελάτες της.

«Το πάντρεμα αυτό σηματοδοτεί την μετάβαση στην νέα εποχή ψηφιοποίησης, προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα ψηφιακού μετασχηματισμού και αυτοματοποίησης διαδικασιών, μέσα από ένα όχημα με πολυετή παρουσία και τεράστιο credibility στις αγορές τις οποίες δραστηριοποιείται» λέει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως η συμμετοχή της INFORM στη μετοχική σύνθεση της CloudFin, προέκυψε ως φυσική συνέχεια της αγαστής συνεργασίας που είχαν οι δυο εταιρίες τα τελευταία χρόνια και οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε σύντομο διάστημα.

«Στόχος της κίνησης αυτής είναι η άμεση ενίσχυση της CloudFin, ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της εταιρίας και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο, αυτό το κύμα ψηφιακού μετασχηματισμού που, μεταξύ άλλων, και λόγο της παρούσας κατάστασης, πήρε την διάσταση του κατεπείγοντος, τόσο για επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα όσο και για μεγάλους οργανισμούς του δημοσίου, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Οι λύσεις της CloudFin, εστιάζουν στην ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση εταιρικών διαδικασιών και αποτελούνται από:

  • τη βασική πλατφόρμα CloudFin True Capture, η οποία παρέχει ψηφιοποίηση εγγράφων (paperless), e-Archiving, Business Analytics και κυρίως αυτόματη αναγνώριση και καταχώρηση με χρήση Artificial Intelligence και Machine Learning. Είναι στην ουσία μια μηχανή με την ικανότητα να «διαβάζει» παραστατικά και εταιρικά έγγραφα, όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος και να τα καταχωρεί αυτόματα στα συστήματα ERP της εταιρίας, δίνοντας έτσι λύση στο αέναο πρόβλημα του data-entry και στην ταχύτητα ενημέρωσης αγορών, δαπανών, αποθεμάτων, λογαριασμών, συμβάσεων (εμπορικών, δανείων) κτλ.
  • τη λύση CloudFin Digital Onboarding Engine, η οποία αυτοματοποιεί πλήρως την διαδικασία απομακρυσμένης ταυτοποίησης πελατών. Το σύστημα διενεργεί σε ελάχιστα δευτερόλεπτα έλεγχο και αναγνώριση εγγράφων ταυτοποίησης, liveness και βιομετρικούς ελέγχους, καθώς και αναγνώριση λογαριασμών, εκκαθαριστικών και άλλων συνοδευτικών εγγράφων που θα ζητηθούν.
  • καθώς και τη λύση FinBot, μέσω της οποίας και με αναγνώριση φυσικής ανθρώπινης γλώσσας, προσφέρονται όλες οι λειτουργίες αυτοματοποίησης διαδικασιών αλλά και πληροφόρησης στελεχών με ασφάλεια μέσω εφαρμογών messaging. Είναι δηλαδή μια ψηφιακή γραμματέας που μπορεί να διεκπεραιώνει διαδικασίες και να μας στέλνει πληροφορίες, όποτε τις χρειαστούμε.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής της CloudFin μπαίνουν η ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και η ενίσχυση του διεθνούς της αποτυπώματος. Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή έχει δραστηριότητα σε Κύπρο και Ελλάδα, ενώ εξυπηρετεί πελάτες και σε άλλες 3 χώρες, μέσω των μεγάλων εταιριών auditing & bookkeeping που χρησιμοποιούν την CloudFin για όλους τους πελάτες τους (PwC, MAZARS, WTS κτλ). Μέσα από την συνέργεια με τον όμιλο INFORM προσβλέπουν άμεσα και στην διείσδυση στις αγορές που παραδοσιακά έχει ισχυρή παρουσία ο όμιλος.

Είμαστε πίσω στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού

Οι high end τεχνολογικές λύσεις μπορεί να αποτελούν το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται στην καθημερινότητά του ο κ. Κοντίνος, όμως στο σύνολό της η ελληνική αγορά, αν και έχει κάνει βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, παραμένει ακόμη, όπως λέει ο ίδιος, αρκετά πίσω σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού και paperless διαδικασιών.

«Είναι προφανές ότι η πανδημία, ώθησε τις εξελίξεις και υποχρέωσε, τόσο το κράτος όσο και τον ιδιωτικό τομέα, να δημιουργήσουν και να επιταχύνουν το πλάνο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Το επόμενο διάστημα φαίνεται πως θα υπάρξει κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση και σε αυτό το κύμα αλλαγής προσβλέπουμε να βοηθήσουμε με τις τεχνολογίες μας. Υπάρχει βεβαίως και ένα κομμάτι που εκκρεμεί να λυθεί και αυτό αφορά το θέμα της ιστορικότητας, καθώς οφείλουμε να φροντίσουμε ώστε να ψηφιοποιηθεί και να εξαχθεί η πληροφορία και από τα μέχρι τώρα αποθηκευμένα έγγραφα των οργανισμών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» τονίζει.

Η εκτίμησή του είναι πως τα επόμενα χρόνια η αγορά θα γίνει, ως όφειλε, πιο απαιτητική, καθώς θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος της μετάβασης των επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή, οπότε και θα πρέπει να περάσουν στο επόμενο βήμα, αυτοματοποίησης και ψηφιοποίησης με υιοθέτηση λύσεων σε καθημερινά προβλήματα μέσω της χρήσης τεχνολογιών όπως Artificial Intelligence (A.I.), Machine Learning (M.L.) και blockchain. Αυτό που στη συνέχεια θα ακολουθήσει είναι η έναρξη λήψης αποφάσεων με τη βοήθεια μηχανών καθώς και η μετάβαση της επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπου και μηχανής, από οθόνες και μενού που είναι τώρα, σε φυσική ανθρώπινη γλώσσα.

Τέλος σχολιάζοντας το ελληνικό startup οικοσύστημα, μιας και η CloudFin είναι γνήσιο «τέκνο» νεοφυούς επιχειρηματικότητας, παραδέχεται πως από το 2011 που παρακολουθεί στενά την πορεία του, μέχρι και σήμερα, έχει κάνει άλματα. Πλέον  υπάρχουν αρκετά επιτυχημένα παραδείγματα εταιρειών που ξεκίνησαν ως startups, εξελίχθηκαν, μεγάλωσαν σε μέγεθος και οικονομικά αποτελέσματα και κατέληξαν σε αξιοσημείωτες εξαγορές.

«Αν και η CloudFin δεν προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το οικοσύστημα, αφού δεν αναζήτησε ποτέ χρήματα από VC, η βοήθεια που αυτό προσφέρει είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι αναγνωρίζεται η αξία που μπορούν να φέρουν αυτές οι μικρές αλλά καινοτόμες επιχειρήσεις στην αγορά και σε μεγαλύτερους οργανισμούς, που πολλές φορές με την εξαγορά μιας τέτοιας εταιρίας, κερδίζουν time-to-market και παράλληλα βοηθούν την αλλαγή του mindset του οργανισμού» καταλήγει.