Δημήτρης Μάρης: Άμεσος διάλογος για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου στο διαδίκτυο

Δημήτρης Μάρης: Άμεσος διάλογος για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου στο διαδίκτυο

Σε διάλογο κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου, με στόχο τη ρύθμιση της διαδικτυακής αγοράς.

Στην ανάγκη να υπάρξει ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο στην αγοράς διαδικτύου, αλλά και διάλογος με την κυβέρνηση, πριν νομοθετήσει για τη λειτουργία των ιστοσελίδων, αναφέρθηκε, ο πρόεδρος της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ) κ. Δημήτρης Μάρης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο Στο “Κόκκινο” και στην εκπομπή “Τα Μέσα…Έξω” με την Α. Νταρζάνου και τη Σ. Χαϊμαντά, τόνισε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση, πριν να υπάρξουν αλλαγές και αυτή η συζήτηση να γίνει με βάση την πραγματικότητα του διαδικτύου και όχι με βάση ό,τι ισχύει ή ίσχυε στο παρελθόν σε άλλα μέσα.

Ο κ. Μάρης σημείωσε ότι η ενημέρωση πρέπει να είναι οικονομικά ανεξάρτητη και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτή να είναι κερδοφόρες.

“Όσο πιο κερδοφόρα είναι μια τέτοια επιχείρηση, τόσο πιο ανεξάρτητη είναι. Εκεί παίχτηκε το παιχνίδι όλα τα χρόνια στο παρελθόν”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρης, αναφερόμενος στις στρεβλώσεις στη σχέση κράτους-ΜΜΕ.

Ερωτηθείς για τον φόρο επί των διαφημίσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιοσδήποτε διάλογος, ο πρόεδρος της ΕΝΕΔ, σημείωσε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν κεφαλικό φόρο, που δεν θα ωφελήσει τις ιστοσελίδες και όσους απασχολούνται στην αγορά διαδικτύου, ενώ την ίδια στιγμή θα δημιουργήσει ολιγοπωλιακές καταστάσεις.

“Οι εταιρείες στο διαδίκτυο, έχουν έξοδα και επενδύουν για να αναπτύσσονται.  Ένα έξυπνο κράτος, πρέπει να δίνει κίνητρα. Να σου δίνει κίνητρα για να επενδύεις σε δομές και στους ανθρώπους σου. Θα έπρεπε να δοθεί κίνητρο στις επιχειρήσεις να επενδύσουν και όχι να τιμωρούνται, με επιπλέον φόρο, όταν ήδη φορολογούνται. Ο φόρος 20%  φόρος είναι κεφαλικός φόρος στην πηγή και ό,τι σου μένει θα στο φορολογούν με κλίμακα”, σημείωσε ο κ. Μάρης και πρόσθεσε:

“Μια τέτοια λογική θα οδηγήσει σε μια νέα, αλλά στην ουσία παλιά σχέση Πολιτείας-ΜΜΕ. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει το παλιό μοντέλο, με τις σχέσεις Κράτους-Εταιρειών, με ενδιάμεσες τις τράπεζες, όπως και στο παρελθόν”.

Ο κ. Μάρης αναφέρθηκε και στα χρήματα που καταλήγουν στις πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες λειτουργούν χωρίς κανένα φόρο.

Σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση επιβάλει τον φόρο 20%, οι πολυεθνικές θα ανταγωνίζονται τις ελληνικές ιστοσελίδες, χωρίς να πληρώνουν τίποτα, χωρίς δηλαδή το κράτος να έχει οποιοδήποτε όφελος, από το 80% του τζίρου, που οι πολυεθνικές αντιπροσωπεύουν.

Διαβάστε περισσότερα στο News247.gr