Δημήτρης Παπαμιχαήλ στο Fortune: Τα σχέδια της Goldair Ηandling που φροντίζει για την τουριστική εικόνα της Ελλάδας

Δημήτρης Παπαμιχαήλ στο Fortune: Τα σχέδια της Goldair Ηandling που φροντίζει για την τουριστική εικόνα της Ελλάδας

H εταιρεία σημειώνει συνεχή ανάπτυξη με παρουσία σε πολλά αεροδρόμια στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος. 

Το να εργάζεσαι σε ένα περιβάλλον που σε γεμίζει συναισθηματικά και δημιουργεί διαρκώς νέες προκλήσεις, χωρίς να σου αφήνει περιθώρια για αίσθημα κορεσμού, είναι σπάνιο φαινόμενο. Μάλιστα, η ιστορία έχει δείξει πως όταν ένα στέλεχος βρει την «Ιθάκη» του, όσα χρόνια και αν περάσουν, εξακολουθεί να προσφέρει τα μέγιστα με την ίδια ζέση. Για τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Goldair Ηandling, το ραντεβού δόθηκε πριν από 32 χρόνια, και από τότε μέχρι σήμερα μόνο ανοδικά έχει κινηθεί η καριέρα του.

Ο ίδιος ανέλαβε τη διοίκηση της επιχείρησης το 2010, όταν η ελληνική αγορά βρισκόταν στο «ναδίρ» και οι περισσότερες επιχειρήσεις έσπευσαν να περιορίσουν την έκθεσή τους στην εγχώριους κινδύνους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους. Πριν από τα σημερινά του καθήκοντα, είχε διατελέσει Διευθυντής Πωλήσεων Bορείου Ελλάδος, αεροπορικών εταιρειών που αντιπροσώπευε ο Όμιλος στη χώρα μας, κατόπιν πέρασε από το πόστο του Ground Handling ως Station Manager και στη συνέχεια δοκιμάστηκε ως Επιχειρησιακός Διευθυντής.

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ θυμάται πως το ζητούμενο, την περίοδο που ανέλαβε το δύσκολο έργο του Διευθύνοντος Συμβούλου, ήταν η επιβίωση και κατόπιν η σταθερότητα σε ένα μη φιλικό, θεσμικά, περιβάλλον.

«Η χώρα εκείνη την εποχή έμπαινε στην περίοδο των μνημονίων και ο τουρισμός παρουσίαζε μια κάμψη, η οποία είχε αντίκτυπο και στην επιβατική κίνηση των αεροδρομίων. Έπρεπε, αφενός, να προσαρμόσουμε τα μεγέθη μας, αφετέρου, να βρούμε λύσεις με σκοπό την ανάπτυξη και όχι τη συρρίκνωση. Εκτιμώ ότι οι επιλογές μας να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο ασφάλειας και ποιότητας των υπηρεσιών μας, να εστιάσουμε στη συνοχή και ανάπτυξη των ανθρώπων μας, να «νοικοκυρέψουμε» τα οικονομικά μας ακόμα και στην περίοδο των capital controls, και τέλος να επενδύσουμε στην εξωστρέφεια, μας δικαίωσαν» λέει χαρακτηριστικά στο fortunegreece.com τονίζοντας πως ήταν μια προσπάθεια, σκληρή, συλλογική, η οποία βγήκε εις πέρας, χάρη στην αφοσίωση που επέδειξαν οι μέτοχοι, οι εργαζόμενοι και φυσικά η διοίκηση.

Κόντρα στο αντίξοο οικονομικά περιβάλλον η Goldair Handling συνεχίζει να αποτελεί την πρώτη ιδιωτική εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης που λειτουργεί στην απελευθερωμένη ελληνική αγορά της επίγειας εξυπηρέτησης προς τρίτους, από το 1999, μετά την κατάργηση του μονοπωλιακού καθεστώτος. Μέτοχοι της εταιρείας είναι η GoldairSA και η GroundDynamicPartnerSA, μια συνεργασία επιχειρηματιών με μακρά και επιτυχημένη πορεία στον τομέα των υπηρεσιών, των μεταφορών και του τουρισμού.

Αν προσπαθούσε κανείς να απαριθμήσει τα επιτεύγματα της εταιρείας σε βάθος χρόνου, σίγουρα θα ξεχώριζε την παρουσία της σε 26 ελληνικά αεροδρόμια, καθώς επίσης και τη δραστηριοποίηση της GoldairHandling στο εξωτερικό (σε 3 αεροδρόμια στη Βουλγαρία και 2 στην Κύπρο). Εξίσου σημαντική είναι η συνεργασία που έχει συνάψει στην Αιθιοπία, στο πλαίσιο της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στην εταιρεία ICAS, που εδρεύει στην Αντίς Αμπέμπα, όσο και στο Ομάν στo πλαίσιo υποστήριξης της τοπικής εταιρείας handling που εδρεύει στο Μουσκάτ. Κάτι που ίσως ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι η GoldairHandling είναι ιδρυτικό μέλος της ευρωπαϊκής συμμαχίας εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης, μέσω της οποίας έχει παρουσία σε 11 χώρες και 67 αεροδρόμια , μέσω του δικτύου των συνεργατών της.

Σήμερα, ο όμιλος παρέχει υπηρεσίες εξυπηρέτησης αεροσκαφών, επιβατών και εμπορευμάτων σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, και απασχολεί 3.500 εργαζόμενους στην Ελλάδα και 1.000 στο εξωτερικό.

«Οφείλω να ομολογήσω ότι το επίπεδο υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης στην Ελλάδα, έχει βελτιωθεί σημαντικά, συγκριτικά με το μονοπωλιακό καθεστώς του παρελθόντος. Αντίστοιχα, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στο κόστος των αεροπορικών εταιρειών λόγω του ανταγωνισμού των εταιρειών handling, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας» αναφέρει και εξηγεί πως ο Όμιλος Goldair, υπήρξε συνεπής με τις εκάστοτε απαιτήσεις και βασικός παράγοντας της ομαλής λειτουργίας των αερολιμένων της χώρας. «Ως εκ τούτου, η σταθερότητα και η συνέπεια, εκτιμώ ότι είναι δύο από τους σημαντικότερους λόγους όπου διαχρονικά κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας».

Ψηλά στις προτεραιότητες της διοίκησης είναι η συνεχής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, είτε με την περαιτέρω ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της, είτε με την χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών, αλλά και η δραστηριοποίησή της σε ακόμα μια διεθνή αγορά, έως το 2020.

Προοδευτική σκέψη , καινοτόμος δράση και σκληρή δουλειά είναι οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους βασίζεται η φιλοσοφία και ο τρόπος λειτουργίας του ομίλου Goldair . Έχοντας δε ως προνόμιο, να είναι η πρώτη και τελευταία εικόνα των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, ο κ. Παπαμιχαήλ τονίζει πως θέλουν αυτή την εικόνα να την μετατρέψουν σε μια ξεχωριστή εμπειρία.

Σχολιάζοντας το εργασιακό τοπίο, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μετά την έλευση της κρίσης, υπογραμμίζει πως η νέα γενιά εργαζομένων, αυτή των «millennials», διαθέτει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά συγκριτικά με κάθε προηγούμενη. Μια σημαντική διαφοροποίηση, μεταξύ άλλων, είναι ότι ζουν για το σήμερα και επιδιώκουν να ζήσουν εμπειρίες μέσα από την καθημερινότητά τους. «Αν θα μπορούσα να τους συμβουλέψω κάτι, είναι να έχουν υπομονή και πίστη στην προσπάθεια, εμμονή με την ποιότητα, να μην κοιτάνε το ρολόι και να επιδεικνύουν ευελιξία, έτσι ώστε να προσαρμόζονται σε διαφορετικά επιχειρηματικά περιβάλλοντα, λόγω του ότι η εποχή μας διακρίνεται για την ταχύτητα των εξελίξεων».

GoldAir (1)

Εκείνος εργάζεται τόσες ώρες, όσες είναι απαραίτητες για να διαχειρίζεται έναν μεγάλο οργανισμό, με χιλιάδες εργαζομένους, ο οποίος λειτουργεί 24/7/365. Τον εκτονώνουν τα σπορ και η άθληση, ιδιαίτερα το κολύμπι. «Μη ζήσεις τη ζωή κάποιου άλλου, ζήσε αυτό που πιστεύεις εσύ και ζήσε τώρα» λέει χαρακτηριστικά.

Δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον του τουρισμού και υπ’ αυτή την έννοια βλέπει το brand «Goldair» να εξελίσσεται θετικά. «Δεν εφησυχάζουμε. Προσπαθούμε να θωρακίσουμε την εταιρεία μας και να είμαστε πάντοτε έτοιμοι για νέες προκλήσεις. Εκτιμούμε ότι οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται και θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα θα μας συμπαρασύρουν σε νέα επίπεδα παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και περαιτέρω ανάπτυξη».